Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Najjeftiniji recept za pocetnike
petdrag Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Najjeftiniji recept za pocetnike
Mislim da je pred ovakvim pitanjem svaki pocetnik, koji jos nije 100% siguran kako tece proces proizvodnje a i kako ce izgledati sam proizvod, i zeli da bar za pocetak ima minimalne troskove.

Stoga eto dajte neke savete koje su to najjeftinije sirovine za pocetak i njihovu razmeru.
Takodje uzmite u obzir da svaki pocetnik zeli prvo da proba sa manjim uzorkom, dakle negde do 10L piva max (ako je izvodljio i manje) na kraju. Smile
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

RE: Najjeftiniji recept za pocetnike
najjeftiniji, a istovremeno i najbolji početnički recepti su takozvani SMASH recepti (Single Malt Single Hop). to znači da ti treba jedan bazni slad, na primjer pilsner ili pale ale, i jedna sorta hmelja, na primjer styrian golding. za kvasac ide neki čisti suhi kvasac, kao što je Nottingham ili US-05. mada šaka kristala u svakom ovakvom pivu može samo doprinijeti okusu, ali nije obavezno.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

i u svakom slučaju napravi turu od 20-25 l, jer ti se manje ne isplati beer
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

slažem se za količinu. minimum 23 litre. sve ispod te količine jednostavno nije isplativo, ako ništa, onda radi vremena potrošenog na kuhanje i pranje i fermentaciju i odležavanje i sve ostalo.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
petdrag Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Hvala na odgovorima.

Koliko sam isčitavavao otprilike 4kg slada treba za 20l piva ?
Posto nazalost nemam nacin da meljem moram da platim i usluzno mlevenje.. To mu dodje negde 10eur sve ukupno.. Zato reko da uzmem 1 ili 2kg slada (samo ne znam da li je izvodljivo sa toliko malom kolicniom uopste). Cisto da opipam teren..
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

da, to je tu negdje 4-5 kg, što opet zavisi od efikasnosti. malo će ti biti manje ture, samo ćeš požaliti što odmah nisi više napravio.
Find Odgovori
illuminated Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

This post was last modified: 30.09.2013, 06:05 by illuminated.
uradi 10 L turu..moje prve ture od 20l nisu bile nesto a mnogi ih i prospu. Bice gresaka. Lakse je raditi sa 2-3kg posebno ako nemas dobru opremu. Napravi 10L...Sasvim dovoljno da probas recept ako ti je pivo nepoznato. Ako je poznato i ima neko da ti pomogne onda mozes i vise..
Find Odgovori
Liverpool Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Po prvi put radim pivo, te dali moze neko rec koliko slada (
Slad Nova Gradiška Pilsen 2RS ) treban stavit za turu od 20 L, te koji hmelj da uzmen ( Aurora A.A 9.2 %, Cascade A.A 7.6 Magnum A.A 12.5 % ) te može li kvasac Safale S-04 te dali se stavi cijeli kvasac ( 11.5 grama ) ili samo dio ?
Hvalaa
Find Odgovori
Svarrogh Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

5kg slada
30g aurore
citav kvasac
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools