moje prvo all grain pivo - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Početnici - pitanja i odgovori (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=7) +--- Thread: moje prvo all grain pivo (/showthread.php?tid=1284) |
RE: moje prvo all grain pivo - josip - 25.03.2016 rodney, tako sam i namjeravao. Kuhati jednu malu turu i u nju dodati začine. Ak ne uspije nije mi žao baciti. Moj ukus. Ja volim popiti radler s limunom. A od običnih piva tuborg mi nekako paše jer nije gorak. Ne volim gorka piva. Eto. Sad znaš moj ukus. Poprilično sam jednosatavan. RE: moje prvo all grain pivo - zlimfur - 25.03.2016 Probaj wit, pa skuhaj ako ti se svidi.. Poslano sa mog HAMMER koristeći Tapatalk moje prvo all grain pivo - Rodney - 25.03.2016 Tuborg je više iz sfere neukusa Šalim se. Kao što rekoh, eksperimentiranje ti je jedini put do pravog piva. Kako u domaćem tako i kupovnom. Začini su kompleksni i rijetko kada ima tačna mjera, jer svakome drugačiji intenziteti odgovaraju. Pet litara fermentiraš sa jednim začinom, pet sa drugim, pet sa kombinacijom. Na kraju sve probaš i vidiš šta je najbliže onome što si mislio... RE: moje prvo all grain pivo - josip - 26.03.2016 vanilija i cimet otpuštaju okuse kuhanjem a anis nebi trebo kuhati jer njegova aroma dolazi iz eteričnog ulja. Kuhanjem bi anis izlapio. Mislio jesam jednu manju turu skuhati (12 litrli) pa vidit. Sad sam doma pa mogu experimentirati. A i od hmelja mislim izbaciti cascade i koristit samo citru. Citra mi je predobra. Nisam se mogao načuditi koliko se okus promjenio na bolje kad je pivo 4 mjeseca odležalo. Baš se fino osjetio hmelj, ali ne gorčina več aroma. RE: moje prvo all grain pivo - Pivdzija - 26.03.2016 mi smo vaniliju dodavali u porter. i to na način da se namakala u bourbonu 7 dana, i onda pomiješana sa pivom pred flaširanje. nisam siguran kakvo bi bilo svijetlo pivo sa vanilijom, nešto mi ta kombinacija ne zvuči baš ukusno. bar ne ovako na papiru... RE: moje prvo all grain pivo - josip - 26.03.2016 misliš da bi tamno išlo? ima li tko neki provjeren recept? sa vanilijom, cimetom i anisom. RE: moje prvo all grain pivo - Pivdzija - 26.03.2016 pa nemoj sve troje stavljati. ne znam ni da sve troje to u isti kolač idu, a ne u pivo. za tamno vanilija+bourbon kombinacija za cimet baš i nisam uspio naći nekih pozitivnih primjera. većina što sam našao ispadne da je cimet neprimjetan, ili da daje previše goričine (ali ne kao hmelj, nego "gadne" gorčine) anis je nešto slično korijanderu? to onda možeš u nekom pšeničnom koristiti. znam da su @mange_tout i ekipa pravili pšenično sa korijanderom, i dobro je bilo. evo i recept za naš vanilla porter RE: moje prvo all grain pivo - josip - 26.03.2016 aha pivđija. Hvala na savjetu. Pokušat ču onda iskemijat neki recept. Prije kuhanja ga postavim ovdje a nakon kuhanja opišem okus. RE: moje prvo all grain pivo - mange_tout! - 26.03.2016 (26.03.2016, 02:32 )Pivdzija Wrote: pa nemoj sve troje stavljati. ne znam ni da sve troje to u isti kolač idu, a ne u pivo.Nismo mi radili sa korijanderom. To nam je pivo propalo, nije ni fermentiralo. Samo bilo skuhano. A radili smo sa cimetom pumpkin ale i jako se osjetio, doduše i sa ostalim začinima. Oprezno sa svim začinima, oni treba da se u pivu suptilno osjete. RE: moje prvo all grain pivo - josip - 26.03.2016 stavit ču recept prije kuhanja da ga vidite i predložite korekcije. Naravno ja ču recept prilagoditi sebi sa gorčinom a i financijski. Tako da mi je bitna količina začina, odnosno vanilije. Da bi se osjetila ugodno ali da ne sakrije okus piva i citre. Vjerujem da vi to znate odrediti puno bolje od mene jer ste iskusniji i više ste experimentirali. RE: moje prvo all grain pivo - raix - 26.03.2016 Generalno, zacini se stavljaju po ukusu. I supu kada spremas, neko voli da posoli a drugom je to bljutavo i dodaje jos soli. Zacin u pivu bi trebalo da se ddopunjuje sa ostalim sastojcima slad/hmelj a nikako da dominira. Konkretno u tvom primeru. Vidim da si zapeo za citru i planiras je u tom pivu. Ja bih sa njom dodao malo naradzine kore. A neko drugi bi mozda sa istim hmeljom stavio korijander. Neko treci bi rekao citra je zakon! I ne mesajte je sa zacinima. Ako si vec resio da zacinjavas pivo. Potrazi recept za neko bozicno pivo. Tu imas varijacija sa zacinima koliko volis. RE: moje prvo all grain pivo - josip - 26.03.2016 raix, citra mi je predobra. Ne kažem da se i vama mora sviđati ali meni se sviđa. A pivo sa začinima sam negdje pročitao da je super itd Pa me znatiželja golica. Čisto onako da vidim na što lići. Nisam nikad probao ništa osim običnog i radler piva pa neznam ni što očekivati. Zato sam se obratio ovdje, kuhali ste razna piva pa i takva. Pa iz vaših komentara si vučem zaključke i smjernice što napraviti, kako napraviti, i dali uopće napraviti. |