MadMug
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 52
Joined: Nov 2015
Reputation:
0
Location: Dubrovnik
|
Razlika između 20L i 25L za kvasac
Sva pakiranja kvasca su manje više namijenjena za 5 galon ili ti ga 19L/20L pive.
Što kad skuhaš više, 25L ili 26L??
Da li bi trebao pojačati količinu kvasca u fermentoru??
(starter trenutno još ne radim ali mi je u planu)
Hoče li sa jednim kvascem na tu količinu fermentacija biti sporija ili lošija?
Ako stavim dva što će biti?? Bolje ili previše??
Zadnja tura koju sam skuhao je Porter i stavio sam jedan Safale 05 na tih 25L.
|
|
|
pivska mušica
BeerFly Brewery
Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation:
18
Location: SJJ-WAW
|
RE: Razlika između 20L i 25L za kvasac
(19.10.2016, 09:04 )MadMug Wrote: Sva pakiranja kvasca su manje više namijenjena za 5 galon ili ti ga 19L/20L pive.
Što kad skuhaš više, 25L ili 26L??
Da li bi trebao pojačati količinu kvasca u fermentoru??
(starter trenutno još ne radim ali mi je u planu)
Hoče li sa jednim kvascem na tu količinu fermentacija biti sporija ili lošija?
Ako stavim dva što će biti?? Bolje ili previše??
Zadnja tura koju sam skuhao je Porter i stavio sam jedan Safale 05 na tih 25L.
Dosta je napisano na tu temu na forumu. Trazi pod overpitch/underpitch.
Za dobru fermentaciju potrebna je optimalna kolicina kvasca koja se mjeri u vitalnim stanicama/ml/OG. Nije dobro ni previse ni premalo, ali ponekad se smanjivanjem ili povecavanjem kolicine kvasca namjerno mogu dobiti odredjene zeljene karakteristike.
Dakle, nije bitna samo kolicina piva, nego i OG, odnosno kad se sumira, bitna je kolicina secera s kojom se kvasac mora izboriti.
To sto ti spominjes +/- par litara ti nece nista znacajno promijeniti ako je pivo bilo do oko 1.055 OG. Znaci mozes slobodno jedan kvasac.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
|
|
|
AleksandarV
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation:
2
Location: Sarajevo
|
|
|
MadMug
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 52
Joined: Nov 2015
Reputation:
0
Location: Dubrovnik
|
RE: Razlika između 20L i 25L za kvasac
This post was last modified: 20.10.2016, 05:53 by MadMug.
(19.10.2016, 10:22 )AleksandarV Wrote: Ovdje imaš kalkulator da izračunaš koliko ti kvasca treba.
http://www.mrmalty.com/calc/calc.html
Što je s ovim kalkulatorom??Ne radi ništa??
Ubacim sve podatke, odaberem vrstu kvasca i stisnem calculate a ono ništa??
Radim nešto krivo??? Ima neka caka koju ne kontam??
(19.10.2016, 10:11 )pivska mušica Wrote: (19.10.2016, 09:04 )MadMug Wrote: Sva pakiranja kvasca su manje više namijenjena za 5 galon ili ti ga 19L/20L pive.
Što kad skuhaš više, 25L ili 26L??
Da li bi trebao pojačati količinu kvasca u fermentoru??
(starter trenutno još ne radim ali mi je u planu)
Hoče li sa jednim kvascem na tu količinu fermentacija biti sporija ili lošija?
Ako stavim dva što će biti?? Bolje ili previše??
Zadnja tura koju sam skuhao je Porter i stavio sam jedan Safale 05 na tih 25L.
Dosta je napisano na tu temu na forumu. Trazi pod overpitch/underpitch.
Za dobru fermentaciju potrebna je optimalna kolicina kvasca koja se mjeri u vitalnim stanicama/ml/OG. Nije dobro ni previse ni premalo, ali ponekad se smanjivanjem ili povecavanjem kolicine kvasca namjerno mogu dobiti odredjene zeljene karakteristike.
Dakle, nije bitna samo kolicina piva, nego i OG, odnosno kad se sumira, bitna je kolicina secera s kojom se kvasac mora izboriti.
To sto ti spominjes +/- par litara ti nece nista znacajno promijeniti ako je pivo bilo do oko 1.055 OG. Znaci mozes slobodno jedan kvasac.
OG mi je bio 1044
|
|
|