31.01.2013, 09:34
(This post was last modified: 07.11.2013, 12:46 by pivska mušica.)

31.01.2013, 09:34
(This post was last modified: 07.11.2013, 12:46 by pivska mušica.)
31.01.2013, 09:38
@AleksandarV ovo je klasični immersion chiller kakav većina ljudi koristi. tutorial je sasvim ok. ono što bih ja iz svog iskustva mogao reći je da uzimate 1 metar bakarne cijevi na 3,5 l sladovine. znači ako hladite 35 litara sladovine, treba vam za optimalno hlađenje 10 metara bakarne cijevi fi 10mm.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
31.01.2013, 09:59
31.01.2013, 10:58
Nisam nikada pitao
napravio sam spiralu za hladjenje fi8 a vanjski 10, dužina 9m. Da li ću imati problema ljeti oko hladjenja jer sada i nije toliko problem radi niske temp? Ne mislim ići preko 30l siguurno
31.01.2013, 11:03
neces imati problema, ja imam jos manje cijevi, ali kada bih opet radio, napravio bih duzu spiralu sigurno.....
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
31.01.2013, 11:17
mislio sam ići na veći fi ali nije bilo druge osim ova
kasnije sam gledao kod istih da imaju bakarne fleksibilne cijevi sa izolacijom za klimu, pa ako bude ko radio da zna da može i takvu tražiti a dosta su jeftinije nego ovu što sam ja našao
01.02.2013, 12:53
(31.01.2013, 11:17 )mentalist Wrote: mislio sam ići na veći fi ali nije bilo druge osim ova Sam sam napravio spiralu od bakarne cijevi za klime. 10 metara duzine fi 10 cini mi se da sam platio 60 KM, samo se treba skinuti izolacija oko cijevi sto i nije neki problem. Cijev je tankoslojna i odlicno hladi sladovinu. Duzom upotrebom sam vidio da treba prilagodjavati protok vode kroz spiralu tako da na izlazu uvijek ide topla voda. Prvo sam hladio sa punim protokom citavo vrijeme i samo ispocetka je bila topla voda poslije hladna. Kad sam poceo regulisati protok hladne vode na ulazu brze sam ohladio sladovinu. :idea:
01.02.2013, 12:59
Ja sa fi8 (7m) ohladim 50litara za 20minuta.
01.02.2013, 08:18
(01.02.2013, 12:53 )zis Wrote:(31.01.2013, 11:17 )mentalist Wrote: mislio sam ići na veći fi ali nije bilo druge osim ova ček jesam dobro shvatio, ako je slabiji protok vode kroz spiralu da brže hladi ili nisam to dobro skontao ![]() ta izolacija je mislim neka vrsta spužve ili tako nešto mene je koštala cijev bez izolacije 9.2m fi8 oko 58KM nije bilo tada te sa izolacijom
01.02.2013, 09:27
Jeste dobro si skontao, kako se hladi sladovina treba postepeno smanjivati protok hladne vode da se dobije sto toplija voda na izlazu. Smanjivnjem protoka kad je sladovina hladnija dobijemo vise vremena razmjenu toplote izmedju sladovine i vode u cijevima. :-/
01.02.2013, 10:56
(01.02.2013, 09:27 )zis Wrote: Jeste dobro si skontao, kako se hladi sladovina treba postepeno smanjivati protok hladne vode da se dobije sto toplija voda na izlazu. Smanjivnjem protoka kad je sladovina hladnija dobijemo vise vremena razmjenu toplote izmedju sladovine i vode u cijevima. :-/ moguće, probat ću pri sledećem kuhanju ja sam jedino primijetio kada sam hladio sladovinu da sam imao pogrešno očitanje temperature jer je sladovina pri vrhu bila toplija nego pri dnu lonca(logično) pa bi možda tvoj sistem sa manjim protokom bio potreban radi ujednačenog hladjenja :s a možda i griješim
01.02.2013, 11:01
Ma i meni je izgledalo malo nelogicno, kad sam probao na zadnja 2 kuhanja brze sam ohladio sladovinu. Sad koliko brze nisam mjerio, mada je to sve tu negdje. Jedino sto potrosis malo manje vode.
|
|