Lako računanje količine dodatnog šećera - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Brewing software (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=16) +--- Thread: Lako računanje količine dodatnog šećera (/showthread.php?tid=287) |
Lako računanje količine dodatnog šećera - AleksandarV - 18.02.2013 Mali kalkulator, za računanje koliko se šećera treba dodati, kako bi pivo bilo dovoljno karbonizirano http://www.tastybrew.com/calculators/priming.html RE: Lako računanje količine dodatnog šećera - pivska mušica - 18.02.2013 samo jedan komentar na ovo. karbonizacija je jedna od stvari koju mnogi home breweri ne poštuju. ovdje imamo vrijednosti količina CO2 po stilovima. i na primjer dosta nas je radilo ESB koji bi se tradicionalno trebao karbonizirati na 0,75 - 1,3 vol CO2 kako ovdje stoji, a to je JAKO malo i to je jednostavno tradicionalna vrijednost i vjerujem da bi mnogi od nas bili razočarani da im je pivo tako nisko karbonizirano, a tu kad se jednom zezne onda nema nazad, pa samo skrećem pažnju kolegama koji su neiskusniji u ovim pitanjima. ove vrijednosti bih poštovao samo kad bi prijavljivao piva na takmičenja gdje se to gleda i ocjenjuje. inače iz mog dosadašnjeg iskustva savršen nivo karbonizacije se postiže sa 7 grama običnog bijelog šećera po litri piva. pšenična i belgijska piva karboniziram sa 8-9 grama bijelog šećera po litru, a engleska sa 6-7 grama po litri. ako koristite dekstrozu samo dodajte 10% više za isti rezultat. RE: Lako računanje količine dodatnog šećera - Goggy - 11.06.2014 Koliko da stavim šećera za Brown Porter? @pivska mušica; ti si rekao da idem sa 6 g/ l Po ovom kalkulatoru što je naveo @AleksandarV ispadne mi 113,4 g na 26l koliko ću imati za flaširanje (što je 4,36 g/l) Evo i recepta: Goggy Brown Porter Brown Porter Type: All Grain Date: 20.5.2014 Batch Size (fermenter): 26,00 l Brewer: Mostarac Boil Size: 32,12 l Asst Brewer: Boil Time: 60 min Equipment: goggy mala tura End of Boil Volume 29,12 l Brewhouse Efficiency: 72,00 % Final Bottling Volume: 25,00 l Est Mash Efficiency 77,5 % Ingredients Amt Name Type # %/IBU 4,90 kg Weyermann Pilsner Malt (3,3 EBC) Grain 1 77,8 % 0,40 kg Biscuit Malt (50,0 EBC) Grain 2 6,3 % 0,40 kg Caraaroma (150,0 EBC) Grain 3 6,3 % 0,30 kg Barley, Flaked (3,3 EBC) Grain 4 4,8 % 0,30 kg Chocolate Malt (900,0 EBC) Grain 5 4,8 % 30,00 g Goldings, East Kent [6,00 %] - Boil 60,0 min Hop 6 17,2 IBUs 30,00 g Goldings, East Kent [6,00 %] - Boil 20,0 min Hop 7 10,4 IBUs 20,00 g Goldings, East Kent [6,00 %] - Boil 5,0 min Hop 8 2,3 IBUs 1,0 pkg SafAle English Ale (DCL/Fermentis #S-04) [23,66 ml] Yeast 9 - Beer Profile Est Original Gravity: 1,050 SG Est Final Gravity: 1,014 SG Estimated Alcohol by Vol: 4,8 % Bitterness: 29,9 IBUs Est Color: 46,2 EBC Calories: 427,1 kcal/l Mash Steps Name Description Step Temperature Step Time Ukomljavanje Add 18,38 l of water at 75,9 C 68,0 C 60 min Ispiranje Add 20,65 l of water at 82,5 C 75,0 C 10 min Koliko da stavim? samo da ne pucaju flaše RE: Lako računanje količine dodatnog šećera - pivska mušica - 11.06.2014 6 grama stavi. To ti je taman za porter. Flaše ti neće sigurno pucati ako pravilno odmjeris količinu piva za flasiranje i ako je pivo odfermentiralo do kraja. Ne znam koji je kalkulator stavio Aco ali ti kalkulatori stavljaju tradicionalne količine CO2 a to će ti piti premalo karbonizirano ako staviš 4,3g po litru. Sent from my LG G2 using Tapatalk RE: Lako računanje količine dodatnog šećera - Goggy - 11.06.2014 Ok. Thx Sent from my GT-I9505 using Tapatalk A ima li veze sa okusom, bojom, karbonizacijom, bilo čime ako stavim smeđi umjesto bijelog šećera? Sent from my GT-I9505 using Tapatalk RE: Lako računanje količine dodatnog šećera - pivska mušica - 11.06.2014 nema prevelike osim ako ne koristis visoko nerafinirani secer (turbinado, demerara, melasa itd.) slucaju premala je kolicina to da bi nesto znacajno mijenjala u samom pivu. mozda samo malo boju i to je to. koristi obicni bijeli secer. to ti je najbolje. ili dekstrozu, ali za nju idu malo drugacije mjere. RE: Lako računanje količine dodatnog šećera - Goggy - 11.06.2014 Ide običan bijeli, dok se malo ne uhodam |