Najjeftiniji recept za pocetnike - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Početnici - pitanja i odgovori (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=7) +--- Thread: Najjeftiniji recept za pocetnike (/showthread.php?tid=501) |
Najjeftiniji recept za pocetnike - petdrag - 30.09.2013 Mislim da je pred ovakvim pitanjem svaki pocetnik, koji jos nije 100% siguran kako tece proces proizvodnje a i kako ce izgledati sam proizvod, i zeli da bar za pocetak ima minimalne troskove. Stoga eto dajte neke savete koje su to najjeftinije sirovine za pocetak i njihovu razmeru. Takodje uzmite u obzir da svaki pocetnik zeli prvo da proba sa manjim uzorkom, dakle negde do 10L piva max (ako je izvodljio i manje) na kraju. RE: Najjeftiniji recept za pocetnike - pivska mušica - 30.09.2013 najjeftiniji, a istovremeno i najbolji početnički recepti su takozvani SMASH recepti (Single Malt Single Hop). to znači da ti treba jedan bazni slad, na primjer pilsner ili pale ale, i jedna sorta hmelja, na primjer styrian golding. za kvasac ide neki čisti suhi kvasac, kao što je Nottingham ili US-05. mada šaka kristala u svakom ovakvom pivu može samo doprinijeti okusu, ali nije obavezno. RE: Najjeftiniji recept za pocetnike - mange_tout! - 30.09.2013 i u svakom slučaju napravi turu od 20-25 l, jer ti se manje ne isplati RE: Najjeftiniji recept za pocetnike - pivska mušica - 30.09.2013 slažem se za količinu. minimum 23 litre. sve ispod te količine jednostavno nije isplativo, ako ništa, onda radi vremena potrošenog na kuhanje i pranje i fermentaciju i odležavanje i sve ostalo. RE: Najjeftiniji recept za pocetnike - petdrag - 30.09.2013 Hvala na odgovorima. Koliko sam isčitavavao otprilike 4kg slada treba za 20l piva ? Posto nazalost nemam nacin da meljem moram da platim i usluzno mlevenje.. To mu dodje negde 10eur sve ukupno.. Zato reko da uzmem 1 ili 2kg slada (samo ne znam da li je izvodljivo sa toliko malom kolicniom uopste). Cisto da opipam teren.. RE: Najjeftiniji recept za pocetnike - mange_tout! - 30.09.2013 da, to je tu negdje 4-5 kg, što opet zavisi od efikasnosti. malo će ti biti manje ture, samo ćeš požaliti što odmah nisi više napravio. RE: Najjeftiniji recept za pocetnike - illuminated - 30.09.2013 uradi 10 L turu..moje prve ture od 20l nisu bile nesto a mnogi ih i prospu. Bice gresaka. Lakse je raditi sa 2-3kg posebno ako nemas dobru opremu. Napravi 10L...Sasvim dovoljno da probas recept ako ti je pivo nepoznato. Ako je poznato i ima neko da ti pomogne onda mozes i vise.. RE: Najjeftiniji recept za pocetnike - Liverpool - 04.10.2013 Po prvi put radim pivo, te dali moze neko rec koliko slada ( Slad Nova Gradiška Pilsen 2RS ) treban stavit za turu od 20 L, te koji hmelj da uzmen ( Aurora A.A 9.2 %, Cascade A.A 7.6 Magnum A.A 12.5 % ) te može li kvasac Safale S-04 te dali se stavi cijeli kvasac ( 11.5 grama ) ili samo dio ? Hvalaa RE: Najjeftiniji recept za pocetnike - Svarrogh - 04.10.2013 5kg slada 30g aurore citav kvasac |