Čuvanje piva u bocama - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Procesi (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=8) +--- Thread: Čuvanje piva u bocama (/showthread.php?tid=2700) |
Čuvanje piva u bocama - bosniamaj - 11.12.2016 Kako je najbolje čuvati pivo u bocama nakon 3 sedmice priminga? Ove 3 sedmice ga čuvam na nekoj sobnoj temperaturi. Ako želim ostaviti pivo (recimo APA ili IPA) 5 mjeseci da vidim kakvo će biti, kako da ga čuvam? Sent from my H60-L02 using Tapatalk RE: Čuvanje piva u bocama - zlimfur - 11.12.2016 na hladnom i tamnom.. lijepo piše u naputku.. RE: Čuvanje piva u bocama - bosniamaj - 11.12.2016 Mislim, ne dočeka nikad duboku starost, ali da planiram Sent from my H60-L02 using Tapatalk RE: Čuvanje piva u bocama - raix - 12.12.2016 Ako bas hoces da zaboravis neku flasu bar na godinu dana. Onda ih voskiraj. Imas na forumu kako. Tako vi trebalo da sprecis oksidaciju, mogu vremenom cepovi da popuste. Sent from my Nexus 7 using Tapatalk RE: Čuvanje piva u bocama - bosniamaj - 12.12.2016 (12.12.2016, 10:59 )raix Wrote: Ako bas hoces da zaboravis neku flasu bar na godinu dana. Onda ih voskiraj. Imas na forumu kako. Tako vi trebalo da sprecis oksidaciju, mogu vremenom cepovi da popuste.To me i zanimalo, na duži neki period. Hvala RE: Čuvanje piva u bocama - AleksandarV - 12.12.2016 Poslije priminga, moraš čuvati pivo na temperaturi fermetacije. Jer ipak taj kvasac u boci mora da preradi šećer koji si sipao. Poslije toga, ostavi pivo na tamno i hladnije mjesto. Za duže čuvanje su podesna samo pojedina piva, sa visokim ABV i ona sa dosta neprevrelih šećera. Kojima treba dugo vremena da se izbalansiraju. Lambici, RIS, sour-i. Uglavnom zahmeljena su najbolja svježa, sve iznad 7% alkohola može ali o tebi ovisi koliko možeš da čekaš. RE: Čuvanje piva u bocama - bosniamaj - 12.12.2016 Ok to za refermentaciju od neke 3 sedmice, ovo za poslije toga me zanimalo. Popije se sve brzo, ne dočeka baš dugo, ali razmišljam o čuvanju par boca iz tura da vidim kakve su nakon nekog dužeg vremena. Ima li smisla uopšte IPA da se čuva onda, radi testiranja nakon, recimo, 5 mjeseci? Sent from my H60-L02 using Tapatalk RE: Čuvanje piva u bocama - raix - 12.12.2016 (12.12.2016, 09:43 )bosniamaj Wrote: Ok to za refermentaciju od neke 3 sedmice, ovo za poslije toga me zanimalo. ne RE: Čuvanje piva u bocama - ale ale - 17.12.2016 (12.12.2016, 09:43 )bosniamaj Wrote: Ok to za refermentaciju od neke 3 sedmice, ovo za poslije toga me zanimalo.Zavisi. Hmeljna aroma ce biti slabija, ali ti se pivo moze izbalansirati, neki off flavours nestanu potpuno. Npr. ja sam imao ipe koje su mjesecima zadrzavale ukus kvasca (iako je kao neutralan) i onda vrijeme lijeci sve rane, postale top ipe... RE: Čuvanje piva u bocama - majoantić - 14.05.2017 Pozdrav ekipa, Jučer sam flaširao IPA koji sam pravio prije nekih dvadesetak dana. Temperatura fermentacije mi je većinom bila oko 16 stupnjeva, s tim da je zadnjih par dana znala doći i na 18, ali mislim svakako da je tada stala fermentacija. Temperatura piva prilikom dodavanja šećera bila je 16 stupnjeva, E sada. Ovu turu pive sam za razliku od prošle odmah skladištio u podrum a fermentacija mi je bila u drugoj prostoriji koja je mrvicu toplija od podruma. Međutim događa mi se da mi i u podrumu oko podne bude temperatura oko 17.5-18 stupnjeva, dok navečer bude za 2-2.5 stupnja manja. Sad ne znam da li su te varijacije od tih 2 stupnja veliki problem? Ili da provjerim negdje gdje imam konstantniju temperaturu? Hvala na savjetu. (još sam početnik ) RE: Čuvanje piva u bocama - mange_tout! - 14.05.2017 Ma biće to ok. Ako je niža malo temperatura, malo duže karbonizacija traje. U svakom slučaju najbolje ti je karbonizovati na sobnoj, recimo 18-20. Otvori nakon 7-10 dana, vidi da li ae karbonizovalo, ako nije onda prebaci na toplije. RE: Čuvanje piva u bocama - majoantić - 14.05.2017 Aha, ja sam mislio da treba prvih tjedan-dva držati pivo na temperaturi na kojoj je bila fermentacija, pa sam mislio da je ova varijacija problem. Nije meni problem nju skladištiti na toplije ali sam mislio da bi od toga bilo više štete, pa sam zato gledao u podrumu dje je oko 15-16 jer mi je na toj temp fermentacija bila nego u ovoj drugoj prostoriji gdje je oko 18-19. Znači nije problem na većim temperaturama ih čuvati. Tj. sobnima? |