VolimPivo.ba
Beersmith, Beertools, Brewtarget - Software za pivarstvo - Printable Version

+- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba)
+-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Forum: Brewing software (https://volimpivo.ba/forumdisplay.php?fid=16)
+--- Thread: Beersmith, Beertools, Brewtarget - Software za pivarstvo (/showthread.php?tid=10)

Pages: 1 2


Beersmith, Beertools, Brewtarget - Software za pivarstvo - pivska mušica - 16.11.2012

Proizvodnja domaćeg piva jako je olakšana postojanjem software-a za pivarstvo. Ovi programi namijenjeni su kućnim pivarima, ali jako dobro mogu poslužiti i manjim komercijalnim pivarama.

S obzirom da prilikom proizvodnje piva postoji jako puno proračuna, pretvorbi jedinica, termodinamičkih zakona, brojčanih podataka o karakteristikama sirovina itd, ovakvi software-i su neizostavni za svakog kućnog pivara.

Najpoznatija dva software-a su Beersmith i Beertools ali oni se moraju kupiti. Iz mog iskustva Beertools nešto je lakši i intuitivniji za korištenje. Preporučujem svim početnicima da skinu trial verzije i da poslije eventualno i kupe onaj software koji im se više svidi.

Do tada možete koristiti jednako dobar i BESPLATAN software za pivarstvo Brewtarget koji možete skinuti na ovom linku http://www.brewtarget.org/

na ovom forumu raspravljamo o načinima korištenja navedenih software-a i riješavamo sve probleme koji su vezani za njih. osim toga postavljamo razne kalkulatore, online generatore recepata, excel sheetove i slično.


RE: Beersmith, Beertools, Brewtarget - Software za pivarstvo - sarajevskopivo - 07.01.2013

Sta je prednost BeerTools software-a u odnosu na BrewTarget?

Koristio sam oba i odlucio da se vratim BrewTarget-u. Kod njega mi je puno jednostavnije namjestiti ukomljavanje i ispiranje. Meni dosta laksi za koristenje, ali reko opet da pitam mozda mi vi mozete reci sta je prednost BeerTools-a?


RE: Beersmith, Beertools, Brewtarget - Software za pivarstvo - pivska mušica - 07.01.2013

isto što je prednost open source worda i onog microsoftovog. ništa posebno, ja i dalje brewtarget smatram odličnim softwareom mada su beertools i beersmith dosta kompleksniji i postoje neke stvari koje su moguće u beersmithu a nisu moguće u drugim softwareima, mada je to zanemarljivo. brewtarget je sasvim ok.


RE: Beersmith, Beertools, Brewtarget - Software za pivarstvo - branko20 - 03.07.2013

Kao početnik držao sam se slijepo postavljenih recepata. Sad polako podešavam
gorčinu i alkohol u Berwtargetu. Ukomljavanje i ispiranje radim po iskustvenim parametrima
jer mi Bertarget ne daje očekivane podatke za te parametre ,očito ne znam to podesiti
kako treba. Može li neko to prezentirati korak po korak. Slična zamolba je bila na ovom forumu ali nije bilo odgovora. U napred hvala.


RE: Beersmith, Beertools, Brewtarget - Software za pivarstvo - pivska mušica - 03.07.2013

ovo je malo teško zato jer je svaka oprema pomalo drugačija ima različite gubitke itd. najbolje je da prvo opišeš u detalje opremu koju imaš, sa svim volumenima, materijalima itd. pa mogu pokušati da ti podesim brewtarget.

inače nakon dugo vremena opet sam instalirao brewtarget i vidim da se stvarno značajno popravio. stvarno, s obzirom da je open source mislim da se radi o jako dobrom software-u


RE: Beersmith, Beertools, Brewtarget - Software za pivarstvo - Jale - 19.07.2013

da li postoje neki tutorijali za koristenje beertools-a? koji su bitni parametri za podesiti. sta koji parametar znaci i sl???


RE: Beersmith, Beertools, Brewtarget - Software za pivarstvo - pivska mušica - 19.07.2013

imaš jako dobar 'manual' u samom programu pod HELP i User Manual


RE: Beersmith, Beertools, Brewtarget - Software za pivarstvo - branko20 - 03.09.2013

Za „sarajevsko pivo“
Kao početnik koristim „Brewtarget“sve zadane veličine prilikom proizvodnje dobijem
vrlo blizu ili iste kako je program izbacio ali podešavanje ukomljavanje i ispiranje neznam podesiti već radim iskustveno. Može li se dati upustva kako te parametre postaviti ,šta zadati i kako ,a šta program izbaci. Ako nije problem korak po korak opisati red radnji.
Unapred zahvalan.


RE: Beersmith, Beertools, Brewtarget - Software za pivarstvo - branko20 - 19.09.2013

"sarajavsko pivo"
Dugo čekam na odgovor,može li se požuriti da i taj problem kvalitatno odradim.
pozdrav.


RE: Beersmith, Beertools, Brewtarget - Software za pivarstvo - pivska mušica - 19.09.2013

branko evo da ja pokušam. jako je teško sve to objasniti ovako na slijepo.

Prije svega odeš na tools -> options -> units i tu podesiš sve jedinice na SI, temperaturu na C°, boju na EBC, gravity na 20C/20C

nakon toga, imaš u brewtargetu gore u tools ikonu equipment (lonac), tu klikneš i dobiješ ovo

[Image: pJLveIY.jpg]

ovdje moraš imenovati svoju opremu, unijeti sve veličine (za ovo treba dosta testiranja opreme) i kliknuti na save as default.

nakon toga praviš recept, uneseš sve sastojke i na kraju imaš tab 'mash'

tu u tom tabu odaberes mash wizard i u njega unosiš sve što ti traži - temperature i količine i sve ostalo.

nakon što sve odabereš i klikneš ok u glavnom prozoru će ti pokazati količine vode za ukomljavanje i za ispiranje sa temperaturama.


RE: Beersmith, Beertools, Brewtarget - Software za pivarstvo - branko20 - 24.09.2013

Softwer za pivarstvo
Za „pivsku mušicu“
Moji početnički problemi sa kuhanjem piva bili su u velikom učešću alkohola u pivu što sam
riješio uz pomoć „illuminateda“i uz njegovu preporuku ukomljavam sa 80C vode pri čemu je komina cca70Cza ispiranje je voda 77C a kpmine 71C,koristim 17l+17l vode,dobijem
target boil size 28l a target batch size 22l.Količina slada(zavisno o receptu )+ 200g pahuljica je uvijeg 5kg.Ukomlljavanje je u ručnom standardnom frižideru od 30l.Na ovaj način dobijem OG oko 1,050 a FG od 1,010-1,012 što daje zadovoljavajućih 4,5-5%alkohola.
Prije uz niše temperature OG je išao preko 1,052 a FG se kretao od 1,006-1,008.
„Pivska mušice“sad vezano ovo za “Brewtarget“,hvala na trudu za objašnjenje takav pristup može pano pomoči kad se negdje zapne,ja sam sva elemente što si objasnio podesio i sve sam to radio alije problem dalje, tu gdje si stao sa objašnjenjima,meni nešto ne štima
sa unošenjem „masha“pa bi molio nastavak tvog objašnjenja. Kod mene se za gore opisane podatke dobije – „amount“-24l,“infusion“ temp-73C,“target“temp-69C za ukomljavanje
a za ispiranje „amount“ samo8,8l, „infusion“temp-99,9C,“target“temp-80C za 15min.
Čini mi se da ovo nije u redu,gdje griješim u koracima,molio bi nastavak tvog obješnjavanja koraka valjda ču i taj problem riješiti. Hvala.


RE: Beersmith, Beertools, Brewtarget - Software za pivarstvo - Vuk - 18.11.2013

I ja bih molio one koji su prošli početničke korake u Beersmith-u da malo pomognu. Instalisao sam ga i 'registrovao', podesio metrički sistem jedinica, dodao komplet moje opreme i u Inventory dodao sirovine koje sam kupio. Zatim sam htio da vidim radim li dobro tako što sam uzeo uputstvo za pivo koje mi je slao Djulba za tu pivu (http://volimpivo.ba/thread-423-page-4.html) uporedio sa uputstvom koje je meni proram izbacio. E sad, tu sam našao jedini način da vidim uputstvo korak po korak tako što sam išao na print, znači u vidu reporta. Kako je DJulba došao do opcije da kopira onako sažeto uputstvo, ili je to do programa? Mislim da je on koristio Beertools.
Dalje, ima i razlike u samom receptu a osnovna razlike je u hmeljevima. Meni je Djulba napisao da upotrijebim ukupno 60 g aurore i 70 g cascade u različitim fazama kuvanja ( 60 min, 40 min, 10 min...) dok je meni program dao da stavim po 28 g oba hmelja na početku kuvanja ( 60 min). Otkud ta razlika, jesam li nešto zeznuo? Ovo je bilo testno za već poznati recept, bojim se da se ne zeznem kad budem pravio novi recept.