VolimPivo.ba
Razlika između 20L i 25L za kvasac - Printable Version

+- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum)
+-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Forum: Kvasac i fermentacija (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=9)
+--- Thread: Razlika između 20L i 25L za kvasac (/showthread.php?tid=2661)



Razlika između 20L i 25L za kvasac - MadMug - 19.10.2016

Sva pakiranja kvasca su manje više namijenjena za 5 galon ili ti ga 19L/20L pive.

Što kad skuhaš više, 25L ili 26L??
Da li bi trebao pojačati količinu kvasca u fermentoru??
(starter trenutno još ne radim ali mi je u planu)

Hoče li sa jednim kvascem na tu količinu fermentacija biti sporija ili lošija?
Ako stavim dva što će biti?? Bolje ili previše??

Zadnja tura koju sam skuhao je Porter i stavio sam jedan Safale 05 na tih 25L.


RE: Razlika između 20L i 25L za kvasac - pivska mušica - 19.10.2016

(19.10.2016, 09:04 )MadMug Wrote: Sva pakiranja kvasca su manje više namijenjena za 5 galon ili ti ga 19L/20L pive.

Što kad skuhaš više, 25L ili 26L??
Da li bi trebao pojačati količinu kvasca u fermentoru??
(starter trenutno još ne radim ali mi je u planu)

Hoče li sa jednim kvascem na tu količinu fermentacija biti sporija ili lošija?
Ako stavim dva što će biti?? Bolje ili previše??

Zadnja tura koju sam skuhao je Porter i stavio sam jedan Safale 05 na tih 25L.

Dosta je napisano na tu temu na forumu. Trazi pod overpitch/underpitch.

Za dobru fermentaciju potrebna je optimalna kolicina kvasca koja se mjeri u vitalnim stanicama/ml/OG. Nije dobro ni previse ni premalo, ali ponekad se smanjivanjem ili povecavanjem kolicine kvasca namjerno mogu dobiti odredjene zeljene karakteristike.

Dakle, nije bitna samo kolicina piva, nego i OG, odnosno kad se sumira, bitna je kolicina secera s kojom se kvasac mora izboriti.

To sto ti spominjes +/- par litara ti nece nista znacajno promijeniti ako je pivo bilo do oko 1.055 OG. Znaci mozes slobodno jedan kvasac.


RE: Razlika između 20L i 25L za kvasac - AleksandarV - 19.10.2016

Ovdje imaš kalkulator da izračunaš koliko ti kvasca treba.
http://www.mrmalty.com/calc/calc.html


RE: Razlika između 20L i 25L za kvasac - MadMug - 20.10.2016

(19.10.2016, 10:22 )AleksandarV Wrote: Ovdje imaš kalkulator da izračunaš koliko ti kvasca treba.
http://www.mrmalty.com/calc/calc.html

Što je s ovim kalkulatorom??Ne radi ništa??
Ubacim sve podatke, odaberem vrstu kvasca i stisnem calculate a ono ništa??

Radim nešto krivo??? Ima neka caka koju ne kontam??

(19.10.2016, 10:11 )pivska mušica Wrote:
(19.10.2016, 09:04 )MadMug Wrote: Sva pakiranja kvasca su manje više namijenjena za 5 galon ili ti ga 19L/20L pive.

Što kad skuhaš više, 25L ili 26L??
Da li bi trebao pojačati količinu kvasca u fermentoru??
(starter trenutno još ne radim ali mi je u planu)

Hoče li sa jednim kvascem na tu količinu fermentacija biti sporija ili lošija?
Ako stavim dva što će biti?? Bolje ili previše??

Zadnja tura koju sam skuhao je Porter i stavio sam jedan Safale 05 na tih 25L.

Dosta je napisano na tu temu na forumu. Trazi pod overpitch/underpitch.

Za dobru fermentaciju potrebna je optimalna kolicina kvasca koja se mjeri u vitalnim stanicama/ml/OG. Nije dobro ni previse ni premalo, ali ponekad se smanjivanjem ili povecavanjem kolicine kvasca namjerno mogu dobiti odredjene zeljene karakteristike.

Dakle, nije bitna samo kolicina piva, nego i OG, odnosno kad se sumira, bitna je kolicina secera s kojom se kvasac mora izboriti.

To sto ti spominjes +/- par litara ti nece nista znacajno promijeniti ako je pivo bilo do oko 1.055 OG. Znaci mozes slobodno jedan kvasac.

OG mi je bio 1044


RE: Razlika između 20L i 25L za kvasac - AleksandarV - 20.10.2016

Zato jer ti je odmah izračunao čim si počeo da kucaš, bez da treba da pritisneš calculate.


RE: Razlika između 20L i 25L za kvasac - pivska mušica - 21.10.2016

sa OG 1.044 ti je to sasvim ok, mogao si i 30l s jednim kvascem.