Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Nestašica američkog hmelja.
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV

Nestašica američkog hmelja.
This post was last modified: 21.05.2014, 11:06 by Rodney.
Ne znam da li je vijest stigla do Balkana, ali jutros u (svim) švedskim novinama je objavljen tekst o nestašici hmelja na svjetskom tržištu i problemima pred kojima su se našle mikropivovare u Švedskoj.

http://www.dn.se/ekonomi/humlebrist-hotar-hipsterol/

prevod teksta:

"Broj mikro- pivovara u stalnom je porastu , a trend je koristiti puno hmelja u pivu . No, sve veća potražnja znači da može biti teško doći do hmelja . Najteže pogođene su male pivovare .

U SAD-u , hmelj uzgajivačipodigli su alarm da im je teško zadovoljiti potražnju tržišta .

- Oni ne mogu držati korak sa stopom potražnje u svijetu , kaže Peter Hogstrom, kupac na Humlegårdens Ekolager, koji prodaju između ostalog i hmelj za pivovare .

To je prije svega IPA , koji zahtijeva puno hmelja , često tri do četiri puta više od uobičajenog piva .

-Nedostatak hmelja iz Amerike i Novog Zelanda će se povećati obzirom da proizvodnja IPA piva svakim danom sve više raste.

Magnus Lindroos , predsjednik Uprave Malt - Magnus , koji također prodaju hmelj za pivovare, predpostavlja da kupci nisu ni svjesni da bi hmelja uskoro moglo nestati.

- Pokušavam im ukazati da se trebaju opskrbiti , a ne čekati do jeseni

Hmelj se bere u kasno ljeto i jesen, a iduće žetve ne mogu početi prije decembra . Neke američke sorte se ne mogu brati prije februara ili marta. I dok se potražnja povećava , cijene rastu .

G. Ahlin Wigardt, vlasnik je mikro pivovare Stockholmu Brewing Co a on se ne brine o njihovoj proizvodnji .

- Imamo jako puno , a i rezervirali smo neke sorte. Mi također koristimo europske sorte koje će biti na raspolaganju.

On smatra da je glavni problem u pivovarama koje su ovisne o pojedinim sortama .

- Ako imate osnovne proizvode koji su ovisni o američkom hmelju možda i ne možete ih napraviti .

G. Ahlin Wigardts savjet za pivovare jednostavno trošiti manje, ili iskoristiti europski hmelj.

- Postoje mnoge europske sorte koje spadaju pod IPA-u

Boel Holm / TT
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV

RE: Nestašica američkog hmelja.
Za sve je kriva IPA Big Grin
WWW Find Odgovori
Atomik Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Ništa ljudi, nema druge nego prepolovite sve količine u receptima. Za bolje sutraSmile
Find Odgovori
gajba Offline
1.080 OG, 7,93% ABV

Ajoj rasproda amarilo nedavno, mogao sam sad staviti duplo vecu cijenu Big Grin
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV

o ovome se odavno priča. ja otkad sam počeo čitati o hmeljevima spominju nestašicu američkih sorti.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

da, da, o ovome se priča svake sezone otkad sam počeo kuhati pivo Big Grin imam osjećaj da se hmeljarski karteli udružuju i plasiraju priču da se napumpaju cijene

hallertauerska mafija Big Grin Big Grin

šalu na stranu, jbg, mislim da ima dosta istine i da nema baš toliko hmelja kolika je potražnja, posebno zadnjih desetak godina, otkako IPA preuzima primat na tržištu craft piva, a masa novih mikro pivara se otvara diljem svijeta.

a ovo iz rodney-evog članka 'Postoje mnoge europske sorte koje spadaju pod IPA-u' mi je dosta diskutabilno. vrijedi samo za EIPA ali to nije to. ni blizu.

mislim da u evropi ne postoji hmelj koji bi mogao zamijeniti npr. amarillo, simcoe ili NZ nelsona. odnosno siguran sam.

ne samo da ne postoji autohtona evropska sorta ili evropski hibrid koji bi mogao zadovoljiti te kriterije, nego čak i kad bi posadili npr američki amarillo u njemačkoj, to ne bi bilo ni blizu onoga amarilla koji tamo raste.

inače uzeo sam loš primjer jer je amarillo zaštićen (čuj zaštićen!?) i ne može ga uzgajati ko hoće, nego samo ko dobije licencu od vlasnika 'patenta' (čuj patenta!?)
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV

(21.05.2014, 01:45 )pivska mušica Wrote: inače uzeo sam loš primjer jer je amarillo zaštićen (čuj zaštićen!?) i ne može ga uzgajati ko hoće, nego samo ko dobije licencu od vlasnika 'patenta' (čuj patenta!?)

'murica!

apple je zaštitio pravokutnik
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

ovdje se postavlja pitanje zaštite prava na uzgoj živog bića, biljne kulture. razumijem da neko zaštiti pravo na korištenje nekog intelektualnog rješenja, ali ne možeš zaštiti i imati ekskluzivno pravo na uzgoj biljke. to radi i monsanto i to stvarno graniči s pameću. to bi isto bilo da neka firma iz BiH zaštiti vlašićku ovcu i ima ekskluzivno pravo da samo ona i niko više uzgaja tu vrstu. užas.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

(21.05.2014, 01:54 )pivska mušica Wrote: ovdje se postavlja pitanje zaštite prava na uzgoj živog bića, biljne kulture. razumijem da neko zaštiti pravo na korištenje nekog intelektualnog rješenja, ali ne možeš zaštiti i imati ekskluzivno pravo na uzgoj biljke. to radi i monsanto i to stvarno graniči s pameću. to bi isto bilo da neka firma iz BiH zaštiti vlašićku ovcu i ima ekskluzivno pravo da samo ona i niko više uzgaja tu vrstu. užas.

da baš postoji zaštita sorti. zato i postoji postupak introdukcije sorti sa svim svojim procedurama Big Grin krijumčarenje sorti, koje nisu introdukovane u našoj zemlji je zakonski kažnjivo.
Find Odgovori
gajba Offline
1.080 OG, 7,93% ABV

Ne moze vlasicku ali ako bi neko uzgojio novu sortu ovce kroz laboratorije i istrazivanja onda mislim da ima pravo da je i zastiti. Ili ako ima drzavni institut koji razvije novu sortu hmelja pa da "dzaba" jer je njihovo istrazivanje finansirano od drzave.
Ali opet mislim da patent i ovde ne traje zauvijek, posle cini mi se 10ak godina, amarilo ce moci gajiti svi.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

(21.05.2014, 02:13 )gajba Wrote: Ne moze vlasicku ali ako bi neko uzgojio novu sortu ovce kroz laboratorije i istrazivanja onda mislim da ima pravo da je i zastiti. Ili ako ima drzavni institut koji razvije novu sortu hmelja pa da "dzaba" jer je njihovo istrazivanje finansirano od drzave.
Ali opet mislim da patent i ovde ne traje zauvijek, posle cini mi se 10ak godina, amarilo ce moci gajiti svi.

dalo bi se tu ući u raspravu. niko nije 'stvorio' sortu iz ničega, nego je svaka sorta bilo koje kulture nastala iz autohtonih, prirodnih sorti. bez obzira što je neko uložio sredstva za razvoj. mislim, pitanje je manje naučno, a više moralno-filozofsko. ali odosmo daleko od teme (a ja sam počeo) Smile

znaš i sam da je problem spontanog, prirodnog oprašivanja. ako amarilo iz mog hmeljarnika, da izvineš, opraši hmelj iz tvog hmeljarnika prirodnim putem, a ja imam amarilo zaštićen, pravno gledano imam pravo da te tužim, iako ti ni na koji način nisi svjesno uticao na to.
Find Odgovori
gajba Offline
1.080 OG, 7,93% ABV

zapisati temu za neko od druzenja Big Grin
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools