VolimPivo.ba
Flasiranje - Printable Version

+- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum)
+-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Forum: Procesi (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=8)
+--- Thread: Flasiranje (/showthread.php?tid=431)

Pages: 1 2


Flasiranje - elektropionir - 30.06.2013

Kako ide procedura flasiranja sa dodavanjem secera u flasi posebno?
Koliko ide u flasu i sl. Jel se pravi agda ili se samo onako sipa?
Valjda nema neke bitne razlike

Sent from my jal mobitel jal tablet using Tapatalk 2


RE: Flasiranje - pivska mušica - 30.06.2013

Nista, vagas po 3,5 grama i nekim lijevkom sipas u flase, a preko toga pivo nalijevas. A zasto tako radis, puno je bolje i lakse na cijelo pivo odmjeriti secer i onda sve zajedno pomijesati...m


Re: Flasiranje - elektropionir - 30.06.2013

Ma pravio sam nesto a zaboravio izmjeriti fermentor Smile
Znas mene Smile


RE: Flasiranje - zis - 30.06.2013

(30.06.2013, 04:35 )Sanjin Wrote: Ma pravio sam nesto a zaboravio izmjeriti fermentor Smile
Znas mene Smile

Sta si pravio drug moj, znas kako kazu "nema slika ko' da se nije desilo". Ides li u Mostar?


Re: Flasiranje - elektropionir - 30.06.2013

Ma neki klon arogant bastarda ali vrlo malo. Izgleda da nema ni 10 litara.
Sutra cu flasirati ovako jer nisam izmjerio, a necu da bubam napamet pa da opet moram dnevnu kreciti Big Grin
A ja sam za opciju Mostara svakako.


Sent from my jal mobitel jal tablet using Tapatalk 2


RE: Flasiranje - Jale - 12.09.2013

da li se moze odmah nakon pranja flasa vrsiti i flasiranje ili je potrebno da se flase potpuno osuse?


RE: Flasiranje - pivska mušica - 12.09.2013

ne moraju se potpuno osušiti, ali ih moraš dobro okapati i onda sterilizirati.


RE: Flasiranje - mange_tout! - 12.09.2013

ako je izo san u pitanju mogu proći mokre. mi prije svake dezinfekcije plaknemo malo flaše, tek toliko da prašina spadne sa njih. do sada nismo imali infekciju.


RE: Flasiranje - adisrebrenik - 07.10.2014

Kad ste kod izosana, za koji dan planiram flaširati i imam jedno pitanje-mozda je smijesno ali bojim se ako izvrsim dezinfekciju flasa otopinom izosana da nesto izosana ne ostane na flasam poslije- i da li postoji mogucnost da to ubije kvasce poslije koji bi karbonizirali pivo?
A mozda je i opcija nakon potapanja flaša u otopinu izosana iste isprati u prethodno prokuhanoj vodi??


RE: Flasiranje - Rodney - 07.10.2014

(07.10.2014, 11:34 )adisrebrenik Wrote: Kad ste kod izosana, za koji dan planiram flaširati i imam jedno pitanje-mozda je smijesno ali bojim se ako izvrsim dezinfekciju flasa otopinom izosana da nesto izosana ne ostane na flasam poslije- i da li postoji mogucnost da to ubije kvasce poslije koji bi karbonizirali pivo?
A mozda je i opcija nakon potapanja flaša u otopinu izosana iste isprati u prethodno prokuhanoj vodi??

Kakvo ubijanje. Samo ti flaše operi i ostavi ih 10 minuta da se osuše.

Nakon dezinfekcije, nikakva dodatna ispiranja vodom i slično. Kada dezinfikuješ flaše, to je zadnji korak. Ništa nema nakon toga, sem punjenja.

Isto je i sa čepovima. Izbrojiš koliko ti treba i potopiš ih u otopinu u nekoj manjoj posudi. Kako ih vadiš iz posude, tako ih stavljaš odmah na grlo boce i zatvaraš.

Izosan nema ukusa ni mirisa. On samo spušta ph vode, što dovodi do ubijanja svih bakterija.

Dobro je da malo otopine imaš u flaši koja može da šprica. Tako možeš našpricati sve površine koje ćeš koristiti prilikom flaširanja.

Špricati možeš i ruke svako malo, jer tako onda smanjuješ skroz rizik od bilo kakve infekcije.

Nakon svih tih predostrožnosti, flaširaj i to je to.


RE: Flasiranje - libor - 07.10.2014

Malo si pobrkao Star San nema mirisa ,Izosan ima , mirise na hlor ali to vremenom izlapi , je vec evo godinu dana radim sa Izosanom i nikad nisam osjetio miris hlora u flasiranom pivu , samo je bitno da pratis uputstvo (koliko grama na koliko litara vode i koliko vremena ) , flase samo okapaj i puni pivom , cepove takodje moras tretirati ...


RE: Flasiranje - Rodney - 07.10.2014

(07.10.2014, 11:57 )libor Wrote: Malo si pobrkao Star San nema mirisa ,Izosan ima , mirise na hlor ali to vremenom izlapi , je vec evo godinu dana radim sa Izosanom i nikad nisam osjetio miris hlora u flasiranom pivu , samo je bitno da pratis uputstvo (koliko grama na koliko litara vode i koliko vremena ) , flase samo okapaj i puni pivom , cepove takodje moras tretirati ...

pardon Tongue

Da, kao što libor reče, ne sikiraj se za miris, već gledaj samo da pratiš proceduru i to je to. Samo okapaj flaše i bit će dobro.