VolimPivo.ba
Karbonizacija sirupom - Printable Version

+- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum)
+-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Forum: Procesi (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=8)
+--- Thread: Karbonizacija sirupom (/showthread.php?tid=2571)



Karbonizacija sirupom - Quesheii - 19.08.2016

Pozdrav svima!
Napravili smo malu pauzu sa kuvanjem zbog obaveza.
Sad smo skuvali 2 ture pa sa jednom kontamo malo eksperimentisati tj, mislili smo pivo karbonizovati sirupom ov vrhova borovih iglica.
Sirup se pravi tako sto se u teglu stave borove iglice i šecer (bez dodavanja vode ili bilo cega drugog) i ta tegla stoji na suncu mjesec dana.Borove iglice otpuste svoju tecnost i dobije se sirup gustine slicne medu.
Sada, planiramo prilikom karbonizacije prokuhati taj sirup i dodavati nekih 13-14g po litru pive, racunajuci da je u tom sirupu nekih 20% vode a 80% secera.
Interesuje me da li je neko vec radio nesto slicno i da li smo u planiranju previdjeli nesto sto bi moglo zeznuti cijelu turu?


RE: Karbonizacija sirupom - pivska mušica - 19.08.2016

(19.08.2016, 06:04 )Quesheii Wrote: Pozdrav svima!
Napravili smo malu pauzu sa kuvanjem zbog obaveza.
Sad smo skuvali 2 ture pa sa jednom kontamo malo eksperimentisati tj, mislili smo pivo karbonizovati sirupom ov vrhova borovih iglica.
Sirup se pravi tako sto se u teglu stave borove iglice i šecer (bez dodavanja vode ili bilo cega drugog) i ta tegla stoji na suncu mjesec dana.Borove iglice otpuste svoju tecnost i dobije se sirup gustine slicne medu.
Sada, planiramo prilikom karbonizacije prokuhati taj sirup i dodavati nekih 13-14g po litru pive, racunajuci da je u tom sirupu nekih 20% vode a 80% secera.
Interesuje me da li je neko vec radio nesto slicno i da li smo u planiranju previdjeli nesto sto bi moglo zeznuti cijelu turu?

hidrometrom izmjerite kolicinu secera u sirupu i na osnovu toga odredite koliko cete sirupa koristiti za karbonizaciju piva. mada po mom misljenju bilo je puno boljih, odnosno efektivnijih nacina da se okus bora ubaci u pivo od toga.


RE: Karbonizacija sirupom - Quesheii - 19.08.2016

Šta mislis da bi bilo najbolje?
-Otapanje u alkoholu
- Dodavanje u fermentor kao dry hop
ili nesto trece.
Sad smo probali ovako jer su prosle one mlade iglice, a imamo taj sirup spremljen


RE: Karbonizacija sirupom - pivska mušica - 19.08.2016

(19.08.2016, 06:12 )Quesheii Wrote: Šta mislis da bi bilo najbolje?
-Otapanje u alkoholu
- Dodavanje u fermentor kao dry hop
ili nesto trece.
Sad smo probali ovako jer su prosle one mlade iglice, a imamo taj sirup spremljen

sve zavisi od toga kakav je recpet i kakvo je pivo. ako je pivo suho i tanko, ne smijes pretjerati, ako je malo mesnatije i sladje onda moras vise staviti. dry hop otpada jer je prevelik rizik za infekciju, a tinktura u vodki je po meni najbolja opcija, mada ste slobodno mogli staviti iglice i u boil na 0 minuta.