VolimPivo.ba
Double batch kuhanje - Printable Version

+- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum)
+-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Forum: Kvasac i fermentacija (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=9)
+--- Thread: Double batch kuhanje (/showthread.php?tid=2923)



Double batch kuhanje - Pop - 28.09.2017

Da li je itko ikad radio dva kuhanja u dva dana da se pritom napuni jedan fermentor?
Po pročitanom i zaključenom:
U prvu šaržu dodati dovoljno kvasca i aerirati, a drugu šaržu ubaciti u fermentor bez dodavanja dodatnog kvasca i aeracije.
Razne su tu polemike, pa evo kakva su vaša iskustva?


RE: Double batch kuhanje - adisrebrenik - 28.09.2017

(28.09.2017, 11:54 )Pop Wrote: Da li je itko ikad radio dva kuhanja u dva dana da se pritom napuni jedan fermentor?
Po pročitanom i zaključenom:
U prvu šaržu dodati dovoljno kvasca i aerirati, a drugu šaržu ubaciti u fermentor bez dodavanja dodatnog kvasca i aeracije.
Razne su tu polemike, pa evo kakva su vaša iskustva?
nešto slično sam radio,al sam napravio grešku da mi je wort čekao drugu turu i čekajuci se ukiselio...Smile,,,
-s tim da kvasac nije bio dodan.

a po nekoj logici ovo o čemu ti pišeš bi trebalo biti ok i odraditi se bez problema-mozda da i wort iz druge ture obogatiš kisikom.
vjeovano ces imati dodatn broj celija kvasca koje ce se umnožiti do druge ture...
-ovde je samo pitanje kako podesiti temperaturu da bude ista u pivu na fermentaciji i ovo sto ces dodati, i kolko utiču eventualne razlike na kvalitet piva,,


RE: Double batch kuhanje - Pop - 28.09.2017

Ključ je u tome da se ne doda kisik nakon aerobne faze metabolizma kvasca, dodavanjem kisika u anaerobnu fazu može uzrokovati oksidaciju.
Nekome su se desili i nepoželjni esteri.
Uglavnom, nije preporučljivo ako radiš drugi dan kuhanje, ako radiš isti dan oba kuhanja onda se i u drugi wort dodaje O2


RE: Double batch kuhanje - PaleAle - 28.09.2017

(28.09.2017, 12:26 )adisrebrenik Wrote: nešto slično sam radio,al sam napravio grešku da mi je wort čekao drugu turu i čekajuci se ukiselio...Smile,,,
-s tim da kvasac nije bio dodan.

Sjećaš li se koliko ti je dugo wort stajao dok se nije ukiselio?


RE: Double batch kuhanje - Stane - 28.09.2017

Nisam radio i ne mogu iz iskustva ali sam ili negdje čuo ili pročitao, da ide ovako kako si gore opisao ali koliko se sjećam u prvu turu se ubacuje kvasca dovoljno za tu turu do druge ture se razmnoži da je doviljno za obje ture


RE: Double batch kuhanje - adisrebrenik - 28.09.2017

(28.09.2017, 01:09 )PaleAle Wrote:
(28.09.2017, 12:26 )adisrebrenik Wrote: nešto slično sam radio,al sam napravio grešku da mi je wort čekao drugu turu i čekajuci se ukiselio...Smile,,,
-s tim da kvasac nije bio dodan.

Sjećaš li se koliko ti je dugo wort stajao dok se nije ukiselio?
nekih 12 do 15 sati kolko se sjecam-uglavnom jednu noc...i obično kad god sam kuho za jedan dan dvije ture bilo je neko sranje,,, i jedna tura zafrkana-što zbog razbijenih termometara, sto zbog zaboravljanja nekih bitnih stvari, a što iz razloga što se nekad sijelo tolko razvije da na drugoj turi mislim da pravim zimnicu a ne pivo isl...


RE: Double batch kuhanje - zlimfur - 29.09.2017

(28.09.2017, 10:15 )adisrebrenik Wrote: sto zbog zaboravljanja nekih bitnih stvari, a što iz razloga što se nekad sijelo tolko razvije da na drugoj turi mislim da pravim zimnicu a ne pivo isl...

zaboravio si prvi homebrew postulat: don't drink while brewing.. Wink

meni je 2-3 put izgorilo meso na rostilju. sad zaddnji put kod djuleta nam se par puta desilo da kazan s rakijom procuri, a da mi nismo obratili paznju. uglavnom, piva je uvijek imala prioritet, ali stvarno je tesko kombinovati aktivnosti i da sve bude kako treba.


RE: Double batch kuhanje - galabl - 28.10.2017

Ovako, da se javim nakon dugo vremena. Kako je krenula pivara sa radom nemam vremena ni za sta drugo.
Elem, bez problema vec nekoliko sarzi unazad radim dupla kuvanja.
Prvi dan aeriram sladovinu cistim kisikom i dodam rehidriran kvasac.
UVIJEK rehidrirajte kvasac, nemojte biti lijeni, jednostavno je a smanjice svaki rizik od bilo cega na nulu. Ako direktno dodate suvi kvasac ubicete 50% celija momentalno, mada u ovim malim pakovanjima preostane dovoljno kvasca da odradi posao.

Drugi dan samo dodam sladovinu u fermentor, bez aeriranja i bez dodavanja kvasca.
U momentu kada to radim fermentacija je vec pocela uveliko ili polako pocinje. To drugo dodavanje sladovine u fermentor je obicno 24 sata nakon prvog.

Jedna tura mi je oko 230-250 litara a fermentori su od 500l.