Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Žižak
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

Žižak
Žižak je insekt koji živi i razmnožava se u žitaricama. Ima ih raznih vrsta i podvrsta i koliko sam ja shvatio oni preferiraju neslađeno zrno, ali se neće buniti da potomstvo začnu i u slađenim žitaricama. Sjećam se, kad sam počeo baviti se pivarstvom, po zidovima je tadašnja djevojka počela primjećivati crne bubice koje su meni bile baš simpatične jer su imale surlu, a njoj odvratne Big Grin nisam imao pojma o čemu se radi, dok se nisu baš, ali BAŠ razmnožile i bilo ih je svuda. Uglavnom to je žižak koji je bio u mom sladu.

Temu postavljam jer su mi se opet pojavili, kupio sam neku neslađenu zob i iz te zobi su mi prešli na slad. srećom samo par kila je ostalo, pa sam se toga oslobodio. Generalno, ako vam se i pojave, to nije tako strašno, ali ipak oni jedu dio slada, a kad god jedu, moraju se oslobađati i otpada, tako da... malo žiškove kake nikom nije naškodilo. Big Grin

Normalno je da vam se pojave ponekad u zrnu. Mogu vam doći iz brašna iz kuhinje, a mogu i direktno zaraziti slad. Oni legu jaja u samom zrnu i mladi se hrane škrobom iz zrna. ako kojeg žiška sameljete i napravite s njima pivo, možda je baš to taj okus koji vam je falio da pivo bude savršeno burence

anyway, stavljam temu o žišcima jer su česta pojava, pa da znate da se ne brinete puno ako ih zateknete. možete ih ubiti ako slad ostavite u zamrzivač par dana jer ne podnose niske temperature. ako ih primjetite slobodno koristite slad, koji protein viška nikog nije ubio. Big Grin ako ih primjetite u ogromnim količinama onda se oslobodite svega što imate od sladova jer ih je teško iskorijeniti. ako hoćete da se 100% zaštitite, onda držite slad u hermetički zatvorenim kantama, buradima itd...

[Image: zitni_zizak.png]
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
p.Ivo Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

RE: Žižak
juce sam kupio jecmene pahuljice u dm-u i odem da popijem kafu prije kuhanje i dodje jedan prijatelj i tako pita sta ti je to kazem ja njemu jecmene pahuljice on pogleda i pita me a kakve su ti ovo baje hahhahah Big Grin kad ono žižak srecom samo u jednom pakovanju . naravno nisam uze racun TA CA RACUN Big Grin
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools