VolimPivo.ba
Uzgoj hmelja - Printable Version

+- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum)
+-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Forum: Hmelj (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Thread: Uzgoj hmelja (/showthread.php?tid=619)

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

RE: Uzgoj hmelja - rafter - 11.05.2015

Ja imam jedan problem sa svojim riomom.
Kupljena su 4 komada, 3 rastu kao nenormalni, ali jedan nikako da krene.
Ima na sebi kao dva mala izdanka ali nikako da krenu dalje...
15 dana stoje na nekih 2cm.

Mogu li ga "dohraniti" nečim?
Nalazi se u dobroj zemlji za cvijeće (u saksijama su svi), svaki drugi dan se zaliva, sve je isto za sve.

RE: Uzgoj hmelja - AlkoholicarST - 11.05.2015

Eo moji decki.
ima ih još par u dvorištu.

(11.05.2015, 03:36 )AlkoholicarST Wrote: Eo moji decki.
ima ih još par u dvorištu.

I ako ima iko slucajno pitomog hmelja korjenja za dogodine pliz javite ovo je divlji.

RE: Uzgoj hmelja - mange_tout! - 12.05.2015

(11.05.2015, 01:23 )rafter Wrote: Ja imam jedan problem sa svojim riomom.
Kupljena su 4 komada, 3 rastu kao nenormalni, ali jedan nikako da krene.
Ima na sebi kao dva mala izdanka ali nikako da krenu dalje...
15 dana stoje na nekih 2cm.

Mogu li ga "dohraniti" nečim?
Nalazi se u dobroj zemlji za cvijeće (u saksijama su svi), svaki drugi dan se zaliva, sve je isto za sve.

možeš dohraniti sa nekim gnojivom kod koga je naglašen sadržaj azota. on je dobar za rast vegetativne mase. mada ja mislim da će to krenuti. nama je prošle godine zaostajao jedan na početku vegetacije, čini mi se columbus, pa je na kraju fino narastao.

RE: Uzgoj hmelja - rafter - 12.05.2015

Tako sam i uradio Wink
Javiću da li je uspjelo i kačim neke fotke!

RE: Uzgoj hmelja - Vuk - 13.05.2015

I meni su se primila oba koje mi je Atila donio, iako sam pri presađivanju imao maler pa polomio najveći izdanak. Sad moram da ih ogradim pošto tu ima kokošaka, prvobitno sam ih ogradio streč folijom da ih ujedno zaštitim od hladnoće. U isto vrijeme sam posadio u blizini i kivi pa ću da ih pustim da se takmiče u brzini rasta Smile

RE: Uzgoj hmelja - AlkoholicarST - 16.05.2015

ako bude neko premjestao ove zime korjenje hmelja neka skrati i pošalje meni...platit cu Smile

RE: Uzgoj hmelja - Vuk - 18.05.2015

Ne znam kako se uzimaju ovi rizomi za razmnožavanje. Ja mogu od ova svoja 2, kad ojačaju, da uzmem i pošaljem kome treba.

RE: Uzgoj hmelja - mange_tout! - 18.05.2015

(18.05.2015, 07:10 )Uzvrnd Wrote: Ne znam kako se uzimaju ovi rizomi za razmnožavanje. Ja mogu od ova svoja 2, kad ojačaju, da uzmem i pošaljem kome treba.

da, kada ojačaju. nakon 2 godine starosti se mogu uzimati rizomi. nije preporučljivo u prvoj godini.

RE: Uzgoj hmelja - AlkoholicarST - 18.05.2015

(18.05.2015, 07:10 )Uzvrnd Wrote: Ne znam kako se uzimaju ovi rizomi za razmnožavanje. Ja mogu od ova svoja 2, kad ojačaju, da uzmem i pošaljem kome treba.

moze javi kad budes

RE: Uzgoj hmelja - shollzy - 11.06.2015

Pozdrav svima! zanima me gde ste nabavljali cascade i columbus?
vidim da je cak i ne netu dosta tesko naci a da nije US.
Cak i da nadjem pretpostavljam da je kasno za rizome, al mozda negde imaju na prodaju mlade biljke u zemlji/saksijama...

RE: Uzgoj hmelja - pivska mušica - 11.06.2015

Vrlo teško. Prošle godine je bila neka veza direktno iz USA, pa ko je uzeo, uzeo je. Ove godine smo pokušali ponovo, kolega @svabo je sve dogovorio, ali je bio problem sa transportom. Čim se te sadnice fino prime, ja mislim već od sljedeće sezone, ovi koji ih imaju posađene će moći već odvajati rizome iz zemlje, pa se dogovori ako neko bude voljan za kakvu kombinaciju.

Re: Uzgoj hmelja - Sile - 20.06.2015

Danas je 20.06. malo sam šokiran,ali meni vec radjaju mali ceseri