VolimPivo.ba
lager - Printable Version

+- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum)
+-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Forum: Početnici - pitanja i odgovori (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=7)
+--- Thread: lager (/showthread.php?tid=3000)



lager - redem0n - 12.01.2018

Ovako,planiram sutra kuhat neki saaz/pilsner smash lager ali nemam uvjete za lagering.Za fermentaciju nije problem imam dovoljno hladnu prostoriju.Zanima me oce ista valjat piva ako ju ne lageriram.Kvasac bohemian lager.Hvala unaprijed.


RE: lager - spajder76 - 12.01.2018

(12.01.2018, 02:31 )redem0n Wrote: Ovako,planiram sutra kuhat neki saaz/pilsner smash lager ali nemam uvjete za lagering.Za fermentaciju nije problem imam dovoljno hladnu prostoriju.Zanima me oce ista valjat piva ako ju ne lageriram.Kvasac bohemian lager.Hvala unaprijed.

naravno da hoce valjati.Svako odlezavanje je lagering.Ostavi ga u flasama u sto hladnijoj prostoriji.Cim imas uslove za fermentaciju imas i za lagering.Jedino da drzis malo duze u sekundaru na cold crashu


RE: lager - zlimfur - 12.01.2018

i ne zaboravi diacetil rest prije flasiranja. zadnji dan na ca. 18 stepeni..


RE: lager - redem0n - 12.01.2018

(12.01.2018, 02:43 )zlimfur Wrote: i ne zaboravi diacetil rest prije flasiranja. zadnji dan na ca. 18 stepeni..

cek to radim prije ili poslije cold crasha


RE: lager - spajder76 - 12.01.2018

(12.01.2018, 02:46 )redem0n Wrote:
(12.01.2018, 02:43 )zlimfur Wrote: i ne zaboravi diacetil rest prije flasiranja. zadnji dan na ca. 18 stepeni..

cek to radim prije ili poslije cold crasha

ja to radim poslije primarne fermentacije,prije cold crasha,kada kvasac zavrsi vecinu posla


RE: lager - zlimfur - 12.01.2018

(12.01.2018, 02:58 )spajder76 Wrote:
(12.01.2018, 02:46 )redem0n Wrote:
(12.01.2018, 02:43 )zlimfur Wrote: i ne zaboravi diacetil rest prije flasiranja. zadnji dan na ca. 18 stepeni..

cek to radim prije ili poslije cold crasha

ja to radim poslije primarne fermentacije,prije cold crasha,kada kvasac zavrsi vecinu posla

prije ima vise logike. jer cemu onda cold crash, ako ces opet zagrijati na 18 i ostaviti tako 24 sata.. i ja radim prije.. zadnji dan "fermentacije"..


RE: lager - redem0n - 14.01.2018

Zanima me još kolko dugo treba lager kvascu da krene s radom,isipao sam ga
na nekih 18C i stavio u prostoriju u kojoj je 12C.24 sata je proslo nikakve znakove fermentacije ne vidim.Kvasac nisam rehidrirao, ali nisam ni prije za aleove rehidrirao a svejedno su poceli za nekih 15sati radit.


RE: lager - zlimfur - 15.01.2018

kvasac za lager je nesto malo "sporiji" (opet zavisi koji si koristio). u roku od dva dana bi trebo proradit.