07.08.2016, 12:41
Je li neko pokušao da napravi vino od šljive? Vidim po netu da se može napraviti, pa bih da probam pošto mi je šljiva ove godine dobro rodila.
07.08.2016, 12:41
Je li neko pokušao da napravi vino od šljive? Vidim po netu da se može napraviti, pa bih da probam pošto mi je šljiva ove godine dobro rodila.
07.08.2016, 01:31
(07.08.2016, 12:41 )Vuk Wrote: Je li neko pokušao da napravi vino od šljive? Vidim po netu da se može napraviti, pa bih da probam pošto mi je šljiva ove godine dobro rodila. Moj stari pokušao prije 10ak godina, čudna priča kako je došao na ideju i kako nije poznavao tehnologiju dobio je vrlo kvalitetno sirće ![]()
Nothing ever tasted better than a cold beer on a beautiful afternoon with nothing to look forward to than more of the same.
08.08.2016, 09:55
Po nekoj logici bi to trebao raditi kao i crveno vino.
Ukratko: - samelji šljivu stavi je u neko čisto bure i dodaj vinski kvasac ( za crveno vino) - drži u buretu 10 dana na temp do 20-22 C uz miješanje dva puta dnevno.. Bure mora biti pokriveno ali ne fermetički ( ja stavljam najlon) - nakon 10 dana procijediš to sve i dobiješ polufermentirani sok od šljive. presipaš u fermentor ( tri četvrtine napuniš ) i držiš tako 3 sedmice - zatim pretočiš da odvojiš talog. Talog sa dna bacaš. ( ja držim vino na visini od 1,5 metara i onda crijevom koje je na štapu izvučem vino a talog ostane na dnu. Vratiš u fermentor ali ovaj put možeš nasuti gotov do vrha ovo drži mjesec dana i opet pretočiš. - nakon još jednog pretakanja trebao bi da dobiješ mlado vino od šljive. Ja bih dodao u prvom koraku prilikom mjevenja šljive i stavljanja u bure 3% šečera radi bolje fermentacije. Ne zaboravi prilikom pretakanja da dodaješ po malo vinobrana. I moraš imati vrenjače. nemoj flaširati prije 6 mjeseci u fermentoru. Ako uspije vino sačuvaj jednu flašu ![]()
10.08.2016, 10:03
(08.08.2016, 09:55 )djulba Wrote: Po nekoj logici bi to trebao raditi kao i crveno vino.Sad tek vidjeh odgovore, otišle mi informacije o odgovorima u spam ![]() Sad imam par pitanja ![]() -Možeš li mi objasniti ulogu vrenjače ako već nije hermetički zatvoreno? -Smeta li ako koji crv promakne u fermentor? -Gdje se može nabaviti vinski kvasac? -Koliko je to malo vinobrana, postoji li neka razmjera? Ja sam mislio samljeti oko 20 kg šljive, možda već danas ili sutra pošto ovih dana popodne tresemo šljive za rakiju.
10.08.2016, 10:14
(10.08.2016, 10:03 )Vuk Wrote:(08.08.2016, 09:55 )djulba Wrote: Po nekoj logici bi to trebao raditi kao i crveno vino.Sad tek vidjeh odgovore, otišle mi informacije o odgovorima u spam - Vrenjača ti ne treba dok bude šljiva u buretu, potrebna ti je poslije 10 - dana kada procijediš šljivu i kada vino bude fermentiralo u fermentoru. dok je u buretu tih 10 dana samo prekrij najlonom. Ja za fermentaciju vina koristim staklene demižone koje se koriste za skladištenje rakije. - Neće crv smetati ali nema potrebe da ti išta prođe jer prilikom cijeđenja iz bureta u fermentor koristi gazu i cjedaljku. - na 20 kg šljive dobit ćeš možda 10 l vina i za to ti je potreban po 1 gram vinobrana za svako pretakanje. - vinski kvasac najobičniji se može nabaviti u mostaru. možeš zamoliti nekog iz mostara da ti kupi i pošalje poštom.
10.08.2016, 10:24
(10.08.2016, 10:14 )djulba Wrote:Hvala(10.08.2016, 10:03 )Vuk Wrote:(08.08.2016, 09:55 )djulba Wrote: Po nekoj logici bi to trebao raditi kao i crveno vino.Sad tek vidjeh odgovore, otišle mi informacije o odgovorima u spam ![]() Da nema slučajno u Bingu, Konzumu i sl.?
10.08.2016, 10:29
Ma kakav bingo
![]() Pa mozes otresti sljivu i probrat one bolje koje mogu stojat nekih 3-4 dana dok ti ne dođe kvasac. Ne moras ih odmah mljet Poslano sa mog SM-G900H koristeći Tapatalk
10.08.2016, 11:16
Upravo sam naručio ovaj kvasac:
https://www.hopandgrape.co.uk/gervin-gv2...gundy.html Ostaviću tih 20 kg na stablu par dana, taman da još malo prime šećera na drvetu. Kako ti se čini ovaj kvasac?
10.08.2016, 11:30
Super. Ovaj kvasac i jeste za neodređene sorte tako da si dobro izabrao.
|
|