Braumeister - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Oprema i sanitacija (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=14) +--- Thread: Braumeister (/showthread.php?tid=2140) |
Braumeister - gajba - 22.09.2015 Ovo je tema posvecena onima koji imaju Braumeister ili ih interesuje uredjaj. Procesi, recepti, unapredjenja i ostale stvari vezane za Braumeister. 1. Kuvanje duplo vecih tura sa Braumaisterom. Na ovoj temi (https://forum.braumeisters.net/viewtopic.php?f=8&t=703) je prikazana tehnika kako se u BM20 moze kuvati 40litarska tura, a u BM50 moze kuvati 80litarska tura. U principu se rade dva ukomljavanja, i ispiranja sa 2.5 litra vode po kg jecma. Posto BM 20 ima kapacitet lonca 43litra, a BM50 oko 85, moze se kuhati duplo veca tura sa dvostrukim uzastopnim ukomljavanjem. Jedino sto se povecava vrijeme rada za jedno 2h jer se radi dodatno ukomljavanje i ispiranje (oko sat i po) i dodatno vrijeme da se to zagrije na prokuvavanje, pretpostavljam do pola sata vise. RE: Braumeister - Lenox - 22.09.2015 Bome zanimljivo....valjalo bi oprobati RE: Braumeister - gajba - 08.02.2016 Evo, kome treba profil BM u BrewTargetu: RE: Braumeister - danny_boy - 08.02.2016 (08.02.2016, 09:45 )gajba Wrote: Evo, kome treba profil BM u BrewTargetu: https://dl.dropboxusercontent.com/u/74480553/static/volimpivo/braumaister50l.brewtarget.png Odlično RE: Braumeister - mange_tout! - 08.02.2016 Evo pitanje za vas koji koristite BM. Koji mash profil odabirete u beersmithu kada kreirate recept? Za recimo APA. RE: Braumeister - mange_tout! - 10.02.2016 Niko ne pravi recepte na forumu u beersmithu za BM? Možda mash profile BIAB 45 l? Sent from my LG-H420 using Tapatalk RE: Braumeister - gajba - 10.02.2016 Mislim da za beersmith takodje imas profil BM 50l. Negdje na cloudu ili na sajtu sam vidio. RE: Braumeister - mange_tout! - 10.02.2016 Mislim da nema u BS. Potražit ću na stranici. Zahvaljujem. Sent from my LG-H420 using Tapatalk RE: Braumeister - gajba - 10.02.2016 Pogledaj braumeister forum. Tu ima sve. Vidi ovo: https://forum.braumeisters.net/viewtopic.php?f=11&t=105 RE: Braumeister - danny_boy - 10.02.2016 Ja mislim da ovo podešavanje mash profila u BeerSmithu nema nekog smisla za BM osim čisto da postoji neki trag kako se kuhalo. Beersmith modul za mash je odrađen uz pretpostavku da se vrši "ručno" dogrijavanje odredjenih količina sladovine koja se potom vraća u baznu kako bi se postigla odredjena temperatura. Ovo kod BM-a nije potrebno, jer se mash zagrijava elektronski prema zadanim vrijednostima. Posebno je pitanje koji mash odabrati, to je sada sve stvar sa kojim se žitaricama radi i šta se želi postići. RE: Braumeister - mange_tout! - 10.02.2016 Ja više pitam radi kreiranja recepta u BS. Zbog toga moram znati mash profil, količine vode, odnos slad/voda...kako inače da kreiram neki recept? Sent from my LG-H420 using Tapatalk @gajba dobar je ovaj link. Upratio sam ga. Neka se i kod nas nađe diskusija o ovome Sent from my LG-H420 using Tapatalk RE: Braumeister - danny_boy - 10.02.2016 (10.02.2016, 04:08 )mange_tout! Wrote: Ja više pitam radi kreiranja recepta u BS. Zbog toga moram znati mash profil, količine vode, odnos slad/voda...kako inače da kreiram neki recept? Ovo što je Gajba poslao je jedan profil opreme. Za početnu količinu vode od 60L dobije se 45L gotovor piva. Ja sam planirao da sljedeću turu idem sa tim profilom, vodom od 60L. Evo slika profila opreme: [attachment=1414] |