VolimPivo.ba
Najava kalkulatora za pomoć pri prilagodbi vode! - Printable Version

+- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba)
+-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Forum: Brewing software (https://volimpivo.ba/forumdisplay.php?fid=16)
+--- Thread: Najava kalkulatora za pomoć pri prilagodbi vode! (/showthread.php?tid=1192)

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14


Najava kalkulatora za pomoć pri prilagodbi vode! - danny_boy - 12.12.2014

Nisam se mogao strpjeti prije nego što bude sve završeno, pa evo hoću da najavim jedan kalkulator za vodu na kojem radim već neko vrijeme. Nekoliko članova foruma sam ranije informisao o ovome, a pošto sam već dobro odmakao sa programom već mislim da ga mogu najaviti...

Zašto još jedan program za prilagodbu vode?

Nakon što sam se ja "zakačio" za prilagodbu vode, jednu temu o podesavanju vode samo za dva recepta je pokrenuo kolega zuzko koji je prilozio dva izvjestaja. Njega je zanimalo da se prilagodi voda, za dva stila, ali da ne se ne ide dublje u teoriju. Ono što sam našao u postojećim programima jeste da su ipak namijenjeni za ljude koji jako dobro poznaju materiju, a za nove korisnike su malo zbunjujući. S ovim programom sam pokušao olakšati stvari, i omogućiti ljudima da unesu svoj recept, unesu vode sa kojima raspolažu, minerale koje imaju i da klikom na dugme dobiju približne vrijednosti koje su prihvatljive.

Iz video koji prilažem se može vidjeti otprilike kako program radi, moguće je automatski dobivati preporučene vrijednosti, a moguće je raditi u skoro identičnom modu kao što rade sheetovi. Omogućeno je da sofver sam pronadje optimalne količine (računski), a da onda korisnik sam izvrši fino podešavanje i korekcije. Cilj je da oni koji ne žele dodatno intervenisati, odmah klikom dobiju ono što je po sadašnjim preporukama koje se mogu naći u literaturi prihvatljivo.

Kao što je u videu prikazano postoje baze podataka za vodu,ciljne profile, sladove koje se mogu lako dopunjavati. Ovo će kada bude program spreman biti popunjeno za početak prema raspoloživim podacima sa interneta (vode, preporuceni profili, sladovi).

Planiram ga prevesti na engleski jezik, i omoguciti Imperial jedinice.

Program će biti besplatan.

Što se tiče stvari koje su ostale da zavšim to je podešavanje PH vrijednosti, koja će biti automatski računata i u odnosu na nju će se odredjivati mineralni i ostali dodaci, omjeri voda i ostalo.

Ovo je bilo brzinski, a vjerovatno u nekoj od narednih tema će ići detaljnija prezentacija šta će biti omogućeno programom...

https://www.youtube.com/watch?v=vOKNy6hNXAw&feature=youtu.be

raja


RE: Najava kalkulatora za pomoć pri prilagodbi vode! - pivska mušica - 12.12.2014

Samo da pohvalim i cestitam danny-u, ovo je ogroman doprinos home brewing sceni kod nas (a i sire). Uspio sam nesto vidjeti kako je izgledalo u radu i sad vidimo iz ovog videa kakav ce koncept biti softvera tako da jedva cekam da izadje i da ga testiramo. Svaka cast! raja


RE: Najava kalkulatora za pomoć pri prilagodbi vode! - mange_tout! - 12.12.2014

svaka čast Big Grin drago mi je da si priveo kraju ovaj projekat. kao što mušica kaže veliki doprinos, ne samo forumu nego i cijeloj homebrewing sceni. jedva čekam da ga instaliram Big Grin


RE: Najava kalkulatora za pomoć pri prilagodbi vode! - Stane - 12.12.2014

Kapa do poda.


AW: Najava kalkulatora za pomoć pri prilagodbi vode! - ale ale - 12.12.2014

Evo da se i ja prijavim ko pokusni kunic


RE: Najava kalkulatora za pomoć pri prilagodbi vode! - danny_boy - 12.12.2014

Hvala na podrsci, i ja isto tako jedva cekam da ovo bude gotovo :-)!

Mislim da ce do testne verzije proci jos nesto vremena, oko 10-tak dana. Ovo sam programirao prilicno brzinski, pa treba sada sve fino ispeglati i ustimati, kao i dodati dio vezan za PH.


RE: Najava kalkulatora za pomoć pri prilagodbi vode! - radobolja - 12.12.2014

svaka čast na trudu i poznavanju pivarske i informatičke materije, samo naprijed
beer


RE: Najava kalkulatora za pomoć pri prilagodbi vode! - Beer Ranger - 12.12.2014

Svaka čast, korisno a user friendly. Iako sam to planirao u nekoj skorijoj budućnosti, kako sada stvari stoje i moja prva piva će biti sa prilagođenom vodom. Čestitam još jednom.


Re: RE: Najava kalkulatora za pomoć pri prilagodbi vode! - danny_boy - 12.12.2014

(12.12.2014, 08:06 )All4you Wrote: Svaka čast, korisno a user friendly. Iako sam to planirao u nekoj skorijoj budućnosti, kako sada stvari stoje i moja prva piva će biti sa prilagođenom vodom. Čestitam još jednom.
E upravo to mi je i bila namjera, da bude lak za koristenje i da uprosti sto je vise moguce prilagodbu vode. Ako uspijem to ce biti pun pogodak!


RE: Najava kalkulatora za pomoć pri prilagodbi vode! - Goggy - 12.12.2014

Svaka čast, stvarno, ja još nikako da krenem u tom pravcu, ne kontam, i ne da mi se peglat, a znam da je jako bitno. Nadam se da će mi ovo olakšati i da skontam i da krenem prilagođavati.


RE: Najava kalkulatora za pomoć pri prilagodbi vode! - AleksandarV - 12.12.2014

Čestitke


Re: Najava kalkulatora za pomoć pri prilagodbi vode! - danny_boy - 13.12.2014

Evo mali update.

Sto se tice same racunice svih parametara sve sam zavrsio i sve koliko sam kratko testirao radi. Sada program ima najmanje istu funkcionalnost kao i sheetovi. S obzirom da program prilikom automatskog proracuna provjerava sve moguce kombinacije parametara (brute force metoda) ostaje jos da pored postojecih provjera (i optimizacija) koje program radi za vode i mineralne dodatke da dodam jos jedan parametar kao kriterij provjere i to PH komine.

Od funkcionalnosti jos planiram dodati export preglednog izvjestaja u pdf format koji ce se onda moculi printati.

Evo jos jedan svjez screenshot programa... Wink