VolimPivo.ba
Hlađenje - Printable Version

+- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum)
+-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Forum: Procesi (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=8)
+--- Thread: Hlađenje (/showthread.php?tid=2971)



Hlađenje - Stane - 15.12.2017

Evo jedan video sa youtube, molim vas pogledajte od 14-te minute, kada krene hladiti, ja osobno nikada ovako ne bih radio ali neke kolege tvrde da ne bi trebalo biti opasnosti od oksidacije.
Iskreno ni na kraj pameti mi nije da radim eksperiment ali vas sve molim da (posebno mušicu), daju svoje misljenje o ovakvom načinu hlađenja, odnosno u principu aeracije prije nego se wort ohladi?
https://m.youtube.com/watch?v=jxqQl6uqUX8


RE: Hlađenje - bosniamaj - 17.12.2017

Zašto misliš da bi moglo doći do oksidacije?

Tokom kuhanja kisik izađe, pa wort svakako treba aerirati da dobije dovoljno kisika za kvasac. Ako je ovako dovoljno aerirano, još bolje, ne mora se koristiti bušilica.

Opasnost od oksidacije je samo nakon što fermentacija krene, zar ne?


RE: Hlađenje - Pivdzija - 17.12.2017

Oxidation of your wort can happen in several ways. The first is by splashing or aerating the wort while it is hot.


RE: Hlađenje - bosniamaj - 17.12.2017

(17.12.2017, 05:00 )Pivdzija Wrote: Oxidation of your wort can happen in several ways. The first is by splashing or aerating the wort while it is hot.
Nisam znao za ovu opasnost od aeriranja dok je temperatura worta veća.

Ja hladim cfc-om pa aeriram ohlađen wort u svakom slučaju.

Korisna informacija

Sent from my Plus E using Tapatalk


RE: Hlađenje - radobolja - 17.12.2017

(17.12.2017, 05:00 )Pivdzija Wrote: Oxidation of your wort can happen in several ways. The first is by splashing or aerating the wort while it is hot.

Ja hladim sa spiralom i u par navrata sam aerirao mješačem i bušilicom dok je sladovina još vruća, to sam radio da ubrzam hlađenje jer bez protoka tekućina se sporo hladi.
Od sada nema aeriranja dok temperatura ne padne ispod 26 stupnjeva kako predlaže barba Palmer.
hvala Pivdzija


RE: Hlađenje - Pivdzija - 18.12.2017

mi dok smo hladili spiralom smo samo lagano promiješali svako par minuta, to dosta ubrza hlađenje, a nema vele rizika za oksidaciju. miješanje bušilicom dok je vrela ne preporučam Smile


RE: Hlađenje - jakovc - 18.12.2017

(18.12.2017, 12:10 )Pivdzija Wrote: mi dok smo hladili spiralom smo samo lagano promiješali svako par minuta, to dosta ubrza hlađenje, a nema vele rizika za oksidaciju. miješanje bušilicom dok je vrela ne preporučam Smile

Hvala PalmerBig Grin


RE: Hlađenje - spageti - 18.12.2017

HOT SIDE AERATION IS A MYTH.

Ako ste u nedoumici obavezno pročitajte Brulosophy site - lik radi svakakve experimente i svojevrstan je Myth Buster.

http://brulosophy.com/2014/11/18/is-hot-side-aeration-fact-or-fiction-exbeeriment-results/

Svojevremeno sam čitao da je u malim homebrew uvijetima gotovo nemoguće postići HSA - potreban je ogorman protok sladovine i uvjet da se sladovina prelijeva sa visine veće od metar-dva da bi se postigla HSA.


RE: Hlađenje - svestenik - 18.12.2017

Jedina piva u kojima sam ikada osjetio taj offlavor su bila komercijalna a i to jako rijetko.


RE: Hlađenje - PaleAle - 18.12.2017

(17.12.2017, 04:46 )bosniamaj Wrote: Opasnost od oksidacije je samo nakon što fermentacija krene, zar ne?
Obratno, opasnost je kad fermentacija završi. Smile