VolimPivo.ba
JERKY - isušena govedina - Printable Version

+- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum)
+-- Forum: GASTRONOMIJA (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=22)
+--- Forum: Kulinarstvo (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=23)
+--- Thread: JERKY - isušena govedina (/showthread.php?tid=2901)



JERKY - isušena govedina - Beer Ranger - 08.08.2017

Isušena/dimljena govedina na kućni način uz pomoć rerne ili mikrovalne pećnice

Priprema je jednostavna i za ovaj specijalitet vam je potrebno:

1. 900g govedine
2. 3/4 šolje Worcestershire sosa
3. 3/4 šolje Soya sosa
4. 2 čajne kašike svježe mlj. Bibera
5. 1 kašika Aleve papike
6. 1/4 čajna kašika Cayenne paprike
7. 1 čajna kašika Red paper drobljene paprike
8. 1 čajna kašika Bijelog luka u prahu
9. 1. čajna kašika Crnog luka u prahu
10. 1 kašika Meda

Naravno, recept možete prilagoditi svom ukusu pa dodati ili izbaciti neke sastojke ili izmjeniti količine.

-U posudu pomješati sve sastojke i dodati meso izrezano na najtanje moguće ploške dužine od 10-15 cm
- Prekriti najlon folijom
-Marinirati 3 sata ili više u frižideru.
-Potpuno osušiti kuhinjskim papirom
-Sušiti (a ne peći - u skladu sa temperaturom) na rešetki rerne na 80 •C 3-4 sata ili sve dok se ne isuši - kao kora drveta.
(Otvoriti par puta da se rerna prozrači)

Staviti u teglu i držati u frižideru. Rok upotrebe oko 90 dana.

Ovako izgleda kupovno pakovanje od 13g. Kupljeno u CZ.

[Image: 20791a9f9f87452d321e5b0637ce178d.jpg]

Na poleđini se vidi njihov sastav:

[Image: ae74a2f791fe5b2a180b4602df3367ee.jpg]

[Image: 015ac9b7e70059ba873c9a312588a3e3.jpg]

Slika i recept su od Chef Johna.

Sent from my iPhone using Tapatalk