Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Pitanja za sve članove foruma.
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV

This post was last modified: 07.09.2014, 06:57 by Rodney.
Ljudovi, imam dva pitanja gdje bi dobro došlo vaše mišljenje.

Prvo je o samom homebrewingu. Prijateljica me pitala da uradimo tekst za portale o homebrewingu i zanima me šta vi mislite da je najvažnije da se kaže? Zatim - da li je okej da se koriste slike nekih vaših piva? Spomenut će se naravno forum, te odraditi historija homebrewinga u Svijetu i Balkanu. Da ne bi otišao grlom u jagode i nešto zaboravio - šta mislite da je najvažnije da se kaže/skrene pažnja/naglasi/upozori?
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV

RE: Pitanja za sve članove foruma.
This post was last modified: 07.09.2014, 07:00 by AleksandarV.
Što se tiče home brewing-a, mislim da je najvažnije reći da se u prvom redu radi o tradiciji pravljenja piva kod kuće. Tu spomeni vikinge pošto si u Skandinaviji. A naravno da su pivo pravile i žene, jer te je prijateljica pitala, to njoj može biti intersantno. Posebno ženskim čitateljima. A da se tek kasnije to pretvorilo u biznis. Onda imaš dio sa odabirom samo najkvalietnijih sirovina, bez ikakvih aditiva i slobodu pivara da eksperimentiše sa raznim stilovima. Tu možeš navesti koji su to stilovi. Mislim da će to biti serija članaka, jer kada se dotakneš tehnika i opreme, ode to na cijelu kolumnu, bar jednom sedmično slijedećih pola godine.

Posmatranje vrenjače opušta.

Najvažnije u svoj toj priči je druženje pivara i nadasve jedan lijep i zdrav hobi.

Posmatranje vrenjače opušta.
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV

Ma nije mi frka to sa historijim i faktama. Mislio sam više u kontekstu BeHa brewera. Naravno da će se pomenuti druženja i navesti u kojim gradovima se kuha (te po mogućnosti i staviti koja slika piva ako se slažete). Ali više sam mislio da mi kažete šta je važno za BeHa Homebrewing. Navest ću forum i Olbridž za opremu i ostalo - ali konkretno, kontam šta da se navede kao važno?

Jel mislite da je okej da se recimo spomene budućnost BeHa homebrewinga? To jeste - gdje je budućnost? Da li u nekom organiziranom i registrovanom udruženju?
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV

Ne bi ti znao reći. za udruženje je potrebo svašta nešto. Od registracije društva pa nadalje.
Ovdje je najvažnija dobra oprema. Koje nema ili je preskupa za naručiti iz vana. Pa se dovijamo na razne načine. Imaj na umu i ekonomski moment u BiH. Nije lako dati 100€ za mlin.
Za 20 litara, može se naći. Ali sve preko 20 litara pravimo sami. Nema pravog brew shop-a. Koji bi se baš fokusirao na sirovine i opremu.
A sa druge strane imaš pivopije iz cijele regije koji samo kao pivo znaju za lager i pilsner.

Dakel neki budući cilj bi bio klasični brew šop, izlazak na festivale piva, edukacija ljudi da pivo nije samo lager.

To mislim da je smjer u kome bi se HB scena trebala da kreće.
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV

I taj dio sam već napisao Smile

Može biti da na kraju nisam ništa ni propustio, ali eto - dobro je došlo da i vi kažete šta mislite kako rekoh već.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

hej rodney nadam se da se nećeš ljutiti ako razdvojim pitanje za kafu i postavim ga u procese kao posebnu temu radi preglednosti i mislim da je dovoljno bitno da bi bilo posebna tema.

sto se ovog drugog tice, udruzenje sam ja pokusao da registrujem neposredno nakon pokretanja foruma i kad smo vidjeli da se tu skupio neki broj ljudi koji su zainteresovani za kuhanje piva. s obzirom da mi je brat radio direktno na tim poslovima oko registracije udruzenja, nevladinih org. imao sam info iz prve ruke. problem s udruzenjem home brewera je taj sto u statutu stoji (trebalo bi stajati) da kuhamo/proizvodimo pivo. to je poreznicima odmah buba u uhu i preporucili su mi da to tako ne izgleda nego da ipak bude više nešto kao klub ljubitelja piva ili slično. osim toga trebalo je i nekih para, trebao je neki prostor, a tada sam bio više fokusiran na forum i bilo mi je bitnije da ljudi kuhaju pivo i da se stvori neki nukleus sastavljen od odredjenog minimalnog broja aktivnih home brewera koji ce dalje prenostiti znanje i pasiju. u buducnosti podrzavam registraciju udruzenja jer odmah stvari drugacije i ozbiljnije izgledaju.

sto se buducnosti home brewinga u beiha tiče, meni je jako drago da smo uspjeli postići da u svim većim gradovima imamo aktivne home brewere i da imamo geografsku disperziju što bi se reklo. iako postojimo dvije godine kao forum i neformalno udruzenje ja mislim da smo mi itekako jos uvijek u povojima.

mislim da u ovom hobiju naglasak treba biti na druzenjima i razmjeni iskustava i mislim da je jako bitno spomenuti taj socijalni kontekst price. ja sam više godina sam kuhao pivo i nisam imao apsolutno nikoga oko sebe ko ima domace pivo. bilo mi je dosta frustrirajuće to. poslije osnivanja foruma i poslije kad su ljudi počeli kuhati, ne mogu vam opisati koliko sam bio sretan da mogu probati nečije pivo i da neko može probati moje i da možemo popričati, razmijeniti iskustva, analizirati recept, sastojke itd. da ne pricam o puno laksem snalazenju za sirovine, opremu itd. nema boljih ljudi od pivara i sigurno u bosni nema udruzenja ili neformalne grupe gradjana koja bolje jede i pije od nas Wink burence

takodjer, ne bih htio da zvuči patetično, ali ja se osjecam pomalo ponosan kad vidim da se preko piva i pivarstva ovdje na forumu i u stvarnosti druze ljudi iz sirokog brijega, mostara, foče, prijedora, sarajeva, doboja, zenice, banja luke, čapljine, orašja, tuzle i drugih gradova bez obzira gdje bili u BiH, svi na jednom mjestu uz dobru zajebanciju i bez ikakvih tenzija i problema. eto jedna, mozda mala, ali opet vrijedna stvar koja umjesto da razdvaja kako smo navikli, ipak spaja ljude. to mi je posebno drago.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

slažem se sa aleksandrom i mušicom za sve što su naveli. mislim da je najvažnije u svemu ovome zdrav odnos među ljudima i stvarno smo postali strašno dobra ekipa. sad za sad home brewing će se oslanjati na ovaj forum, ne vidim da možemo neko udruženje praviti, jer kao što je mušica naveo ima tu dosta papirologije. i što se tiče slika, mislim da se niko neće ljutiti ako posudiš koju Big Grin

rodney sretno sa člankom i znam da ćeš nas na lijep način promovisati Big Grin
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

This post was last modified: 07.09.2014, 11:20 by ale ale.
intervju s musicom, bez njega bi se jos lozili na paulaner
U mom slucaju, ja sam se zanimao za degustaciju piva i radio sa instant kits, ali sam tek "oprave" usao u sve to nakon sto sam poceo pratiti njegovu temu na klix- u, tu sam procitao i prve strucne stvari. Tako da BH home brewing scena mislim da prije njegove akcije nije ni postojala, uz par izuzetaka ala Oldbridza...

apropo slika, moju slobodno stavi , da se foliram po Austriji
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV

Slazem se sa @ale ale... Kad se samo sjetim kako nisam mogao skontati razliku izmedju ovih lagera u ponudi te slusajuci druge kako se prepiru jel' bolje sarajevsko ili zuja pomisljao da nesto nije u redu sa mojim osjetilima okusa Big Grin...utjehu sam trazio u vinima dok se nije pojavio @musica da nam otvori oci i objasni sta je pivo a sta obicno komercijalno smece...

Mislim da bez njega ne bi trebala biti niti jedna prica o home brewingu u BIH.
WWW Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV

Apsolutno se slažem sa danny_boy-om, prvo bez mušice a nakon njega bez svih vas na forumu koji ste duže u ovome hobiju, nema šamse da bih i ja skuhao svoje pivo, čak i ovo koje je oksidirano i fermentirano na puno višoj temperaturi nego što je trebalo je puno bolje bar za mene nego bilo koje komercijalno na ovim prostorima.
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV

Ma Mušica je već bio na Klixu, tako da nije anonimac. A i od onih tema na Klixovom forumu, slava mu još nije splasnula Smile

Uglavnom, ako bude pisana historija homebrewinga u BiH on će svakako biti njen utemeljitelj (joj kako je to gadna riječ jer me podsjeća na Fahru VeličanstvenogSmile )

To je u svakom slučaju jasno. Ostaje nejasno šta sa slikama ljudi? Jedino su Mušicine dobrog kvaliteta. Ima li ko kakvih dobrih fotki svoga piva? (Sa bocom, etiketom i čašom?).
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV

A imaš i ti svojih dobrih etiketa Smile
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools