JERKY - isušena govedina
This post was last modified: 08.08.2017, 05:29 by Beer Ranger.
Isušena/dimljena govedina na kućni način uz pomoć rerne ili mikrovalne pećnice
Priprema je jednostavna i za ovaj specijalitet vam je potrebno:
1. 900g govedine
2. 3/4 šolje Worcestershire sosa
3. 3/4 šolje Soya sosa
4. 2 čajne kašike svježe mlj. Bibera
5. 1 kašika Aleve papike
6. 1/4 čajna kašika Cayenne paprike
7. 1 čajna kašika Red paper drobljene paprike
8. 1 čajna kašika Bijelog luka u prahu
9. 1. čajna kašika Crnog luka u prahu
10. 1 kašika Meda
Naravno, recept možete prilagoditi svom ukusu pa dodati ili izbaciti neke sastojke ili izmjeniti količine.
-U posudu pomješati sve sastojke i dodati meso izrezano na najtanje moguće ploške dužine od 10-15 cm
- Prekriti najlon folijom
-Marinirati 3 sata ili više u frižideru.
-Potpuno osušiti kuhinjskim papirom
-Sušiti (a ne peći - u skladu sa temperaturom) na rešetki rerne na 80 •C 3-4 sata ili sve dok se ne isuši - kao kora drveta.
(Otvoriti par puta da se rerna prozrači)
Staviti u teglu i držati u frižideru. Rok upotrebe oko 90 dana.
Ovako izgleda kupovno pakovanje od 13g. Kupljeno u CZ.
Na poleđini se vidi njihov sastav:
Slika i recept su od Chef Johna.
Sent from my iPhone using Tapatalk