'Vorlauf' - Recirkulacija radi bistrenja sladovine - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Procesi (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=8) +--- Thread: 'Vorlauf' - Recirkulacija radi bistrenja sladovine (/showthread.php?tid=203) |
'Vorlauf' - Recirkulacija radi bistrenja sladovine - pivska mušica - 30.12.2012 imao sam nekoliko upita na pp za vorlauf, odnosno recirkulaciju, pa evo da postavim temu i da objasnim o čemu se radi. vorlauf, izraz je njemački ali ga koriste i amerikanci i on otprilike u slobodnom prijevodu znači recirkulacija. ovaj korak služi za bistrenje sladovine nakon ukomljavanja i nakon ispranja ako se radi batch sparge. ovo se radi u trenutku kad je ukomljavanje završeno nakon 60 minuta. vi ste miješali nekoliko puta tu kašu unutar posude za ukomljavanje i naravno da je dosta sitnih čestica, komada zrnja i tako dalje, prošlo u sam filter ili kroz lažno dno. sada trebate da ispustite sladovinu u lonac, međutim to ne radite odmah, nego radite recirkulaciju. recirkulacija se radi tako da se uzme manja posuda (plastični bokal, zdjela ili slično) cca. 2 litra zapremine i prvo se u tu zdijelu otpusti otprilike 1 litar sladovine koja će biti jako mutna i bit će puna komadića ljuske i zrna koje je prošlo kroz filter i ostalo u filteru za vrijeme miješanja ili ispod lažnog dna. sada tih 1 l iz zdjele polako, oprezno vraćamo opet na vrh slada. taj grain bed koji sam spominjao, taj primarni filter će na vrhu zadržati svo ono trunje i sitne čestice. ovaj postupak ponovimo nekoliko puta, sve dok iz pipe ne poteče bistra sladovina bez ostataka komadića zrnja. bitno je da sladovinu vraćate na vrh komine vrlo oprezno i polako, ja je nalijevam uz zidove posude za ukomljavanje. nakon ispiranja slada s novom vodom, vorlauf, odnosno recirkulacija se ponavlja prije puštanja vode za ispiranje. nadam se da ste shvatili. a pošto video govori 1000 riječi, evo postupka vorlaufa u kućnim uvjetima. on ovdje radi vorlauf na 1:51 i uradi to samo jednom jer je ovo samo demonstracija. inače je potrebno ponoviti nekoliko puta. inače ovaj video se isplati pogledati od početka do kraja. nemojte da vas zbune temperature jer oni sve govore u Farenheitima RE: 'Vorlauf' - Recirkulacija radi bistrenja sladovine - illuminated - 31.12.2012 Samo bih dopunio... Vorlauf je slozenica od vor = prije Lauf = u ovom primjeru tok... (mada znaci i trcanje). znaci tecnost koja prva izlazi...kao kod rakije sto kazu glava ( prvi destilat sa dosta metanola koji se baca..) RE: 'Vorlauf' - Recirkulacija radi bistrenja sladovine - pivska mušica - 31.12.2012 hvala na ispravci/dopuni. moglo bi se reći 'predtok' ja mislim.... Re: 'Vorlauf' - Recirkulacija radi bistrenja sladovine - Sile - 10.07.2014 Što ako se recirkulacija radi naglo odnosno iz crijeva kroz pipu nazad u slad pod punim mlazom? Koje se nuspojave riskiraju? 'Vorlauf' - Recirkulacija radi bistrenja sladovine - AleksandarV - 10.07.2014 Grain bed koji služi kao sito se nabije. I sladovina sporo izlazi. Moraš ponovo promiješati i sačekati da se slegne. Sent from my iPad using Tapatalk RE: 'Vorlauf' - Recirkulacija radi bistrenja sladovine - Pivdzija - 10.07.2014 i pazi kad tako iz cijevi vraćaš da ne prskaš puno... Re: 'Vorlauf' - Recirkulacija radi bistrenja sladovine - Sile - 10.07.2014 Meni se dosta zapjeni komina prilikom recirkulacije crijevom |