Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Lako računanje količine dodatnog šećera
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Sarajevo
Lako računanje količine dodatnog šećera
This post was last modified: 18.02.2013, 09:59 by AleksandarV.
Mali kalkulator, za računanje koliko se šećera treba dodati, kako bi pivo bilo dovoljno karbonizirano

http://www.tastybrew.com/calculators/priming.html
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Lako računanje količine dodatnog šećera
samo jedan komentar na ovo. karbonizacija je jedna od stvari koju mnogi home breweri ne poštuju. ovdje imamo vrijednosti količina CO2 po stilovima. i na primjer dosta nas je radilo ESB koji bi se tradicionalno trebao karbonizirati na 0,75 - 1,3 vol CO2 kako ovdje stoji, a to je JAKO malo i to je jednostavno tradicionalna vrijednost i vjerujem da bi mnogi od nas bili razočarani da im je pivo tako nisko karbonizirano, a tu kad se jednom zezne onda nema nazad, pa samo skrećem pažnju kolegama koji su neiskusniji u ovim pitanjima.

ove vrijednosti bih poštovao samo kad bi prijavljivao piva na takmičenja gdje se to gleda i ocjenjuje.

inače iz mog dosadašnjeg iskustva savršen nivo karbonizacije se postiže sa 7 grama običnog bijelog šećera po litri piva. pšenična i belgijska piva karboniziram sa 8-9 grama bijelog šećera po litru, a engleska sa 6-7 grama po litri. ako koristite dekstrozu samo dodajte 10% više za isti rezultat.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Goggy Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 504
Joined: Mar 2014
Reputation: 0 Location: Sarajevo, BiH
RE: Lako računanje količine dodatnog šećera
Koliko da stavim šećera za Brown Porter?
@pivska mušica; ti si rekao da idem sa 6 g/ l
Po ovom kalkulatoru što je naveo @AleksandarV ispadne mi 113,4 g na 26l koliko ću imati za flaširanje (što je 4,36 g/l)
Evo i recepta:
Goggy Brown Porter
Brown Porter
Type: All Grain Date: 20.5.2014
Batch Size (fermenter): 26,00 l Brewer: Mostarac
Boil Size: 32,12 l Asst Brewer:
Boil Time: 60 min Equipment: goggy mala tura
End of Boil Volume 29,12 l Brewhouse Efficiency: 72,00 %
Final Bottling Volume: 25,00 l Est Mash Efficiency 77,5 %


Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
4,90 kg Weyermann Pilsner Malt (3,3 EBC) Grain 1 77,8 %
0,40 kg Biscuit Malt (50,0 EBC) Grain 2 6,3 %
0,40 kg Caraaroma (150,0 EBC) Grain 3 6,3 %
0,30 kg Barley, Flaked (3,3 EBC) Grain 4 4,8 %
0,30 kg Chocolate Malt (900,0 EBC) Grain 5 4,8 %
30,00 g Goldings, East Kent [6,00 %] - Boil 60,0 min Hop 6 17,2 IBUs
30,00 g Goldings, East Kent [6,00 %] - Boil 20,0 min Hop 7 10,4 IBUs
20,00 g Goldings, East Kent [6,00 %] - Boil 5,0 min Hop 8 2,3 IBUs
1,0 pkg SafAle English Ale (DCL/Fermentis #S-04) [23,66 ml] Yeast 9 -

Beer Profile

Est Original Gravity: 1,050 SG
Est Final Gravity: 1,014 SG
Estimated Alcohol by Vol: 4,8 %
Bitterness: 29,9 IBUs
Est Color: 46,2 EBC
Calories: 427,1 kcal/l


Mash Steps
Name Description Step Temperature Step Time
Ukomljavanje Add 18,38 l of water at 75,9 C 68,0 C 60 min
Ispiranje Add 20,65 l of water at 82,5 C 75,0 C 10 min

Koliko da stavim? samo da ne pucaju flaše Big Grin
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Lako računanje količine dodatnog šećera
6 grama stavi. To ti je taman za porter. Flaše ti neće sigurno pucati ako pravilno odmjeris količinu piva za flasiranje i ako je pivo odfermentiralo do kraja. Ne znam koji je kalkulator stavio Aco ali ti kalkulatori stavljaju tradicionalne količine CO2 a to će ti piti premalo karbonizirano ako staviš 4,3g po litru.

Sent from my LG G2 using Tapatalk
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Goggy Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 504
Joined: Mar 2014
Reputation: 0 Location: Sarajevo, BiH
RE: Lako računanje količine dodatnog šećera
This post was last modified: 11.06.2014, 05:03 by Goggy.
Ok. Thx

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

A ima li veze sa okusom, bojom, karbonizacijom, bilo čime ako stavim smeđi umjesto bijelog šećera?

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Lako računanje količine dodatnog šećera
nema prevelike osim ako ne koristis visoko nerafinirani secer (turbinado, demerara, melasa itd.) slucaju premala je kolicina to da bi nesto znacajno mijenjala u samom pivu. mozda samo malo boju i to je to. koristi obicni bijeli secer. to ti je najbolje. ili dekstrozu, ali za nju idu malo drugacije mjere.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Goggy Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 504
Joined: Mar 2014
Reputation: 0 Location: Sarajevo, BiH
RE: Lako računanje količine dodatnog šećera
Ide običan bijeli, dok se malo ne uhodam Big Grin
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads