Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Karbonizacija sirupom
Quesheii Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 37
Joined: Feb 2016
Reputation: 0 Location: SARAJEVO
Karbonizacija sirupom
Pozdrav svima!
Napravili smo malu pauzu sa kuvanjem zbog obaveza.
Sad smo skuvali 2 ture pa sa jednom kontamo malo eksperimentisati tj, mislili smo pivo karbonizovati sirupom ov vrhova borovih iglica.
Sirup se pravi tako sto se u teglu stave borove iglice i šecer (bez dodavanja vode ili bilo cega drugog) i ta tegla stoji na suncu mjesec dana.Borove iglice otpuste svoju tecnost i dobije se sirup gustine slicne medu.
Sada, planiramo prilikom karbonizacije prokuhati taj sirup i dodavati nekih 13-14g po litru pive, racunajuci da je u tom sirupu nekih 20% vode a 80% secera.
Interesuje me da li je neko vec radio nesto slicno i da li smo u planiranju previdjeli nesto sto bi moglo zeznuti cijelu turu?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Karbonizacija sirupom
(19.08.2016, 06:04 )Quesheii Wrote: Pozdrav svima!
Napravili smo malu pauzu sa kuvanjem zbog obaveza.
Sad smo skuvali 2 ture pa sa jednom kontamo malo eksperimentisati tj, mislili smo pivo karbonizovati sirupom ov vrhova borovih iglica.
Sirup se pravi tako sto se u teglu stave borove iglice i šecer (bez dodavanja vode ili bilo cega drugog) i ta tegla stoji na suncu mjesec dana.Borove iglice otpuste svoju tecnost i dobije se sirup gustine slicne medu.
Sada, planiramo prilikom karbonizacije prokuhati taj sirup i dodavati nekih 13-14g po litru pive, racunajuci da je u tom sirupu nekih 20% vode a 80% secera.
Interesuje me da li je neko vec radio nesto slicno i da li smo u planiranju previdjeli nesto sto bi moglo zeznuti cijelu turu?

hidrometrom izmjerite kolicinu secera u sirupu i na osnovu toga odredite koliko cete sirupa koristiti za karbonizaciju piva. mada po mom misljenju bilo je puno boljih, odnosno efektivnijih nacina da se okus bora ubaci u pivo od toga.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Quesheii Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 37
Joined: Feb 2016
Reputation: 0 Location: SARAJEVO
RE: Karbonizacija sirupom
Šta mislis da bi bilo najbolje?
-Otapanje u alkoholu
- Dodavanje u fermentor kao dry hop
ili nesto trece.
Sad smo probali ovako jer su prosle one mlade iglice, a imamo taj sirup spremljen
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Karbonizacija sirupom
(19.08.2016, 06:12 )Quesheii Wrote: Šta mislis da bi bilo najbolje?
-Otapanje u alkoholu
- Dodavanje u fermentor kao dry hop
ili nesto trece.
Sad smo probali ovako jer su prosle one mlade iglice, a imamo taj sirup spremljen

sve zavisi od toga kakav je recpet i kakvo je pivo. ako je pivo suho i tanko, ne smijes pretjerati, ako je malo mesnatije i sladje onda moras vise staviti. dry hop otpada jer je prevelik rizik za infekciju, a tinktura u vodki je po meni najbolja opcija, mada ste slobodno mogli staviti iglice i u boil na 0 minuta.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools