Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

'Vorlauf' - Recirkulacija radi bistrenja sladovine
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

imao sam nekoliko upita na pp za vorlauf, odnosno recirkulaciju, pa evo da postavim temu i da objasnim o čemu se radi.

vorlauf, izraz je njemački ali ga koriste i amerikanci i on otprilike u slobodnom prijevodu znači recirkulacija. ovaj korak služi za bistrenje sladovine nakon ukomljavanja i nakon ispranja ako se radi batch sparge.

ovo se radi u trenutku kad je ukomljavanje završeno nakon 60 minuta. vi ste miješali nekoliko puta tu kašu unutar posude za ukomljavanje i naravno da je dosta sitnih čestica, komada zrnja i tako dalje, prošlo u sam filter ili kroz lažno dno. sada trebate da ispustite sladovinu u lonac, međutim to ne radite odmah, nego radite recirkulaciju.

recirkulacija se radi tako da se uzme manja posuda (plastični bokal, zdjela ili slično) cca. 2 litra zapremine i prvo se u tu zdijelu otpusti otprilike 1 litar sladovine koja će biti jako mutna i bit će puna komadića ljuske i zrna koje je prošlo kroz filter i ostalo u filteru za vrijeme miješanja ili ispod lažnog dna. sada tih 1 l iz zdjele polako, oprezno vraćamo opet na vrh slada. taj grain bed koji sam spominjao, taj primarni filter će na vrhu zadržati svo ono trunje i sitne čestice. ovaj postupak ponovimo nekoliko puta, sve dok iz pipe ne poteče bistra sladovina bez ostataka komadića zrnja. bitno je da sladovinu vraćate na vrh komine vrlo oprezno i polako, ja je nalijevam uz zidove posude za ukomljavanje.

nakon ispiranja slada s novom vodom, vorlauf, odnosno recirkulacija se ponavlja prije puštanja vode za ispiranje.

nadam se da ste shvatili. a pošto video govori 1000 riječi, evo postupka vorlaufa u kućnim uvjetima. on ovdje radi vorlauf na 1:51 i uradi to samo jednom jer je ovo samo demonstracija. inače je potrebno ponoviti nekoliko puta. inače ovaj video se isplati pogledati od početka do kraja. nemojte da vas zbune temperature jer oni sve govore u Farenheitima

I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
illuminated Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

RE: 'Vorlauf' - Recirkulacija radi bistrenja sladovine
Samo bih dopunio...

Vorlauf je slozenica od

vor = prije
Lauf = u ovom primjeru tok... (mada znaci i trcanje).

znaci tecnost koja prva izlazi...kao kod rakije sto kazu glava ( prvi destilat sa dosta metanola koji se baca..)
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

hvala na ispravci/dopuni. Smile moglo bi se reći 'predtok' ja mislim.... Zivjeli
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

Re: 'Vorlauf' - Recirkulacija radi bistrenja sladovine
Što ako se recirkulacija radi naglo odnosno iz crijeva kroz pipu nazad u slad pod punim mlazom? Koje se nuspojave riskiraju?
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV

Grain bed koji služi kao sito se nabije. I sladovina sporo izlazi. Moraš ponovo promiješati i sačekati da se slegne.

Sent from my iPad using Tapatalk
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV

i pazi kad tako iz cijevi vraćaš da ne prskaš puno...
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

Re: 'Vorlauf' - Recirkulacija radi bistrenja sladovine
Meni se dosta zapjeni komina prilikom recirkulacije crijevom
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools