Pop
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 122
Joined: Nov 2012
Reputation:
0
Location: Slavonski Brod
|
Double batch kuhanje
Da li je itko ikad radio dva kuhanja u dva dana da se pritom napuni jedan fermentor?
Po pročitanom i zaključenom:
U prvu šaržu dodati dovoljno kvasca i aerirati, a drugu šaržu ubaciti u fermentor bez dodavanja dodatnog kvasca i aeracije.
Razne su tu polemike, pa evo kakva su vaša iskustva?
|
|
|
adisrebrenik
1.040 OG, 3,92% ABV
Posts: 241
Joined: Sep 2014
Reputation:
1
Location: bosna
|
RE: Double batch kuhanje
(28.09.2017, 11:54 )Pop Wrote: Da li je itko ikad radio dva kuhanja u dva dana da se pritom napuni jedan fermentor?
Po pročitanom i zaključenom:
U prvu šaržu dodati dovoljno kvasca i aerirati, a drugu šaržu ubaciti u fermentor bez dodavanja dodatnog kvasca i aeracije.
Razne su tu polemike, pa evo kakva su vaša iskustva? nešto slično sam radio,al sam napravio grešku da mi je wort čekao drugu turu i čekajuci se ukiselio... ,,,
-s tim da kvasac nije bio dodan.
a po nekoj logici ovo o čemu ti pišeš bi trebalo biti ok i odraditi se bez problema-mozda da i wort iz druge ture obogatiš kisikom.
vjeovano ces imati dodatn broj celija kvasca koje ce se umnožiti do druge ture...
-ovde je samo pitanje kako podesiti temperaturu da bude ista u pivu na fermentaciji i ovo sto ces dodati, i kolko utiču eventualne razlike na kvalitet piva,,
|
|
|
Pop
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 122
Joined: Nov 2012
Reputation:
0
Location: Slavonski Brod
|
RE: Double batch kuhanje
Ključ je u tome da se ne doda kisik nakon aerobne faze metabolizma kvasca, dodavanjem kisika u anaerobnu fazu može uzrokovati oksidaciju.
Nekome su se desili i nepoželjni esteri.
Uglavnom, nije preporučljivo ako radiš drugi dan kuhanje, ako radiš isti dan oba kuhanja onda se i u drugi wort dodaje O2
|
|
|
adisrebrenik
1.040 OG, 3,92% ABV
Posts: 241
Joined: Sep 2014
Reputation:
1
Location: bosna
|
RE: Double batch kuhanje
(28.09.2017, 01:09 )PaleAle Wrote: (28.09.2017, 12:26 )adisrebrenik Wrote: nešto slično sam radio,al sam napravio grešku da mi je wort čekao drugu turu i čekajuci se ukiselio...,,,
-s tim da kvasac nije bio dodan.
Sjećaš li se koliko ti je dugo wort stajao dok se nije ukiselio? nekih 12 do 15 sati kolko se sjecam-uglavnom jednu noc...i obično kad god sam kuho za jedan dan dvije ture bilo je neko sranje,,, i jedna tura zafrkana-što zbog razbijenih termometara, sto zbog zaboravljanja nekih bitnih stvari, a što iz razloga što se nekad sijelo tolko razvije da na drugoj turi mislim da pravim zimnicu a ne pivo isl...
|
|
|
galabl
1.050 OG, 4,91% ABV
Posts: 391
Joined: Sep 2014
Reputation:
2
Location: Banja Luka
|
RE: Double batch kuhanje
Ovako, da se javim nakon dugo vremena. Kako je krenula pivara sa radom nemam vremena ni za sta drugo.
Elem, bez problema vec nekoliko sarzi unazad radim dupla kuvanja.
Prvi dan aeriram sladovinu cistim kisikom i dodam rehidriran kvasac.
UVIJEK rehidrirajte kvasac, nemojte biti lijeni, jednostavno je a smanjice svaki rizik od bilo cega na nulu. Ako direktno dodate suvi kvasac ubicete 50% celija momentalno, mada u ovim malim pakovanjima preostane dovoljno kvasca da odradi posao.
Drugi dan samo dodam sladovinu u fermentor, bez aeriranja i bez dodavanja kvasca.
U momentu kada to radim fermentacija je vec pocela uveliko ili polako pocinje. To drugo dodavanje sladovine u fermentor je obicno 24 sata nakon prvog.
Jedna tura mi je oko 230-250 litara a fermentori su od 500l.
|
|
|