Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Pivarske hronike
bezrabotni Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Pivarske hronike
Pozdrav pivari Smile

Skuhao sam i flaširao drugu turu (prva se nažalost inficirala), pa kontam da lagano počnem dokumentovati kuhanja, neka ih na jednom mjestu, a može se prodiskutovati i o receptima.

Kuhao se neki klon SNPA, sa blagim odstupanjem od recepta, pa ćemo da vidimo na šta će da ispadne.

No, prvo, da krenemo sa slikom opreme:

[Image: OITpwbp.jpg]

Chiller još uvijek posuđujem od druga Brke, al' će se i to riješiti u narednom periodu.

Evo i setupa za kuhanje, prava mala pivara. Smile

[Image: ERsIqaV.jpg]

Dakle, kuhao se klon SNPA po sljedećem receptu:

6,4kg Weyermann Pilsner Malt
0,4kg Weyermann Caramunich III malt
30gr Magnum - 60min
25gr Perle - 30min
20gr Amarillo - 10 min
30gr Centennial - 10 min
80gr Amarillo - flameout
20gr Centennial - flameout

OG - 1,054; FG - 1,011; U fermentoru 26,13l; Cold crash 4 dana na 3°C; Flaširano cca 23l, 69 boca od 0,33l; Karbonizirano za 7gr šećera po litru piva;

Malo kuhanja + hop spider:

[Image: acr2IVJ.jpg]

Skuhana sladovina:

[Image: a3BbXhB.jpg]

Mjerenje FG:

[Image: wb3YvmS.jpg]

Flaširane boce:

[Image: mFAwsYn.jpg]

Mlado pivo u čaši:

[Image: DMlWndZ.jpg]

Budući da sam kod prve ture kolosalno zajeb'o Cold crash (https://imgur.com/9BFUai4), pa se i piva inficirala (tokom flaširanja), sad sam bio posebno pažljiv oko svega, kupio sam i novu opremu za flaširanje, tako da se nadam da sada barem neće biti infekcije. U četvrtak ću probati prvu bocu (kontam prošlo je 6 dana, znat će se valjda šta se dešava).
Find Odgovori
bezrabotni Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

RE: Pivarske hronike
This post was last modified: 01.08.2018, 12:30 by bezrabotni.
Ne sjetih se prije da napišem, al' pivo je ispalo skroz solidno. Boja i pjena je, kao što se može vidjeti na slici ispod sasvim u redu, pivo mi je pitko ali moje zamjerke su sljedeće:

- na količinu hmelja koji sam iskoristio, definitivno je premalo arome, tako da za turu koju kuham sad za vikend ide drukčija vrećica na hop spideru, hmelj sam također nabavio iz drugih izvora, a odradit ću i suho hmeljenje
- moglo je biti i malo više karbonizirano u nekim flašama, a neke su eksplodirale, tako da ću ovaj put nakon što pivo natočim u posudu za pretakanje dodatno lagano promiješati da se sve fino spoji

[Image: mWzkqzw.jpg]
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV

(01.08.2018, 12:26 )bezrabotni Wrote: Ne sjetih se prije da napišem, al' pivo je ispalo skroz solidno. Boja i pjena je, kao što se može vidjeti na slici ispod sasvim u redu, pivo mi je pitko ali moje zamjerke su sljedeće:

- na količinu hmelja koji sam iskoristio, definitivno je premalo arome, tako da za turu koju kuham sad za vikend ide drukčija vrećica na hop spideru, hmelj sam također nabavio iz drugih izvora, a odradit ću i suho hmeljenje
- moglo je biti i malo više karbonizirano u nekim flašama, a neke su eksplodirale, tako da ću ovaj put nakon što pivo natočim u posudu za pretakanje dodatno lagano promiješati da se sve fino spoji

[Image: mWzkqzw.jpg]

Odlično izgleda!

Što se tiče arome hmelja, to ti najviše zavisi od toga koliko dobre (svježe) sirovine imaš. Naravno, bitno je da su i propisno skladištene. Zbog toga je uvijek problem kada se radi neka replika recepta, jer ako je nekome ispalo dobro pivo sa odredjenim količinama hmelja, to ne znači da će i kod tebe biti isto pivo. Razlike mogu biti ogromne. Najkvalitetniji mogući hmelj možeš nabaviti u Sloveniji u Hopsiju, sve ostalo je lutrija. Nekad kod posrednika nabaviš vrhunski proizvod, nekad baš i ne. Dobre APE i IPE nema bez odličnog hmelja, tu nema dileme.
WWW Find Odgovori
bezrabotni Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Sad sam nabavio kod Ace iz Doboja a, on nabavlja od Hopsija, kaze da je svjez hmelj, pa cemo da vidimo za jedno mjesec i po. Smile
Find Odgovori
bezrabotni Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Odrađeno i treće kuhanje. Na kraju će ispasti neki Pale Ale, baza je bila mušicina SNPA, ali sam se odlučio da uradim i suho hmeljenje.

Kuhalo se sljedeće:

7kg Pale Ale Malt
0,3kg Crystal Medium Malt
30gr Magnum (12,9%) - 60 min
25gr Perle (7%) - 30 min
20gr Cascade (6,9%) - 10 min
80gr Cascade (6,9%) - 0 min
100gr Cascade - Dry Hop 7 days

Prikupljeno sladovine: 30,5l
U fermentoru: 26,5l
OG: 1,054
Estimated IBU: 58

Ovo mi je do sada najglatkije odrađeno kuhanje, moram priznati, nikakvih problema nije bilo u cijelom procesu. Nakon što sam zamijenio česmu na mash tunu, radi perfektno, nadam se da više nikad neću koristiti đevđir. Smile Za sada mi se čini i da sam pogodio sa kupovinom hmelja, intenzivniji mi je miris u odnosu na hmeljeve iz prethodna dva kuhanja. Još jedna stvar što sam promijenio je što sam konačno uzeo onu DM kesicu i drastično je bolja od pelene koju sam koristio u prethodna dva, barem mi se čini.

Sljedeće je suho hmeljenje za 7 dana, pa ćemo da vidimo šta se dešava.
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV

Pivarske hronike
Sad samo saburaj.. Smile

Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk
WWW Find Odgovori
bezrabotni Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Sutra ide novo flaširanje. Dry hop odrađen prije 2 sedmice, od prošlog ponedjeljka je na cold crashu (3 stepena).

FG izmjeren na 1,011. Nadam se da sutra neće bit nepredviđenih belaja. Kontam da ga sa 7gr/l šećerim, šta vi mislite?
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV

(27.08.2018, 11:53 )bezrabotni Wrote: Sutra ide novo flaširanje. Dry hop odrađen prije 2 sedmice, od prošlog ponedjeljka je na cold crashu (3 stepena).

FG izmjeren na 1,011. Nadam se da sutra neće bit nepredviđenih belaja. Kontam da ga sa 7gr/l šećerim, šta vi mislite?

odavno hocu da na bazi snpa klona odradim i suho hmeljenje sa cascade. bas me zanima kakvo ce ti ovo biti pivo. ispricaj nam kad probas.. Wink

jedino bi mozda moglo biti previse ovih 30g magnuma.

7g/l je ok.
WWW Find Odgovori
bezrabotni Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Dostaviće se boca i do Srebrenika jebemu Big Grin Al' oću svakako i ispričat.

Probao sam ga prije CCa, gorko će bit prilično, al' ja i volim gorča piva, tako da vjerujem da će meni bit' dobro Smile A i gospođi, što mi je i najbitnije.

Ono oko čega najviše kontam je kako da šećer fino izmješam, jer nisam bio zadovoljan sa karbonizacijom u prošloj turi, a preljevao sam pivo preko šećera.
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV

uzmes inox kutlacu (ja sam kupio u bingu) steriliziras i nakon sto prelijes pivo preko secera lagano napravis vrtlog. bitno je da ne muckas, onako samo zakruzis i ako treba ponovis 2-3 puta.
WWW Find Odgovori
bezrabotni Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Flaširanje uspješno prošlo. Na kraju sam dobio 21 litar piva, otprilike, mislim da ću u sljedećim turama pokušati da ovo dignem na barem 23-4, malo mi je. Smile

Sve prošlo super, popio sam jednu flašu 'nako mladog piva, zasad mi se pravo sviđa, meni nije previše gorko, taman je, a i miris je sjajan. Hmelj se dosta više osjeti nego u prošloj turi, tako da nastavljam sa ovom metodom hmeljenja i idući put.

Šećera je išlo 7gr/l, promiješano kutljačom, nadam se da sada neće dolaziti do eksplozije boca i kupanja naroda po stanovima. Smile

E'o i slika mladog piva.

[Image: ux41zD3.jpg]
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools