Pre-Boil Hopping (First Wort Hopping, Mash Hopping) - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Procesi (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=8) +--- Thread: Pre-Boil Hopping (First Wort Hopping, Mash Hopping) (/showthread.php?tid=2334) Pages:
1
2
|
Pre-Boil Hopping (First Wort Hopping, Mash Hopping) - Beerokrata - 21.03.2016 Čitao sam na netu nešto malo o Pre-Boil Hoppingu, First Wort Hoppingu i Mash Hoppingu i moram priznati da mi ovi postupci nisu baš najjasniji. Na forumu sam u nekim receptima nailazio na FWH, ali ne i sam postupak. Bilo bi dobro ako iskusnije kolege mogu malo da prodiskutuju tj. da pojasne procese i efekte istih. RE: Pre-Boil Hopping (First Wort Hopping, Mash Hopping) - Pivdzija - 21.03.2016 FWH mi radimo u zadnjih 5-6 tura. Sastoji se od toga da kada staviš sladovinu na kuhanje (kad je ispustiš iz mash tuna i prije nego dođe do boila), ubaciš hmelj za koji ti recept kaže da ide kako FWH i to je to. dalje hmeljenje ide normalno. kada uradiš FWH poveća ti se IBU piva(do 10%), ali isto tako dobiješ i na samoj aromi. Preporučena količina hmelja koji se stavlja kao FWH je 30% RE: Pre-Boil Hopping (First Wort Hopping, Mash Hopping) - AleksandarV - 21.03.2016 I stavljaš samo hmeljeve za aromu. Nikako za gorčinu. A tih 30% je od ovih aromatičnih hmeljeva koje ubacuješ na kraju. Tipa imaš 100 grama Cascade-a na kraju kuhanja, 30 ide na FWH a oststatak kako recept kaže. Cilj je da dobiješ nježniju gorčinu. Sent from my ZTE Blade V6 using Tapatalk RE: Pre-Boil Hopping (First Wort Hopping, Mash Hopping) - mange_tout! - 21.03.2016 I obično za fwh idu noble-plemenite, klasične evropske sorte poput saaz, tettnang, pojedine sorte iz porodice hallertau... Mada mi kućni pivari često stavljamo bilo koju aromatsku sortu. RE: Pre-Boil Hopping (First Wort Hopping, Mash Hopping) - Beerokrata - 22.03.2016 Našao sam par recepata sa FWH i dvoumio sam se da li da krenem u proces kuhanja jer mi je sve to izgledalo jako komplikovano. Hvala vam što ste mi otklonili svaku dilemu jedna od narednih tura će definitivno biti sa ovom tehnikom dodavanja hmelja. RE: Pre-Boil Hopping (First Wort Hopping, Mash Hopping) - Pivdzija - 22.03.2016 (21.03.2016, 11:04 )AleksandarV Wrote: I stavljaš samo hmeljeve za aromu. Nikako za gorčinu. A tih 30% je od ovih aromatičnih hmeljeva koje ubacuješ na kraju. Tipa imaš 100 grama Cascade-a na kraju kuhanja, 30 ide na FWH a oststatak kako recept kaže. Cilj je da dobiješ nježniju gorčinu.Odakle ti ovo za 30% samo od aromatičnijih hmeljeva? Koliko se sjećam (a mi većinom tako radimo) u pitanju je 30% od cijele količine hmelja. Sjećam se (doduše kroz maglu) fraze: 30% of the hop bill Sent from my ALE-L21 using Tapatalk RE: Pre-Boil Hopping (First Wort Hopping, Mash Hopping) - AleksandarV - 22.03.2016 Ovdje Pivdžijo http://howtobrew.com/book/section-1/hops/how-are-they-used http://beersmith.com/blog/2008/03/17/the-first-wort-hop-beer-brewing-techniques/ RE: Pre-Boil Hopping (First Wort Hopping, Mash Hopping) - Pivdzija - 22.03.2016 (22.03.2016, 06:27 )AleksandarV Wrote: Ovdje Pivdžijo sa how to brew: Quote:Only low alpha finishing hops should be used for FWH, and the amount should be no less than 30% of the total amount of hops used in the boil. znači ne manje od 30% od SVOG hmelja sa beersmith.com: Quote:Most sources recommend using 30% of the overall hop schedule and moving it to FWH. 30% od svog hmelja i prebacivanje u FWH menščini da sam u pravu bio RE: Pre-Boil Hopping (First Wort Hopping, Mash Hopping) - AleksandarV - 22.03.2016 Most of the sources. Stoga. Možemo biti oba u pravu. Sent from my ZTE Blade V6 using Tapatalk RE: Pre-Boil Hopping (First Wort Hopping, Mash Hopping) - Pivdzija - 22.03.2016 sad me već zajebavaš HTB kaže da se uzme minimalno 30% od ukupne težine hmelja u receptu. to je bit će ovaj dio koji nije obuhvaćen sa "most of the sources" @Beerokrata, bez obzira na količinu, preporučam da sorte hmelja koje ćeš koristiti kao FWH budu hmeljevi koje bi i inače koristio kao aromatične hmeljeve, tj dodavao ih na kraju kuhanja. RE: Pre-Boil Hopping (First Wort Hopping, Mash Hopping) - Beerokrata - 22.03.2016 (22.03.2016, 09:06 )Pivdzija Wrote: sad me već zajebavaš Ovako sam i ja shvatio da bi trebalo, ali onda sam naišao na ovaj recept... https://www.brewtoad.com/recipes/oldbridz-red-ale RE: Pre-Boil Hopping (First Wort Hopping, Mash Hopping) - Pivdzija - 22.03.2016 (22.03.2016, 09:19 )Beerokrata Wrote:(22.03.2016, 09:06 )Pivdzija Wrote: sad me već zajebavaš Arslan vadi dušu iz Magnuma |