Mušicina Mozzarela - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: GASTRONOMIJA (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=22) +--- Forum: Proizvodnja sira (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=24) +--- Thread: Mušicina Mozzarela (/showthread.php?tid=139) Pages:
1
2
|
Mušicina Mozzarela - pivska mušica - 10.12.2012 Evo da i ja postavim par slika. Danas sam pravio mozzarellu po uputstvu @zis. ODLIČNO je ispala i ja sam prezadovoljan. Koristio sam kupovno kratkotrajno, pasterizirano, nehomogenizirano mlijeko. Sirilo mi je dao @zis i hvala još jednom. Nisam imao većih problema, sve je proteklo po planu. Jedino sam spržio ruke kod oblikovanja sira, ali dobro.... Evo šta vam je sve potrebno Mlijeko se kod zagrijavanja treba cijelo vrijeme miješati i ne smije se na jakoj vatri grijati, nego na umjerenoj. Na 5 l mlijeka sam koristio ovoliko limunske kiseline i dodao sam je kad je mlijeko bilo na 28°C (ovo sam u onoj knjizi pročitao, a zis je rekao da ide u hladno mlijeko, ne znam kako je pravilno, ali ja sam ovako uradio i ispalo je dobro). Nakon dodavanja dobro promiješati. Nakon dodavanja ide sirilo 5mL na 5 litara. Sirilo se dodaje kada je mlijeko na 35°C Sve se ostavi 20-ak minuta da se zgruša. Meni je cijelo vrijeme na oko izgledalo kao da se nije zgrušalo pa sam mislio da ću morati sve baciti. Međutim kad sam bolje pogledao - bilo je to baš onako kako treba biti. Sve se mora usitiniti nožem sa svih strana kako je zis rekao na veličinu lješnjaka, ali meni je ostajalo i krupnijih komada. Na idućoj slici se vidi kako se gruš reže. Evo i cijeđenja i razdvajanja sirutke od sirnog gruša Na žalost bio sam sam pa nisam mogao moliti nikoga da slika onaj najvažniji dio kada se sir mijesi i kada se stvara ona struktura specifična za mozzarellu, oni kao slojevi.... uglavnom, evo kako izgleda gotov proizvod. Okus je stvarno odličan i mislim da nikad više neću kupiti Mozzarellu RE: Mušicina Mozzarela - sarajevskopivo - 10.12.2012 Svaka cast. Super izgleda. Koliko si cekao prije nego si je jeo? RE: Mušicina Mozzarela - zis - 10.12.2012 E pa cestitam, sve super izgleda. Isti komentar je bio i kod moje kcerke "nikad vise necemo kupiti mozzarellu". Savlado si pocetak kao i ja sa pivom, sad idemo dalje. Po meni bolji sir uz pivo je kriska. Postupak isti kao kod mozzarelle osim limuntosa. Cijedjenje traje malo duze, uostalom imas postupak na temi pa pokusaj. RE: Mušicina Mozzarela - pivska mušica - 10.12.2012 jedino što sam ga ja ostavio u ovoj 5% otopini i mislim da je preslan sad. sad cu jos dodati vode obicne da pokupi malo soli... RE: Mušicina Mozzarela - zis - 10.12.2012 (10.12.2012, 06:49 )Pivska Mušica Wrote: jedino što sam ga ja ostavio u ovoj 5% otopini i mislim da je preslan sad. sad cu jos dodati vode obicne da pokupi malo soli... JA cuvam u plast. zdjeli sa poklopcem bez slanog rastvora. Do 7 dana u frizideru bez problema. RE: Mušicina Mozzarela - pivska mušica - 16.12.2012 (10.12.2012, 06:20 )sarajevskopivo Wrote: Svaka cast. Super izgleda. odmah se jede ništa se ne čeka. Re: Mušicina Mozzarela - elektropionir - 30.12.2012 Evo i ja ga napravih Samo ruke su mi sprzene cudo jedno sta je ono Bilo je greskica nekih ali sve u svemu... Zis i pivska :heart: Sent from my jal mobitel jal tablet using Tapatalk 2 RE: Mušicina Mozzarela - zis - 31.12.2012 (30.12.2012, 11:49 )Sanjin Wrote: Evo i ja ga napravih :idea: Ocijedjen sir stavis u inox zdjelu, dospes slanu i vrucu vodu, onda mikserom sa onim mjesalicama za tijesto lagano umjesis sir 2-3 minuta pa onda zavrsis rukama vise nije toliko vruce. Ovako sam uradio zadnji put kad sam pravio i cak mi je bolji sir nego prije. RE: Mušicina Mozzarela - elektropionir - 31.12.2012 ih gotovo je sad Drugi put cemo tako. Grazie RE: Mušicina Mozzarela - Dendrlix - 03.03.2015 Pozrav pivopije. Prvi post na forumu i odmah na podforumu sirarstvo. Sta cu kad sam poguzija Trenutno sam u fazi prikupljanja opreme za pivarstvo. Dok skupim sve odlucio sam se da se oprobam u pravljenju mozzarel-e. Poprilicno je jasan recept osim ovog zadnjeg dijela sa mjesenjem sira. Grus se stavi u vrucu slanu vodu i mijesi koliko? Kako sam shvatio moze i mikser? Ako moze neko da malo bolje objasni, zis-ova tema vise nema slika. RE: Mušicina Mozzarela - pivska mušica - 03.03.2015 Bolje mikser s onim nastavcima za miješanje tijesta nego rukama. Sprzit ćeš ruke sigurno. Mijesis dok ne dobiješ finu konzistenciju i teksturu kao da razvlačis ogromnu žvakaću gumu RE: Mušicina Mozzarela - Dendrlix - 03.03.2015 Jos mi samo reci koliko trebam slanog rastvora. |