Rodney
1.080 OG, 7,93% ABV
Posts: 1,095
Joined: Feb 2014
Reputation:
3
Location: Sweden
|
APA kvasac
Ukratko, koji kvasac od navedenih mislite da je najbolji za APA-u?
- Safale S04
- Danstars Nottingham
- US 05
Nisam probavao Danstars Nottingham i kažu da je diskretan? A to ganjam..
|
|
|
Sile
1.060 OG, 5,91% ABV
Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation:
1
Location: Đakovo, Hrvatska
|
Re: APA kvasac
This post was last modified: 25.05.2014, 11:11 by Sile.
US-05 je po meni najbolji za Apa piva i puni naziv mu je American ale. Čist profil od 17-22C,a ekvivalent u tekućoj verziji je wlp001. Taj soj je znan kao i 'Chico strain'. Odlično se taloži na dno boce,a profil mu je čist,neutralan. Fermentacija sa njim je solidna, zna biti i burna,ali i mirna međutim brzo napravi posao 3-5 dana i autentacija je oko 75%.
Nottingham može raditi jako nisko,neki kažu i na 12-13c pa sve do 22. Isto neutralan,ali zna se pivo dosta osjetiti na kvasac prema iskustvima pivara. Osim toga ima bolju floktuaciju od us-05 što bi značilo da se kvasac kraće taloži na dno boce. Ako us-05 nije pri ruci, Notti će obaviti posao.
S-04 je engleski soj kvasca za ponajviše engleske stilove. Ima intenzivnu i burnu fermentaciju. mnogi ga koriste za english ale-ove,ali i druge stilove. recimo američka stone pivovara koristi ovaj kvasac za svoja poznata piva. sličan je ili ekvivalentan sa wlp007 tekućim kvascem. Ipak, mislim da su gornja dva čišća od s-04 i puno bolji izbor za Apa-u, međutim, nekima je i to najveća fora u receptu pa prema tome ne bi bila greška da sa njim napraviš apu pa eksperimentiraš.
|
|
|
pivska mušica
BeerFly Brewery
Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation:
18
Location: SJJ-WAW
|
RE: APA kvasac
po internetu ima svakakvih recepata. svako može staviti šta god hoće. necete se zeznuti ni sa S-04, pivo sigurno neće biti nepitko, bit će ok, ali po mom sudu i iskustvu, četvorka daje previše estera koji mi ne komplementiraju američke hmeljeve, odnosno ublažavaju im aromu i previše mi odlazi pivo na englesku teritoriju. s druge strane da bi kvasac naglasio sladnu stranu, prvo mora imati neki materijal, pivo mora imati dosta specijalnih sladova itd. kod APA grain bill je vrlo jednostavan, najčešće 95:5 pale ale(two row):crystal upravo iz razloga što je ta sladna jednostavnost jedna od karakteristika tog stila. ja kod APA tražim čistoću i suhoću, poprilično neutralnu sladnu stranu koja samo služi kao 'tepih' za hmelj i njegove blagodati. posebno kod citre na primjer ili ovih ostalih boljih američkih ili NZ hmeljeva. četvorki jedino skidam kapu za flokulaciju. vjerujem da postoje APA piva i sa engleskim kvascima, ali za moj pojam ta kombinacija nije najbolja. od suhih kvasaca skoro ni jedan više ne koristim osim US05 jer svi suhi kvasci imaju daleko bolje zamjene u tekućim varijantama, osim US05 koji je, kako je @rale rekao wlp001, odnosno wy1056. samo vam kažem moje mišljenje, to ništa ne mora značiti, vi radite šta god hoćete, super stvar sa home brewingom je što je samo nebo granica
edit: a ako vam odgovara više malty strana u pivu, onda nemojte kuhat APA. kuhajte altove, bitere, bockove itd
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
|
|
|