Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Mušicina Mozzarela
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
Mušicina Mozzarela
Evo da i ja postavim par slika. Danas sam pravio mozzarellu po uputstvu @zis. ODLIČNO je ispala i ja sam prezadovoljan.

Koristio sam kupovno kratkotrajno, pasterizirano, nehomogenizirano mlijeko. Sirilo mi je dao @zis i hvala još jednom.

Nisam imao većih problema, sve je proteklo po planu. Jedino sam spržio ruke kod oblikovanja sira, ali dobro....Smile

Evo šta vam je sve potrebno

[Image: IMG_9678.jpg]

Mlijeko se kod zagrijavanja treba cijelo vrijeme miješati i ne smije se na jakoj vatri grijati, nego na umjerenoj.
[Image: IMG_9679.jpg]

Na 5 l mlijeka sam koristio ovoliko limunske kiseline i dodao sam je kad je mlijeko bilo na 28°C (ovo sam u onoj knjizi pročitao, a zis je rekao da ide u hladno mlijeko, ne znam kako je pravilno, ali ja sam ovako uradio i ispalo je dobro). Nakon dodavanja dobro promiješati.
[Image: IMG_9680.jpg]

[Image: IMG_9681.jpg]

Nakon dodavanja ide sirilo 5mL na 5 litara.
[Image: IMG_9682.jpg]

Sirilo se dodaje kada je mlijeko na 35°C
[Image: IMG_9684.jpg]

Sve se ostavi 20-ak minuta da se zgruša. Meni je cijelo vrijeme na oko izgledalo kao da se nije zgrušalo pa sam mislio da ću morati sve baciti. Međutim kad sam bolje pogledao - bilo je to baš onako kako treba biti. Sve se mora usitiniti nožem sa svih strana kako je zis rekao na veličinu lješnjaka, ali meni je ostajalo i krupnijih komada. Na idućoj slici se vidi kako se gruš reže.

[Image: IMG_9688.jpg]

[Image: IMG_9690.jpg]

Evo i cijeđenja i razdvajanja sirutke od sirnog gruša
[Image: IMG_9691.jpg]

Na žalost bio sam sam pa nisam mogao moliti nikoga da slika onaj najvažniji dio kada se sir mijesi i kada se stvara ona struktura specifična za mozzarellu, oni kao slojevi.... uglavnom, evo kako izgleda gotov proizvod.

[Image: IMG_9699.jpg]

Okus je stvarno odličan i mislim da nikad više neću kupiti Mozzarellu Smile
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 361
Joined: Nov 2012
Reputation: 4 Location: Chicago, USA
RE: Mušicina Mozzarela
Svaka cast. Super izgleda.
Koliko si cekao prije nego si je jeo?
Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,440
Joined: Nov 2012
Reputation: 8 Location: Doboj
RE: Mušicina Mozzarela
E pa cestitam, sve super izgleda. Isti komentar je bio i kod moje kcerke "nikad vise necemo kupiti mozzarellu". Savlado si pocetak kao i ja sa pivom, sad idemo dalje. Po meni bolji sir uz pivo je kriska. Postupak isti kao kod mozzarelle osim limuntosa. Cijedjenje traje malo duze, uostalom imas postupak na temi pa pokusaj.Smile
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Mušicina Mozzarela
jedino što sam ga ja ostavio u ovoj 5% otopini i mislim da je preslan sad. sad cu jos dodati vode obicne da pokupi malo soli...
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,440
Joined: Nov 2012
Reputation: 8 Location: Doboj
RE: Mušicina Mozzarela
(10.12.2012, 06:49 )Pivska Mušica Wrote: jedino što sam ga ja ostavio u ovoj 5% otopini i mislim da je preslan sad. sad cu jos dodati vode obicne da pokupi malo soli...

JA cuvam u plast. zdjeli sa poklopcem bez slanog rastvora. Do 7 dana u frizideru bez problema.Smile
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Mušicina Mozzarela
(10.12.2012, 06:20 )sarajevskopivo Wrote: Svaka cast. Super izgleda.
Koliko si cekao prije nego si je jeo?

odmah se jede ništa se ne čeka. Smile
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
elektropionir Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 949
Joined: Nov 2012
Reputation: 3 Location: rajvoSa
Re: Mušicina Mozzarela
This post was last modified: 30.12.2012, 11:49 by elektropionir.
Evo i ja ga napravih Big Grin
Samo ruke su mi sprzene cudo jedno Angry sta je ono Big Grin
Bilo je greskica nekih ali sve u svemu... Zis i pivska :heart: Tongue

Sent from my jal mobitel jal tablet using Tapatalk 2
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,440
Joined: Nov 2012
Reputation: 8 Location: Doboj
RE: Mušicina Mozzarela
(30.12.2012, 11:49 )Sanjin Wrote: Evo i ja ga napravih Big Grin
Samo ruke su mi sprzene cudo jedno Angry sta je ono Big Grin
Bilo je greskica nekih ali sve u svemu... Zis i pivska :heart: Tongue

Sent from my jal mobitel jal tablet using Tapatalk 2

:idea: Ocijedjen sir stavis u inox zdjelu, dospes slanu i vrucu vodu, onda mikserom sa onim mjesalicama za tijesto lagano umjesis sir 2-3 minuta pa onda zavrsis rukama vise nije toliko vruce. Ovako sam uradio zadnji put kad sam pravio i cak mi je bolji sir nego prije.Wink
Find Odgovori
elektropionir Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 949
Joined: Nov 2012
Reputation: 3 Location: rajvoSa
RE: Mušicina Mozzarela
ih gotovo je sad Big Grin
Drugi put cemo tako. Grazie
Find Odgovori
Dendrlix Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 8
Joined: Nov 2014
Reputation: 0 Location: Sarajevo
RE: Mušicina Mozzarela
Pozrav pivopije.

Prvi post na forumu i odmah na podforumu sirarstvo. Sta cu kad sam poguzija Smile Trenutno sam u fazi prikupljanja opreme za pivarstvo. Dok skupim sve odlucio sam se da se oprobam u pravljenju mozzarel-e. Poprilicno je jasan recept osim ovog zadnjeg dijela sa mjesenjem sira. Grus se stavi u vrucu slanu vodu i mijesi koliko? Kako sam shvatio moze i mikser? Ako moze neko da malo bolje objasni, zis-ova tema vise nema slika.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Mušicina Mozzarela
Bolje mikser s onim nastavcima za miješanje tijesta nego rukama. Sprzit ćeš ruke sigurno. Mijesis dok ne dobiješ finu konzistenciju i teksturu kao da razvlačis ogromnu žvakaću gumu Smile
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Dendrlix Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 8
Joined: Nov 2014
Reputation: 0 Location: Sarajevo
RE: Mušicina Mozzarela
Jos mi samo reci koliko trebam slanog rastvora.
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools