VolimPivo.ba
Mušicina Mozzarela - Printable Version

+- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum)
+-- Forum: GASTRONOMIJA (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=22)
+--- Forum: Proizvodnja sira (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=24)
+--- Thread: Mušicina Mozzarela (/showthread.php?tid=139)

Pages: 1 2

Mušicina Mozzarela - pivska mušica - 10.12.2012

Evo da i ja postavim par slika. Danas sam pravio mozzarellu po uputstvu @zis. ODLIČNO je ispala i ja sam prezadovoljan.

Koristio sam kupovno kratkotrajno, pasterizirano, nehomogenizirano mlijeko. Sirilo mi je dao @zis i hvala još jednom.

Nisam imao većih problema, sve je proteklo po planu. Jedino sam spržio ruke kod oblikovanja sira, ali dobro....Smile

Evo šta vam je sve potrebno

[Image: IMG_9678.jpg]

Mlijeko se kod zagrijavanja treba cijelo vrijeme miješati i ne smije se na jakoj vatri grijati, nego na umjerenoj.
[Image: IMG_9679.jpg]

Na 5 l mlijeka sam koristio ovoliko limunske kiseline i dodao sam je kad je mlijeko bilo na 28°C (ovo sam u onoj knjizi pročitao, a zis je rekao da ide u hladno mlijeko, ne znam kako je pravilno, ali ja sam ovako uradio i ispalo je dobro). Nakon dodavanja dobro promiješati.
[Image: IMG_9680.jpg]

[Image: IMG_9681.jpg]

Nakon dodavanja ide sirilo 5mL na 5 litara.
[Image: IMG_9682.jpg]

Sirilo se dodaje kada je mlijeko na 35°C
[Image: IMG_9684.jpg]

Sve se ostavi 20-ak minuta da se zgruša. Meni je cijelo vrijeme na oko izgledalo kao da se nije zgrušalo pa sam mislio da ću morati sve baciti. Međutim kad sam bolje pogledao - bilo je to baš onako kako treba biti. Sve se mora usitiniti nožem sa svih strana kako je zis rekao na veličinu lješnjaka, ali meni je ostajalo i krupnijih komada. Na idućoj slici se vidi kako se gruš reže.

[Image: IMG_9688.jpg]

[Image: IMG_9690.jpg]

Evo i cijeđenja i razdvajanja sirutke od sirnog gruša
[Image: IMG_9691.jpg]

Na žalost bio sam sam pa nisam mogao moliti nikoga da slika onaj najvažniji dio kada se sir mijesi i kada se stvara ona struktura specifična za mozzarellu, oni kao slojevi.... uglavnom, evo kako izgleda gotov proizvod.

[Image: IMG_9699.jpg]

Okus je stvarno odličan i mislim da nikad više neću kupiti Mozzarellu Smile

RE: Mušicina Mozzarela - sarajevskopivo - 10.12.2012

Svaka cast. Super izgleda.
Koliko si cekao prije nego si je jeo?

RE: Mušicina Mozzarela - zis - 10.12.2012

E pa cestitam, sve super izgleda. Isti komentar je bio i kod moje kcerke "nikad vise necemo kupiti mozzarellu". Savlado si pocetak kao i ja sa pivom, sad idemo dalje. Po meni bolji sir uz pivo je kriska. Postupak isti kao kod mozzarelle osim limuntosa. Cijedjenje traje malo duze, uostalom imas postupak na temi pa pokusaj.Smile

RE: Mušicina Mozzarela - pivska mušica - 10.12.2012

jedino što sam ga ja ostavio u ovoj 5% otopini i mislim da je preslan sad. sad cu jos dodati vode obicne da pokupi malo soli...

RE: Mušicina Mozzarela - zis - 10.12.2012

(10.12.2012, 06:49 )Pivska Mušica Wrote: jedino što sam ga ja ostavio u ovoj 5% otopini i mislim da je preslan sad. sad cu jos dodati vode obicne da pokupi malo soli...

JA cuvam u plast. zdjeli sa poklopcem bez slanog rastvora. Do 7 dana u frizideru bez problema.Smile

RE: Mušicina Mozzarela - pivska mušica - 16.12.2012

(10.12.2012, 06:20 )sarajevskopivo Wrote: Svaka cast. Super izgleda.
Koliko si cekao prije nego si je jeo?

odmah se jede ništa se ne čeka. Smile

Re: Mušicina Mozzarela - elektropionir - 30.12.2012

Evo i ja ga napravih Big Grin
Samo ruke su mi sprzene cudo jedno Angry sta je ono Big Grin
Bilo je greskica nekih ali sve u svemu... Zis i pivska :heart: Tongue

Sent from my jal mobitel jal tablet using Tapatalk 2

RE: Mušicina Mozzarela - zis - 31.12.2012

(30.12.2012, 11:49 )Sanjin Wrote: Evo i ja ga napravih Big Grin
Samo ruke su mi sprzene cudo jedno Angry sta je ono Big Grin
Bilo je greskica nekih ali sve u svemu... Zis i pivska :heart: Tongue

Sent from my jal mobitel jal tablet using Tapatalk 2

:idea: Ocijedjen sir stavis u inox zdjelu, dospes slanu i vrucu vodu, onda mikserom sa onim mjesalicama za tijesto lagano umjesis sir 2-3 minuta pa onda zavrsis rukama vise nije toliko vruce. Ovako sam uradio zadnji put kad sam pravio i cak mi je bolji sir nego prije.Wink

RE: Mušicina Mozzarela - elektropionir - 31.12.2012

ih gotovo je sad Big Grin
Drugi put cemo tako. Grazie

RE: Mušicina Mozzarela - Dendrlix - 03.03.2015

Pozrav pivopije.

Prvi post na forumu i odmah na podforumu sirarstvo. Sta cu kad sam poguzija Smile Trenutno sam u fazi prikupljanja opreme za pivarstvo. Dok skupim sve odlucio sam se da se oprobam u pravljenju mozzarel-e. Poprilicno je jasan recept osim ovog zadnjeg dijela sa mjesenjem sira. Grus se stavi u vrucu slanu vodu i mijesi koliko? Kako sam shvatio moze i mikser? Ako moze neko da malo bolje objasni, zis-ova tema vise nema slika.

RE: Mušicina Mozzarela - pivska mušica - 03.03.2015

Bolje mikser s onim nastavcima za miješanje tijesta nego rukama. Sprzit ćeš ruke sigurno. Mijesis dok ne dobiješ finu konzistenciju i teksturu kao da razvlačis ogromnu žvakaću gumu Smile

RE: Mušicina Mozzarela - Dendrlix - 03.03.2015

Jos mi samo reci koliko trebam slanog rastvora.