VolimPivo.ba
Ukratko o cideru - Printable Version

+- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba)
+-- Forum: VINARSTVO (https://volimpivo.ba/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Forum: Cider (https://volimpivo.ba/forumdisplay.php?fid=21)
+--- Thread: Ukratko o cideru (/showthread.php?tid=28)

Pages: 1 2 3 4


Ukratko o cideru - pivska mušica - 16.11.2012

Cider je fermentirano alkoholno piće napravljeno od soka od jabuke ili kruške. Alkoholni sadržaj cidera varira od 2% abv do 8,5 % abv ili više.

Cider od jabuke se može praviti od bilo koje vrste jabuka, mada se pojedine vrste uzgajaju prvenstveno za tu svrhu. Cider je jako popularan u Ujedinjenom Kraljevstvu, posebno u jugozapadnoj i istočnoj Engleskoj.

Britanija ima najveću potrošnju cidera po glavi stanovnika, kao i najveće kompanije za proizvodnju ovog pića,među kojima je H. P. Bulmer najveća.

Domaći cider je vrlo jednostavno za napraviti - sve što vam treba je sok od jabuka i odgovarajući kvasac. beer

[Image: apple-cider.jpg]


RE: Ukratko o cideru - djulba - 19.11.2012

Ja sam napravio jabukovi vino (cider) prošle godine, od tada sam samo popio čašu. Nije da nije dobro ispalo nego mi nikako ne godi tih cca 4% alkohola i puno kiselosti.
Jedino ga možda popijem na ljeto sa kiselom vodom i limunomBig Grin


RE: Ukratko o cideru - pivska mušica - 19.11.2012

djulba, kiselost mozes smanjiti ako koristiš prave sorte jabuka. neke sorte jednostavno nikako nisu dobre za cider. isto tako, postoje posebni kvasci za cider koji ostavljaju dosta neprevrelog šećera, tako da piće ne bude toliko suho. osim kvasca, piće se može zasladiti prirodnim nefermentabilnim zaslađivačima kao što je stevia.

tih 4% alkohola je upravo napravljeno jer se cider pio (i danas pije) prilikom rada u poljima i sličnog fizičkog rada, kada se može fino utažiti žeđ s takvim pićem.


RE: Ukratko o cideru - spajder76 - 17.06.2013

Moze li se cider praviti od soka divljih jabuka.Inace moj otac je pravio sirce od njih


RE: Ukratko o cideru - pivska mušica - 17.06.2013

sve zavisi kakve su. koliko šećera u sebi imaju. u svakom slučaju, isplati se definitivno pokušati. nacijedi 5-10 litara za probu i stavi neki vinski kvasac.


RE: Ukratko o cideru - spajder76 - 17.06.2013

Moram li naruciti cider kvasac ili bilo koji dostupni.I citao sam da se dodaje procenat vode i secera?


RE: Ukratko o cideru - pivska mušica - 17.06.2013

ako su jabuke dovoljno bogate šećerom (to izmjeriš hidrometrom) nije potrebno dodavati šećer. generalno, nije poželjno dodavati šećer. bilo bi dobro da uzmeš cider kvasac, ali dobro će ti proći svaki vinski kvasac za slatka ili srednje suha vina. najveći problem sa ciderom je uvijek slatkoća koja potpuno nestane i piće bude presuho. postoje razne metode kako dosladiti cider, a po meni je najbolja ona sa steviom, mada nisam probao.

moguća je i pasterizacija pred kraj fermentacije čime ubiješ kvasac i prekineš fermentaciju ili kalij-metabisulfit, odnosno vinobran......


RE: Ukratko o cideru - djulba - 22.07.2013

Juče napravljeno 70 l cidera ( rodile jabukeBig Grin ).
Pošto nisam imao nikakav drugi kvasac osim S 05. Koristio sam njega. malo sam surfao i našao sam nekoliko primjera da su ljudi koristili ovaj kvasac. Vidjećemo šta će ispast.


RE: Ukratko o cideru - pivska mušica - 22.07.2013

Odlicno! Ma jedini je problem sto ce ti najvjerovatnije biti jako suh i bilo bi dobro skontati nekako da se zasladi. Ili da nekako prekines fermentaciju na nekih 1.012 ili da dodas neki nefermentabilni zasladjivac. Koliki ti je bio OG soka od jabuka?


RE: Ukratko o cideru - djulba - 22.07.2013

OG mi je bio 1040. niži je nego što bi trebao ali nisam htjeo da dodajem šečer. najvjerovatnije ću prekinuti fermentaciju.


RE: Ukratko o cideru - pivska mušica - 22.07.2013

Jeste, malo nisko, normalno bi bilo izmedju 1.050 i 1.060, a FG kod cidera ide po pravilu ispod 1.000. Kako planiras zaustaviti fermentaciju, jel sa vinobranom? Kako ces ga onda karbonizirati?


RE: Ukratko o cideru - djulba - 23.07.2013

Mislio sam ne čekati 21 dan nego flaširati možda nakon 15 dana, tako bi ostao slađi cider. Nisam do sada to radio samo se brinem pritiska u bocama. a stavio bih i manje šečera za karbonizaciju, možda 5 grama po litru.