Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Flasiranje
elektropionir Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

Flasiranje
Kako ide procedura flasiranja sa dodavanjem secera u flasi posebno?
Koliko ide u flasu i sl. Jel se pravi agda ili se samo onako sipa?
Valjda nema neke bitne razlike

Sent from my jal mobitel jal tablet using Tapatalk 2
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

RE: Flasiranje
Nista, vagas po 3,5 grama i nekim lijevkom sipas u flase, a preko toga pivo nalijevas. A zasto tako radis, puno je bolje i lakse na cijelo pivo odmjeriti secer i onda sve zajedno pomijesati...m
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
elektropionir Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

Re: Flasiranje
Ma pravio sam nesto a zaboravio izmjeriti fermentor Smile
Znas mene Smile
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV

(30.06.2013, 04:35 )Sanjin Wrote: Ma pravio sam nesto a zaboravio izmjeriti fermentor Smile
Znas mene Smile

Sta si pravio drug moj, znas kako kazu "nema slika ko' da se nije desilo". Ides li u Mostar?
Find Odgovori
elektropionir Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

Re: Flasiranje
Ma neki klon arogant bastarda ali vrlo malo. Izgleda da nema ni 10 litara.
Sutra cu flasirati ovako jer nisam izmjerio, a necu da bubam napamet pa da opet moram dnevnu kreciti Big Grin
A ja sam za opciju Mostara svakako.

Sent from my jal mobitel jal tablet using Tapatalk 2
Find Odgovori
Jale Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

da li se moze odmah nakon pranja flasa vrsiti i flasiranje ili je potrebno da se flase potpuno osuse?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

ne moraju se potpuno osušiti, ali ih moraš dobro okapati i onda sterilizirati.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

ako je izo san u pitanju mogu proći mokre. mi prije svake dezinfekcije plaknemo malo flaše, tek toliko da prašina spadne sa njih. do sada nismo imali infekciju.
Find Odgovori
adisrebrenik Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

Kad ste kod izosana, za koji dan planiram flaširati i imam jedno pitanje-mozda je smijesno ali bojim se ako izvrsim dezinfekciju flasa otopinom izosana da nesto izosana ne ostane na flasam poslije- i da li postoji mogucnost da to ubije kvasce poslije koji bi karbonizirali pivo?
A mozda je i opcija nakon potapanja flaša u otopinu izosana iste isprati u prethodno prokuhanoj vodi??
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV

(07.10.2014, 11:34 )adisrebrenik Wrote: Kad ste kod izosana, za koji dan planiram flaširati i imam jedno pitanje-mozda je smijesno ali bojim se ako izvrsim dezinfekciju flasa otopinom izosana da nesto izosana ne ostane na flasam poslije- i da li postoji mogucnost da to ubije kvasce poslije koji bi karbonizirali pivo?
A mozda je i opcija nakon potapanja flaša u otopinu izosana iste isprati u prethodno prokuhanoj vodi??

Kakvo ubijanje. Samo ti flaše operi i ostavi ih 10 minuta da se osuše.

Nakon dezinfekcije, nikakva dodatna ispiranja vodom i slično. Kada dezinfikuješ flaše, to je zadnji korak. Ništa nema nakon toga, sem punjenja.

Isto je i sa čepovima. Izbrojiš koliko ti treba i potopiš ih u otopinu u nekoj manjoj posudi. Kako ih vadiš iz posude, tako ih stavljaš odmah na grlo boce i zatvaraš.

Izosan nema ukusa ni mirisa. On samo spušta ph vode, što dovodi do ubijanja svih bakterija.

Dobro je da malo otopine imaš u flaši koja može da šprica. Tako možeš našpricati sve površine koje ćeš koristiti prilikom flaširanja.

Špricati možeš i ruke svako malo, jer tako onda smanjuješ skroz rizik od bilo kakve infekcije.

Nakon svih tih predostrožnosti, flaširaj i to je to.
Find Odgovori
libor Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

Malo si pobrkao Star San nema mirisa ,Izosan ima , mirise na hlor ali to vremenom izlapi , je vec evo godinu dana radim sa Izosanom i nikad nisam osjetio miris hlora u flasiranom pivu , samo je bitno da pratis uputstvo (koliko grama na koliko litara vode i koliko vremena ) , flase samo okapaj i puni pivom , cepove takodje moras tretirati ...
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV

(07.10.2014, 11:57 )libor Wrote: Malo si pobrkao Star San nema mirisa ,Izosan ima , mirise na hlor ali to vremenom izlapi , je vec evo godinu dana radim sa Izosanom i nikad nisam osjetio miris hlora u flasiranom pivu , samo je bitno da pratis uputstvo (koliko grama na koliko litara vode i koliko vremena ) , flase samo okapaj i puni pivom , cepove takodje moras tretirati ...

pardon Tongue

Da, kao što libor reče, ne sikiraj se za miris, već gledaj samo da pratiš proceduru i to je to. Samo okapaj flaše i bit će dobro.
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 4 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools