Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Kveik
Dola Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 128
Joined: Nov 2018
Reputation: 1 Location: Teslic
RE: Kveik
(09.03.2020, 08:05 )zlimfur Wrote:
(09.03.2020, 07:33 )Dola Wrote: Kad flasiram pivo u roku od 7 ili 10 dana - znam biti razocaran. Desi se da bude prekiselo i bez posebnih aroma i ukusa. Gorcina bude preostra. Grije. Stvari se poprave nakon odlezavanja od 7-10 dana. Kiselost iscezne a arome i ukusi dodju do izrazaja.

Piva sa kveikom su nekako sirovija. Grublja. Bolja su mi piva sa klasicnim kvascima... ali nema odustajanja. Valja prilagoditi recepte - pojacati specijalne sladove i pojacati draj hop.

7-10 dana jeste kratko za flasiranje. ako mi se bas ne zuri pa da silim, ja ostavim pivo na fermentaciji 10-12 dana, ako je suho hmeljeno, onda jos 3-4 dana. i minimalno 3 dana cold crash. tako da od kuhanja do pakovanja prodje obicno 3 sedmice. jako zahmeljena piva nakon pakovanja trebaju nekoliko dana da se popeglaju. kad imas vremena, onda je 2 sedmice od pakovanja do konzumacije minimum. a masa je piva, koje valjaju tek nakon mjesec i vise.. jbg, ovo je hobi strpljenja.. Big Grin

kad mi se zuri, onda ide ili neki najobicniji pale ale bez suhog hmeljenja i specijalnih sladova ili wit.. neipa i kveik su isto opcija, mada se zna desit da silni hmelj iz neipe malo "stipa" po jeziku ako se zuri sa konzumacijom.

Da se razumijemo - kada napišem flaširam ja mislim na gotovo gazirano pivo koje se može piti. U toj brzini i jeste prva prednost kveika. Druga prednost je u temperaturi fermentacije. Treća je u brzini i jednostavnosti hlađenja sladovine. Četvrta u aromama i gorčini koju daje, peta u otpornosti na alkohol, šesta u lakoći sakupljanja i čuvanja... ali treba ga upoznati i prilagoditi mu recepte.

Najviše sam radio sa Ebbergardenom. Na 25 stepeni vrlo je blag i neutralan. Na 30 je ljutkast, agresivan i gorak. I sve je gotovo za 7-8 dana: fermentacija, kold kreš i gaziranje... grain to glass.
Find Odgovori
bhgr1 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 411
Joined: Apr 2015
Reputation: 2 Location: Gračanica
RE: Kveik
Jesi li sta fermentirao sa kveikom na nizim temperaturama, 17-20C?
Nothing ever tasted better than a cold beer on a beautiful afternoon with nothing to look forward to than more of the same.
Find Odgovori
Dola Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 128
Joined: Nov 2018
Reputation: 1 Location: Teslic
RE: Kveik
Nemam sistem hlađenja unutar fermentara. Imam samo klimu koja hladi prostoriju u kojoj su fermentori. Nemam pojma kolika je stvarna temperatura fermentacije. Znam samo koliko je stepeni u toj mojoj sobi za fermentore. Nisam spuštao ispod 20 C. Po mom iskustvu - Ebbergarden kveik na 20-25 C daje čisto i neutralno pivo. Preko 30 pojačava gorčinu hmelja i dodaje voćkaste arome. Radio sam i nekakav kveik pilsner. Odležava na 4 C je već više od 15 dana. Vidjećemo na šta će izaći.
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,306
Joined: May 2014
Reputation: 6 Location: Srebrenik, BiH
RE: Kveik
(11.03.2020, 06:29 )Dola Wrote: Radio sam i nekakav kveik pilsner. Odležava na 4 C je već više od 15 dana. Vidjećemo na šta će izaći.

na koliko ti je fermentiro ovaj pilsner?
WWW Find Odgovori
Dola Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 128
Joined: Nov 2018
Reputation: 1 Location: Teslic
RE: Kveik
This post was last modified: 12.03.2020, 11:16 by Dola.
20 C.
Find Odgovori
Dola Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 128
Joined: Nov 2018
Reputation: 1 Location: Teslic
RE: Kveik
Ovo danas je rekord. Kveik je krenuo sa fermentacijim u roku kracem od 10 minuta. Bukvalno.
Find Odgovori
bhgr1 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 411
Joined: Apr 2015
Reputation: 2 Location: Gračanica
RE: Kveik
Sinoc sam stavio na karbonizaciju prvo pivo sa kveikom, NEIPA, Voss kveik, OG 1.060, stalo na 1.013, fermantiralo tri dana. Vidjecemo na sta ce izaci..
Nothing ever tasted better than a cold beer on a beautiful afternoon with nothing to look forward to than more of the same.
Find Odgovori
jculina7 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 10
Joined: Mar 2016
Reputation: 0 Location: Vukovar
RE: Kveik
[/quote]

U nedjelju kuhan Wit. 25 l s US 05, 25 l s Voss na 25*C koji je danas kušan i prilično neutralan okus kvasca. Ostaje da ga usporedim sa peticom za desetak dana.
Find Odgovori
Dola Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 128
Joined: Nov 2018
Reputation: 1 Location: Teslic
RE: Kveik
Ebergarden pojačava gorčinu. Najviše sam sa njim radio i to je prvi zaključak. U odnosu na Voss i Hornindal - Ebergarden daje dodatnu gorčinu grejpa i kore od limuna. Voss je poprilično neutralan. Hornindal omiljen.
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools