Pivarske hronike - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Početnici - pitanja i odgovori (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=7) +--- Thread: Pivarske hronike (/showthread.php?tid=3114) |
Pivarske hronike - bezrabotni - 09.07.2018 Pozdrav pivari Skuhao sam i flaširao drugu turu (prva se nažalost inficirala), pa kontam da lagano počnem dokumentovati kuhanja, neka ih na jednom mjestu, a može se prodiskutovati i o receptima. Kuhao se neki klon SNPA, sa blagim odstupanjem od recepta, pa ćemo da vidimo na šta će da ispadne. No, prvo, da krenemo sa slikom opreme: Chiller još uvijek posuđujem od druga Brke, al' će se i to riješiti u narednom periodu. Evo i setupa za kuhanje, prava mala pivara. Dakle, kuhao se klon SNPA po sljedećem receptu: 6,4kg Weyermann Pilsner Malt 0,4kg Weyermann Caramunich III malt 30gr Magnum - 60min 25gr Perle - 30min 20gr Amarillo - 10 min 30gr Centennial - 10 min 80gr Amarillo - flameout 20gr Centennial - flameout OG - 1,054; FG - 1,011; U fermentoru 26,13l; Cold crash 4 dana na 3°C; Flaširano cca 23l, 69 boca od 0,33l; Karbonizirano za 7gr šećera po litru piva; Malo kuhanja + hop spider: Skuhana sladovina: Mjerenje FG: Flaširane boce: Mlado pivo u čaši: Budući da sam kod prve ture kolosalno zajeb'o Cold crash (https://imgur.com/9BFUai4), pa se i piva inficirala (tokom flaširanja), sad sam bio posebno pažljiv oko svega, kupio sam i novu opremu za flaširanje, tako da se nadam da sada barem neće biti infekcije. U četvrtak ću probati prvu bocu (kontam prošlo je 6 dana, znat će se valjda šta se dešava). RE: Pivarske hronike - bezrabotni - 01.08.2018 Ne sjetih se prije da napišem, al' pivo je ispalo skroz solidno. Boja i pjena je, kao što se može vidjeti na slici ispod sasvim u redu, pivo mi je pitko ali moje zamjerke su sljedeće: - na količinu hmelja koji sam iskoristio, definitivno je premalo arome, tako da za turu koju kuham sad za vikend ide drukčija vrećica na hop spideru, hmelj sam također nabavio iz drugih izvora, a odradit ću i suho hmeljenje - moglo je biti i malo više karbonizirano u nekim flašama, a neke su eksplodirale, tako da ću ovaj put nakon što pivo natočim u posudu za pretakanje dodatno lagano promiješati da se sve fino spoji RE: Pivarske hronike - danny_boy - 01.08.2018 (01.08.2018, 12:26 )bezrabotni Wrote: Ne sjetih se prije da napišem, al' pivo je ispalo skroz solidno. Boja i pjena je, kao što se može vidjeti na slici ispod sasvim u redu, pivo mi je pitko ali moje zamjerke su sljedeće: Odlično izgleda! Što se tiče arome hmelja, to ti najviše zavisi od toga koliko dobre (svježe) sirovine imaš. Naravno, bitno je da su i propisno skladištene. Zbog toga je uvijek problem kada se radi neka replika recepta, jer ako je nekome ispalo dobro pivo sa odredjenim količinama hmelja, to ne znači da će i kod tebe biti isto pivo. Razlike mogu biti ogromne. Najkvalitetniji mogući hmelj možeš nabaviti u Sloveniji u Hopsiju, sve ostalo je lutrija. Nekad kod posrednika nabaviš vrhunski proizvod, nekad baš i ne. Dobre APE i IPE nema bez odličnog hmelja, tu nema dileme. RE: Pivarske hronike - bezrabotni - 01.08.2018 Sad sam nabavio kod Ace iz Doboja a, on nabavlja od Hopsija, kaze da je svjez hmelj, pa cemo da vidimo za jedno mjesec i po. RE: Pivarske hronike - bezrabotni - 05.08.2018 Odrađeno i treće kuhanje. Na kraju će ispasti neki Pale Ale, baza je bila mušicina SNPA, ali sam se odlučio da uradim i suho hmeljenje. Kuhalo se sljedeće: 7kg Pale Ale Malt 0,3kg Crystal Medium Malt 30gr Magnum (12,9%) - 60 min 25gr Perle (7%) - 30 min 20gr Cascade (6,9%) - 10 min 80gr Cascade (6,9%) - 0 min 100gr Cascade - Dry Hop 7 days Prikupljeno sladovine: 30,5l U fermentoru: 26,5l OG: 1,054 Estimated IBU: 58 Ovo mi je do sada najglatkije odrađeno kuhanje, moram priznati, nikakvih problema nije bilo u cijelom procesu. Nakon što sam zamijenio česmu na mash tunu, radi perfektno, nadam se da više nikad neću koristiti đevđir. Za sada mi se čini i da sam pogodio sa kupovinom hmelja, intenzivniji mi je miris u odnosu na hmeljeve iz prethodna dva kuhanja. Još jedna stvar što sam promijenio je što sam konačno uzeo onu DM kesicu i drastično je bolja od pelene koju sam koristio u prethodna dva, barem mi se čini. Sljedeće je suho hmeljenje za 7 dana, pa ćemo da vidimo šta se dešava. Pivarske hronike - zlimfur - 05.08.2018 Sad samo saburaj.. Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk RE: Pivarske hronike - bezrabotni - 27.08.2018 Sutra ide novo flaširanje. Dry hop odrađen prije 2 sedmice, od prošlog ponedjeljka je na cold crashu (3 stepena). FG izmjeren na 1,011. Nadam se da sutra neće bit nepredviđenih belaja. Kontam da ga sa 7gr/l šećerim, šta vi mislite? RE: Pivarske hronike - zlimfur - 27.08.2018 (27.08.2018, 11:53 )bezrabotni Wrote: Sutra ide novo flaširanje. Dry hop odrađen prije 2 sedmice, od prošlog ponedjeljka je na cold crashu (3 stepena). odavno hocu da na bazi snpa klona odradim i suho hmeljenje sa cascade. bas me zanima kakvo ce ti ovo biti pivo. ispricaj nam kad probas.. jedino bi mozda moglo biti previse ovih 30g magnuma. 7g/l je ok. RE: Pivarske hronike - bezrabotni - 27.08.2018 Dostaviće se boca i do Srebrenika jebemu Al' oću svakako i ispričat. Probao sam ga prije CCa, gorko će bit prilično, al' ja i volim gorča piva, tako da vjerujem da će meni bit' dobro A i gospođi, što mi je i najbitnije. Ono oko čega najviše kontam je kako da šećer fino izmješam, jer nisam bio zadovoljan sa karbonizacijom u prošloj turi, a preljevao sam pivo preko šećera. RE: Pivarske hronike - zlimfur - 27.08.2018 uzmes inox kutlacu (ja sam kupio u bingu) steriliziras i nakon sto prelijes pivo preko secera lagano napravis vrtlog. bitno je da ne muckas, onako samo zakruzis i ako treba ponovis 2-3 puta. RE: Pivarske hronike - bezrabotni - 29.08.2018 Flaširanje uspješno prošlo. Na kraju sam dobio 21 litar piva, otprilike, mislim da ću u sljedećim turama pokušati da ovo dignem na barem 23-4, malo mi je. Sve prošlo super, popio sam jednu flašu 'nako mladog piva, zasad mi se pravo sviđa, meni nije previše gorko, taman je, a i miris je sjajan. Hmelj se dosta više osjeti nego u prošloj turi, tako da nastavljam sa ovom metodom hmeljenja i idući put. Šećera je išlo 7gr/l, promiješano kutljačom, nadam se da sada neće dolaziti do eksplozije boca i kupanja naroda po stanovima. E'o i slika mladog piva. |