Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Doziranje azota
Only Fools and Horses Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Doziranje azota
Postovani i uvazeni clanovi, da li moze neko da mi pomogne u vezi pitanja azota,postoji li teznja da se u atmosferi azota skladisti pivo ili se varam? Interesuju me i masine za doziranje , jer znamo da se u limenke sa negaziranim picima dozira azot da bi se odrzala sterilnost?drinking-beer
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

RE: Doziranje azota
nije samo u pitanju sterilnost, nego i poseban osjećaj teksture piva kod pijenja i puno jača percepija punoće piva kada se koristi azot. ja nemam nekog iskustva s azotom, osim što obožavam piva nadrukana s istim, ona pjena koju on stvara je nezamjenjiva. obično se koristi 70:30 N i CO2 i koliko znam, točionik mora biti poseban.

azot je puno manje topiv u tekućinama od CO2, pa mora biti neki sistem difuzije što je u limenkama onaj widget, a u točionicima ima navodno rupičasta predkomora koja dodatno otopi N u pivo.

nadam se da će neko znati više o ovome...
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Only Fools and Horses Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

RE: Doziranje azota
(23.11.2013, 03:07 )pivska mušica Wrote: nije samo u pitanju sterilnost, nego i poseban osjećaj teksture piva kod pijenja i puno jača percepija punoće piva kada se koristi azot. ja nemam nekog iskustva s azotom, osim što obožavam piva nadrukana s istim, ona pjena koju on stvara je nezamjenjiva. obično se koristi 70:30 N i CO2 i koliko znam, točionik mora biti poseban.

azot je puno manje topiv u tekućinama od CO2, pa mora biti neki sistem difuzije što je u limenkama onaj widget, a u točionicima ima navodno rupičasta predkomora koja dodatno otopi N u pivo.

nadam se da će neko znati više o ovome...

Hvala ti brate po fermentoru , nadam se i ja da ce se neko ukljuciti sa dobrim poznavanjem materije? frizider
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools