VolimPivo.ba
Lako računanje količine dodatnog šećera - Printable Version

+- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum)
+-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Forum: Brewing software (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=16)
+--- Thread: Lako računanje količine dodatnog šećera (/showthread.php?tid=287)



Lako računanje količine dodatnog šećera - AleksandarV - 18.02.2013

Mali kalkulator, za računanje koliko se šećera treba dodati, kako bi pivo bilo dovoljno karbonizirano

http://www.tastybrew.com/calculators/priming.html


RE: Lako računanje količine dodatnog šećera - pivska mušica - 18.02.2013

samo jedan komentar na ovo. karbonizacija je jedna od stvari koju mnogi home breweri ne poštuju. ovdje imamo vrijednosti količina CO2 po stilovima. i na primjer dosta nas je radilo ESB koji bi se tradicionalno trebao karbonizirati na 0,75 - 1,3 vol CO2 kako ovdje stoji, a to je JAKO malo i to je jednostavno tradicionalna vrijednost i vjerujem da bi mnogi od nas bili razočarani da im je pivo tako nisko karbonizirano, a tu kad se jednom zezne onda nema nazad, pa samo skrećem pažnju kolegama koji su neiskusniji u ovim pitanjima.

ove vrijednosti bih poštovao samo kad bi prijavljivao piva na takmičenja gdje se to gleda i ocjenjuje.

inače iz mog dosadašnjeg iskustva savršen nivo karbonizacije se postiže sa 7 grama običnog bijelog šećera po litri piva. pšenična i belgijska piva karboniziram sa 8-9 grama bijelog šećera po litru, a engleska sa 6-7 grama po litri. ako koristite dekstrozu samo dodajte 10% više za isti rezultat.


RE: Lako računanje količine dodatnog šećera - Goggy - 11.06.2014

Koliko da stavim šećera za Brown Porter?
@pivska mušica; ti si rekao da idem sa 6 g/ l
Po ovom kalkulatoru što je naveo @AleksandarV ispadne mi 113,4 g na 26l koliko ću imati za flaširanje (što je 4,36 g/l)
Evo i recepta:
Goggy Brown Porter
Brown Porter
Type: All Grain Date: 20.5.2014
Batch Size (fermenter): 26,00 l Brewer: Mostarac
Boil Size: 32,12 l Asst Brewer:
Boil Time: 60 min Equipment: goggy mala tura
End of Boil Volume 29,12 l Brewhouse Efficiency: 72,00 %
Final Bottling Volume: 25,00 l Est Mash Efficiency 77,5 %


Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
4,90 kg Weyermann Pilsner Malt (3,3 EBC) Grain 1 77,8 %
0,40 kg Biscuit Malt (50,0 EBC) Grain 2 6,3 %
0,40 kg Caraaroma (150,0 EBC) Grain 3 6,3 %
0,30 kg Barley, Flaked (3,3 EBC) Grain 4 4,8 %
0,30 kg Chocolate Malt (900,0 EBC) Grain 5 4,8 %
30,00 g Goldings, East Kent [6,00 %] - Boil 60,0 min Hop 6 17,2 IBUs
30,00 g Goldings, East Kent [6,00 %] - Boil 20,0 min Hop 7 10,4 IBUs
20,00 g Goldings, East Kent [6,00 %] - Boil 5,0 min Hop 8 2,3 IBUs
1,0 pkg SafAle English Ale (DCL/Fermentis #S-04) [23,66 ml] Yeast 9 -

Beer Profile

Est Original Gravity: 1,050 SG
Est Final Gravity: 1,014 SG
Estimated Alcohol by Vol: 4,8 %
Bitterness: 29,9 IBUs
Est Color: 46,2 EBC
Calories: 427,1 kcal/l


Mash Steps
Name Description Step Temperature Step Time
Ukomljavanje Add 18,38 l of water at 75,9 C 68,0 C 60 min
Ispiranje Add 20,65 l of water at 82,5 C 75,0 C 10 min

Koliko da stavim? samo da ne pucaju flaše Big Grin


RE: Lako računanje količine dodatnog šećera - pivska mušica - 11.06.2014

6 grama stavi. To ti je taman za porter. Flaše ti neće sigurno pucati ako pravilno odmjeris količinu piva za flasiranje i ako je pivo odfermentiralo do kraja. Ne znam koji je kalkulator stavio Aco ali ti kalkulatori stavljaju tradicionalne količine CO2 a to će ti piti premalo karbonizirano ako staviš 4,3g po litru.

Sent from my LG G2 using Tapatalk


RE: Lako računanje količine dodatnog šećera - Goggy - 11.06.2014

Ok. Thx

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

A ima li veze sa okusom, bojom, karbonizacijom, bilo čime ako stavim smeđi umjesto bijelog šećera?

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk


RE: Lako računanje količine dodatnog šećera - pivska mušica - 11.06.2014

nema prevelike osim ako ne koristis visoko nerafinirani secer (turbinado, demerara, melasa itd.) slucaju premala je kolicina to da bi nesto znacajno mijenjala u samom pivu. mozda samo malo boju i to je to. koristi obicni bijeli secer. to ti je najbolje. ili dekstrozu, ali za nju idu malo drugacije mjere.


RE: Lako računanje količine dodatnog šećera - Goggy - 11.06.2014

Ide običan bijeli, dok se malo ne uhodam Big Grin