16.11.2012, 10:56
Evo da ja otvorim temu oko domaćeg vina. kako pravim i pivo i vino mogu reći da je vino lakše napraviti samo se treba kao i kod piva pridržavati pravila.
Mogu za prvi put napisati nešto o uopštenoj proizvodnji i klasifikaciji vina. a kasnije ćemo preći na konkretne stvari.
Vina dijelimo na stona, kvalitetna i vrhunska. samo ime nam govori koja su bolja. razlika u kvaliteti je slijedeća.
- Stona vina su nastala od stonih vrsta grožđa. To je ono grožđe što kupujemo po radnjama da jedemo. ona imaju nizak nivo šečera, rastu po nekoliko kilograma po jednoj lozi itd.
- Kvalitetna vina su napravljena od vinskih loza grožđa, imaju velik nivo šečera ali ne toliko veliki iz razloga što imaju na jednoj lozi preko 1,50 kg roda grožđa.
- Vrhunska vina su vina od vinskih sorti grožđa i koja imaju kontrolisani urod. tj do 1,50 kg po jednoj lozi. zašto ovako malo to je u stvari 3 grozda po lozi. ovako uzgojeno grožđe ima velik nivo šečera i drugih minerala što daje vrhunski kvalitet vinu.
Vina imamo po daljnjoj klasifikaciji bijela, crvena ( kod nas kažu crno vino što nije ispravno) i roze.
- bijelo vino se može praviti i od bijelog i od crvenog grožđa. to može zato što je sok grožđa bijel a boja se nalazi u kožici grožđa. kada pravimo bijelo vino prilikom muljanja grožđa odmah cijedimo grožđe i nema vremena da upije boju iz kožice.
- crveno vino se pravi od crvenog grožđa, grožđe se samelje i ostavi u bačvi nekih 7 - 10 dana. za to vrijeme sok grožđa upije tanine (to je ono što vam kupi usta kada pijete crveno vino) i boju iz kožice i tako postaje crveno. od raznih vrsta grožđa imamo i razne varijacije boja i tanina.
- roze vino se pravi na isti način kao i crveno samo što se drži jedan dan ili čak kraće u bačvi da poprimi željenu količinu boje i tanina.
Toliko za večeras nastavićemo drugi put oko procesa proizvodnje.
Mogu za prvi put napisati nešto o uopštenoj proizvodnji i klasifikaciji vina. a kasnije ćemo preći na konkretne stvari.
Vina dijelimo na stona, kvalitetna i vrhunska. samo ime nam govori koja su bolja. razlika u kvaliteti je slijedeća.
- Stona vina su nastala od stonih vrsta grožđa. To je ono grožđe što kupujemo po radnjama da jedemo. ona imaju nizak nivo šečera, rastu po nekoliko kilograma po jednoj lozi itd.
- Kvalitetna vina su napravljena od vinskih loza grožđa, imaju velik nivo šečera ali ne toliko veliki iz razloga što imaju na jednoj lozi preko 1,50 kg roda grožđa.
- Vrhunska vina su vina od vinskih sorti grožđa i koja imaju kontrolisani urod. tj do 1,50 kg po jednoj lozi. zašto ovako malo to je u stvari 3 grozda po lozi. ovako uzgojeno grožđe ima velik nivo šečera i drugih minerala što daje vrhunski kvalitet vinu.
Vina imamo po daljnjoj klasifikaciji bijela, crvena ( kod nas kažu crno vino što nije ispravno) i roze.
- bijelo vino se može praviti i od bijelog i od crvenog grožđa. to može zato što je sok grožđa bijel a boja se nalazi u kožici grožđa. kada pravimo bijelo vino prilikom muljanja grožđa odmah cijedimo grožđe i nema vremena da upije boju iz kožice.
- crveno vino se pravi od crvenog grožđa, grožđe se samelje i ostavi u bačvi nekih 7 - 10 dana. za to vrijeme sok grožđa upije tanine (to je ono što vam kupi usta kada pijete crveno vino) i boju iz kožice i tako postaje crveno. od raznih vrsta grožđa imamo i razne varijacije boja i tanina.
- roze vino se pravi na isti način kao i crveno samo što se drži jedan dan ili čak kraće u bačvi da poprimi željenu količinu boje i tanina.
Toliko za večeras nastavićemo drugi put oko procesa proizvodnje.