Karbonizacija sirupom - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Procesi (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=8) +--- Thread: Karbonizacija sirupom (/showthread.php?tid=2571) |
Karbonizacija sirupom - Quesheii - 19.08.2016 Pozdrav svima! Napravili smo malu pauzu sa kuvanjem zbog obaveza. Sad smo skuvali 2 ture pa sa jednom kontamo malo eksperimentisati tj, mislili smo pivo karbonizovati sirupom ov vrhova borovih iglica. Sirup se pravi tako sto se u teglu stave borove iglice i šecer (bez dodavanja vode ili bilo cega drugog) i ta tegla stoji na suncu mjesec dana.Borove iglice otpuste svoju tecnost i dobije se sirup gustine slicne medu. Sada, planiramo prilikom karbonizacije prokuhati taj sirup i dodavati nekih 13-14g po litru pive, racunajuci da je u tom sirupu nekih 20% vode a 80% secera. Interesuje me da li je neko vec radio nesto slicno i da li smo u planiranju previdjeli nesto sto bi moglo zeznuti cijelu turu? RE: Karbonizacija sirupom - pivska mušica - 19.08.2016 (19.08.2016, 06:04 )Quesheii Wrote: Pozdrav svima! hidrometrom izmjerite kolicinu secera u sirupu i na osnovu toga odredite koliko cete sirupa koristiti za karbonizaciju piva. mada po mom misljenju bilo je puno boljih, odnosno efektivnijih nacina da se okus bora ubaci u pivo od toga. RE: Karbonizacija sirupom - Quesheii - 19.08.2016 Šta mislis da bi bilo najbolje? -Otapanje u alkoholu - Dodavanje u fermentor kao dry hop ili nesto trece. Sad smo probali ovako jer su prosle one mlade iglice, a imamo taj sirup spremljen RE: Karbonizacija sirupom - pivska mušica - 19.08.2016 (19.08.2016, 06:12 )Quesheii Wrote: Šta mislis da bi bilo najbolje? sve zavisi od toga kakav je recpet i kakvo je pivo. ako je pivo suho i tanko, ne smijes pretjerati, ako je malo mesnatije i sladje onda moras vise staviti. dry hop otpada jer je prevelik rizik za infekciju, a tinktura u vodki je po meni najbolja opcija, mada ste slobodno mogli staviti iglice i u boil na 0 minuta. |