Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Odo' ja u pivare...
pop_milo_jovovic Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Odo' ja u pivare...
Ljudi,
imate jedan veliki pozdrav na samom početku.

Već dugo čitam i pratim vaš forum, zaludio sam se čitajući temu o ovome na Sa-x, došao ovdje i još više se zainteresovao. Moram zaista da vas pohvalim jer radite jednu divnu i fantastičnu stvar, mnogo zanimljiv, privlačan i neobičan hobi. Ja sam oduševljen.

Nažalost zbog nedostatka vremena a bogami i hrabrosti (jer sam laik) još se nisam odlučio da vam se pridružim i pokušam i ja proizvesti pivo, mada i to planiram uskoro. Ipak, i pored toga želim aktivno da se uključim u zajednicu jer imam neke ideje da unaprijedimo ovaj divan hobi a i da se upoznam sa ljudima, pokupim znanja i iskustva a potom i sam počnem sa proizvodnjom.

Imao bih dvije konkretne i konstruktivne ideje za "domaće pivare", pa ako vam se ne dopadnu ignorišite ih.

1) Obzirom da se ovdje skupio značajan broj ljudi sa znanjem i iskustvom iz ove oblasti, predložio bih da svi svoja znanja objedine na jednom mjestu, i da zajendički pripremi se priručnik za početnike, nešto kao "Osnove proizvodnje domaćeg piva" ili slično. Priručnik bi objasni osnove šta je to pivo, koja je tehnologija pravljenja, šta je potrebno od opreme, koji je proces i slično. Vjerujem da bi ovakav priručnik doprinio popularizaciji ovog hobija a i značajno olakšao zainteresovanima da se upuste u to.

2) Volio bih da organizujem jedno druženje ljudi koji se bave proizvodnjom piva. Druženje bi organizovali u maju/junu/julu (mjeseci lijepog vremena) u mom kraju. U okolini je jedna planina na kojoj je izgrađen divan planinarski dom sa svim potrebnim sadržajima, gdje bi proveli jedan vikend u druženju, i naravno pravili bi pivo (nadam se prvo pivo u čijoj bi proizvodnji učestvovao) a sve zalihe piva bi ostavili godinu dana pa da se i za 12 mjeseci okupimo na istom mjestu i probamo šta smo napravili. Maksimalno bih se angažovao u organizaciji i pripremi takvog skupa.

Eto, još nisam ni počeo praviti pivo (bojim se da nemam znanja dovoljno), ali imam želju i ideje da pomognem pa se nadam da ću naići na razumijevanje i podršku. Sve kako bih i ja počeo sa proizvodnjom i postao dio zajednice.

Živjeli
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

RE: Odo' ja u pivare...
dobro došao pope milo jovovicu Big Grin super ti je nick odmah da ti kazem.

prirucnik mozda objedinimo jednog dana, ali ovaj cijeli forum je prirucnik i tako je i zamisljen. koristis pretragu i vjerujem da ces naci skoro sve sto te zanima. ako ne nadjes postavis novu temu i dobijes odgovor.

sto se tice organizacije, ne znam da li si vidio temu o guinnessu http://volimpivo.ba/thread-695.html

prema ovome kako se sad razvija, mozda ce vikendica postavljaca ove teme biti premala za ovaj dogadjaj pa cemo mozda biti prisiljeni traziti i veci prostor Smile ako imas pristup kapacitetima koje opisuješ i ako možeš organizovati neki event ovakvog tipa, mozda bismo mogli nesto napraviti u tom smjeru (mislim kad se vec nudis), ali ovo je sve pod 'možda' još uvijek i sve opcije su otvorene!

pozdrav
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

dobro došao na forum. kao što reče @pivska mušica dosta toga ima već na forumu, a ako te nešto zanima čega nema slobodno pitaj.

mi smo ti uvijek za druženja, tako da ćemo se vrlo rado odazvati Zivjeli
Find Odgovori
pop_milo_jovovic Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

(05.02.2014, 10:45 )pivska mušica Wrote: dobro došao pope milo jovovicu Big Grin super ti je nick odmah da ti kazem.

prirucnik mozda objedinimo jednog dana, ali ovaj cijeli forum je prirucnik i tako je i zamisljen. koristis pretragu i vjerujem da ces naci skoro sve sto te zanima. ako ne nadjes postavis novu temu i dobijes odgovor.

sto se tice organizacije, ne znam da li si vidio temu o guinnessu http://volimpivo.ba/thread-695.html

prema ovome kako se sad razvija, mozda ce vikendica postavljaca ove teme biti premala za ovaj dogadjaj pa cemo mozda biti prisiljeni traziti i veci prostor Smile ako imas pristup kapacitetima koje opisuješ i ako možeš organizovati neki event ovakvog tipa, mozda bismo mogli nesto napraviti u tom smjeru (mislim kad se vec nudis), ali ovo je sve pod 'možda' još uvijek i sve opcije su otvorene!

pozdrav

Što se tiče priručnika, slažem se da forum je zaista sadržajan i nudi odgovore na skoro sva pitanja, obuhvatan je i koristan. Ali vjerujem da bi priprema i štampanje (oko toga mogu pomoći) priručnika bilo izuzetno dobro rješenje.

Vidio sam temu i izuzetno mi se dopada. Što se tiče moje ideje, u pitanju je planinarski dom na planini "Volujak" u Hercegovini, koji ima kapacitet 30 kreveta a za cijenu od 20KM dobije se prenoćište sa upotrebom kuhinje i svih drugih sadržaja doma i okoline. Može se sa ljudima iz planinarskog društva koji vode dom organizovati i priprema obroka, i slično. Oko doma je velika livada gdje se na većim manifestacijama postavi i par stotina šatora, pa ako bude puno zainteresovanih mogu se kapaciteti i na taj način proširiti.

Dakle, ako bi bio značajan broj zainteresovanih i ako bi ova lokacija bila prigodna mogao bih da pomognem da upravo tu organizujemo ovo obaranje rekorda.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

ne znam kazem sve su opcije jos uvijek otvorene. hercegovina smeta ovima sa sjevera, lokacija na sjeveru smeta hercegovcima. sve radi udaljenosti. a sarajevo nekako u sredini pa svima isto dodje voznja i to. sjecam se kad se @Zis vracao iz mostara u doboj nakon jednog druzenja, ne bi mu bio u kozi Smile

uglavnom, lako cemo to. samo ti skuhaj pivo Smile
Find Odgovori
pop_milo_jovovic Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

(05.02.2014, 11:00 )pivska mušica Wrote: ne znam kazem sve su opcije jos uvijek otvorene. hercegovina smeta ovima sa sjevera, lokacija na sjeveru smeta hercegovcima. sve radi udaljenosti. a sarajevo nekako u sredini pa svima isto dodje voznja i to. sjecam se kad se @Zis vracao iz mostara u doboj nakon jednog druzenja, ne bi mu bio u kozi Smile

uglavnom, lako cemo to. samo ti skuhaj pivo Smile

Ma kapiram ja kako to ide, nego mislim da bi ovdje najjednostavnije a i najekonomičnije to organizovali no vidićemo.

Ja kad sam počeo čitati ovaj forum odlučio sam da kad počnem kuvati prvo pivo, ti ćeš stajati pored mene i govoriti "E sad ovo", "Nemoj to nego ovo" ... Smile Pa ti vidi...
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

(05.02.2014, 11:02 )pop_milo_jovovic Wrote: Ja kad sam počeo čitati ovaj forum odlučio sam da kad počnem kuvati prvo pivo, ti ćeš stajati pored mene i govoriti "E sad ovo", "Nemoj to nego ovo" ... Smile Pa ti vidi...

moze, al ja sam ti V8 16 ventila, a pohaban motor. puno troši i ulja i goriva, pa da znaš da pripremiš Big Grin
Find Odgovori
pop_milo_jovovic Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

(05.02.2014, 11:17 )pivska mušica Wrote:
(05.02.2014, 11:02 )pop_milo_jovovic Wrote: Ja kad sam počeo čitati ovaj forum odlučio sam da kad počnem kuvati prvo pivo, ti ćeš stajati pored mene i govoriti "E sad ovo", "Nemoj to nego ovo" ... Smile Pa ti vidi...

moze, al ja sam ti V8 16 ventila, a pohaban motor. puno troši i ulja i goriva, pa da znaš da pripremiš Big Grin

Na ekonomiji sam naučio da se to zove investiranje, a prilično sam siguran da nije promašeno ulaganje Smile
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools