Karbonizacija na hladnom - Printable Version +- VolimPivo.ba (https://volimpivo.ba/forum) +-- Forum: PIVARSTVO (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Forum: Procesi (https://volimpivo.ba/forum/forumdisplay.php?fid=8) +--- Thread: Karbonizacija na hladnom (/showthread.php?tid=698) |
Karbonizacija na hladnom - Sile - 05.02.2014 Radio sam ale i flaširao te ostavio na hladnijem u podrumu. Cca 7c je bilo. Kad sam otvorio boce pjena i gaziranost su bili dosta slabi. Kako idu vece temperature zanima me hoce li se gaziranost popraviti ili je kvasac umro? RE: Karbonizacija na hladnom - pivska mušica - 05.02.2014 nije umro, samo zagrij pivo na 20-ak°C Re: Karbonizacija na hladnom - Sile - 05.02.2014 Doci ce sad malo vece temperature oko 15 vani,dakle 17 u podrumu,a vec prigovaraju svi doma na gajbe koje drzim gore tako da sam osudjen na zasad primorani 'lagering'.. Re: Karbonizacija na hladnom - Sile - 14.02.2014 Drzao pivo tjedan dana na 22C i pokazuje tragove karbonizacije,ima za nijansu vise pjene,medjutim ni blizu pivima koja sam pravio protekla razdoblja. Premalo i nikako pjene. sumnjam na vrlo hladne temperature nakon flaširanja pa je kvasac možda zaspao. slad je pils i kristal,a kvasac 05 oprani. Pošto je četiri tjedna itekako prošlo u bocama mislim da bi već trebalo pjeniti što vi kažete? RE: Karbonizacija na hladnom - branko20 - 15.02.2014 Rale, sličnu ako ne gotovo istu situaciju sam imao sa četiri gajbe „aurure“prije par mjeseci. Najprije sam otvorio par boca i dodao ponovo šećer sa rizikom da boce popucaju,držao sam ih sedam dana na sobnoj temperaturi cca 20-220C i gle čuda pijena za +5.To je bio samo eksporiment ukoliko druga varijanta neda rezultat. Druga varijanta je bila da sam sve boce iz gajbi dobro promućkao da se digne kvasac ponovo vratio i ostavio cca 20 dana na sobnoj temperaturi. Pijena se vratila a pivo je zbog dužeg stajanja bilo odlično. Re: Karbonizacija na hladnom - Sile - 16.02.2014 Ovu foru sa muckanjem boca da se talog probudi cu probati,ako nista drugo barem je lagering bio dobar RE: Karbonizacija na hladnom - zuzko - 13.03.2015 (05.02.2014, 05:28 )rale Wrote: Radio sam ale i flaširao te ostavio na hladnijem u podrumu. Cca 7c je bilo. Kad sam otvorio boce pjena i gaziranost su bili dosta slabi. Kako idu vece temperature zanima me hoce li se gaziranost popraviti ili je kvasac umro?Dva dana razmisljam kako da predstavim svoj problem a da ne ispadnem glup kad` Rale genijalno upita ...jel` kvasac umro? Taman kada sam pomislio da sam savlao gradivo evo cinjenice zbog koje cu se jos neko vrijeme nazivati pocetnik.Kako mi je ovo prva zima u pivarstvu a nemam bas prostora za dvije- tri gajbe na sobnoj tem. ostavio sam ih u podrumu gje je tem. bila izmedju 11-14 C.Razlika je bila osjetna kod onih par flasa koje sam drzao na oko 22 C. Dakle jedna tura je inace "slatki" Skot (stajao na hladnom 41 dan) a druga Stout (14 dana).Sada sam ih premjestio na oko 20 C i sasvim njezno izmjesao talog sa sadrzajem.Sta mislite hoce li biti nesto od ovoga....rjecju ..jel` kvasac umro? RE: Karbonizacija na hladnom - danny_boy - 13.03.2015 @zuzko Kvasac nije umro . Sjeti se kada radiš cold crash da temperatura uobicajeno bude oko nule i poslije toga flasiras i sve bude ok jer kvasac proradi na vecim temperaturama (za ale oko 14 stepeni). Dobro si napravio biće to ok. RE: Karbonizacija na hladnom - Pivdzija - 13.03.2015 meni su boce nedavno bile izložene temperaturi od 50tak °C i nakon što sam ih pustio par dana na normalnima (18-20), kvasac veselo brčkao po boci i izgazirao pivo u bocama... |