Flasiranje - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Procesi (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=8) +--- Thread: Flasiranje (/showthread.php?tid=431) Pages:
1
2
|
Flasiranje - elektropionir - 30.06.2013 Kako ide procedura flasiranja sa dodavanjem secera u flasi posebno? Koliko ide u flasu i sl. Jel se pravi agda ili se samo onako sipa? Valjda nema neke bitne razlike Sent from my jal mobitel jal tablet using Tapatalk 2 RE: Flasiranje - pivska mušica - 30.06.2013 Nista, vagas po 3,5 grama i nekim lijevkom sipas u flase, a preko toga pivo nalijevas. A zasto tako radis, puno je bolje i lakse na cijelo pivo odmjeriti secer i onda sve zajedno pomijesati...m Re: Flasiranje - elektropionir - 30.06.2013 Ma pravio sam nesto a zaboravio izmjeriti fermentor Znas mene RE: Flasiranje - zis - 30.06.2013 (30.06.2013, 04:35 )Sanjin Wrote: Ma pravio sam nesto a zaboravio izmjeriti fermentor Sta si pravio drug moj, znas kako kazu "nema slika ko' da se nije desilo". Ides li u Mostar? Re: Flasiranje - elektropionir - 30.06.2013 Ma neki klon arogant bastarda ali vrlo malo. Izgleda da nema ni 10 litara. Sutra cu flasirati ovako jer nisam izmjerio, a necu da bubam napamet pa da opet moram dnevnu kreciti A ja sam za opciju Mostara svakako. Sent from my jal mobitel jal tablet using Tapatalk 2 RE: Flasiranje - Jale - 12.09.2013 da li se moze odmah nakon pranja flasa vrsiti i flasiranje ili je potrebno da se flase potpuno osuse? RE: Flasiranje - pivska mušica - 12.09.2013 ne moraju se potpuno osušiti, ali ih moraš dobro okapati i onda sterilizirati. RE: Flasiranje - mange_tout! - 12.09.2013 ako je izo san u pitanju mogu proći mokre. mi prije svake dezinfekcije plaknemo malo flaše, tek toliko da prašina spadne sa njih. do sada nismo imali infekciju. RE: Flasiranje - adisrebrenik - 07.10.2014 Kad ste kod izosana, za koji dan planiram flaširati i imam jedno pitanje-mozda je smijesno ali bojim se ako izvrsim dezinfekciju flasa otopinom izosana da nesto izosana ne ostane na flasam poslije- i da li postoji mogucnost da to ubije kvasce poslije koji bi karbonizirali pivo? A mozda je i opcija nakon potapanja flaša u otopinu izosana iste isprati u prethodno prokuhanoj vodi?? RE: Flasiranje - Rodney - 07.10.2014 (07.10.2014, 11:34 )adisrebrenik Wrote: Kad ste kod izosana, za koji dan planiram flaširati i imam jedno pitanje-mozda je smijesno ali bojim se ako izvrsim dezinfekciju flasa otopinom izosana da nesto izosana ne ostane na flasam poslije- i da li postoji mogucnost da to ubije kvasce poslije koji bi karbonizirali pivo? Kakvo ubijanje. Samo ti flaše operi i ostavi ih 10 minuta da se osuše. Nakon dezinfekcije, nikakva dodatna ispiranja vodom i slično. Kada dezinfikuješ flaše, to je zadnji korak. Ništa nema nakon toga, sem punjenja. Isto je i sa čepovima. Izbrojiš koliko ti treba i potopiš ih u otopinu u nekoj manjoj posudi. Kako ih vadiš iz posude, tako ih stavljaš odmah na grlo boce i zatvaraš. Izosan nema ukusa ni mirisa. On samo spušta ph vode, što dovodi do ubijanja svih bakterija. Dobro je da malo otopine imaš u flaši koja može da šprica. Tako možeš našpricati sve površine koje ćeš koristiti prilikom flaširanja. Špricati možeš i ruke svako malo, jer tako onda smanjuješ skroz rizik od bilo kakve infekcije. Nakon svih tih predostrožnosti, flaširaj i to je to. RE: Flasiranje - libor - 07.10.2014 Malo si pobrkao Star San nema mirisa ,Izosan ima , mirise na hlor ali to vremenom izlapi , je vec evo godinu dana radim sa Izosanom i nikad nisam osjetio miris hlora u flasiranom pivu , samo je bitno da pratis uputstvo (koliko grama na koliko litara vode i koliko vremena ) , flase samo okapaj i puni pivom , cepove takodje moras tretirati ... RE: Flasiranje - Rodney - 07.10.2014 (07.10.2014, 11:57 )libor Wrote: Malo si pobrkao Star San nema mirisa ,Izosan ima , mirise na hlor ali to vremenom izlapi , je vec evo godinu dana radim sa Izosanom i nikad nisam osjetio miris hlora u flasiranom pivu , samo je bitno da pratis uputstvo (koliko grama na koliko litara vode i koliko vremena ) , flase samo okapaj i puni pivom , cepove takodje moras tretirati ... pardon Da, kao što libor reče, ne sikiraj se za miris, već gledaj samo da pratiš proceduru i to je to. Samo okapaj flaše i bit će dobro. |