Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Karbonizacija na hladnom
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

Karbonizacija na hladnom
Radio sam ale i flaširao te ostavio na hladnijem u podrumu. Cca 7c je bilo. Kad sam otvorio boce pjena i gaziranost su bili dosta slabi. Kako idu vece temperature zanima me hoce li se gaziranost popraviti ili je kvasac umro?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

RE: Karbonizacija na hladnom
nije umro, samo zagrij pivo na 20-ak°C
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

Re: Karbonizacija na hladnom
Doci ce sad malo vece temperature oko 15 vani,dakle 17 u podrumu,a vec prigovaraju svi doma na gajbe koje drzim gore tako da sam osudjen na zasad primorani 'lagering'..
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

Drzao pivo tjedan dana na 22C i pokazuje tragove karbonizacije,ima za nijansu vise pjene,medjutim ni blizu pivima koja sam pravio protekla razdoblja. Premalo i nikako pjene. sumnjam na vrlo hladne temperature nakon flaširanja pa je kvasac možda zaspao. slad je pils i kristal,a kvasac 05 oprani. Pošto je četiri tjedna itekako prošlo u bocama mislim da bi već trebalo pjeniti što vi kažete?
Find Odgovori
branko20 Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Rale,
sličnu ako ne gotovo istu situaciju sam imao sa četiri gajbe „aurure“prije par mjeseci.
Najprije sam otvorio par boca i dodao ponovo šećer sa rizikom da boce popucaju,držao sam ih sedam dana na sobnoj temperaturi cca 20-220C i gle čuda pijena za +5.To je bio samo eksporiment ukoliko druga varijanta neda rezultat. Druga varijanta je bila da sam sve boce
iz gajbi dobro promućkao da se digne kvasac ponovo vratio i ostavio cca 20 dana na sobnoj
temperaturi. Pijena se vratila a pivo je zbog dužeg stajanja bilo odlično.
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

Ovu foru sa muckanjem boca da se talog probudi cu probati,ako nista drugo barem je lagering bio dobar
Find Odgovori
zuzko Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

(05.02.2014, 05:28 )rale Wrote: Radio sam ale i flaširao te ostavio na hladnijem u podrumu. Cca 7c je bilo. Kad sam otvorio boce pjena i gaziranost su bili dosta slabi. Kako idu vece temperature zanima me hoce li se gaziranost popraviti ili je kvasac umro?
Dva dana razmisljam kako da predstavim svoj problem a da ne ispadnem glup kad` Rale genijalno upita ...jel` kvasac umro?
Taman kada sam pomislio da sam savlao gradivo evo cinjenice zbog koje cu se jos neko vrijeme nazivati pocetnik.Kako mi je ovo prva zima u pivarstvu a nemam bas prostora za dvije- tri gajbe na sobnoj tem. ostavio sam ih u podrumu gje je tem. bila izmedju 11-14 C.Razlika je bila osjetna kod onih par flasa koje sam drzao na oko 22 C.
Dakle jedna tura je inace "slatki" Skot (stajao na hladnom 41 dan) a druga Stout (14 dana).Sada sam ih premjestio na oko 20 C i sasvim njezno izmjesao talog sa sadrzajem.Sta mislite hoce li biti nesto od ovoga....rjecju ..jel` kvasac umro?
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV

@zuzko
Kvasac nije umro Smile. Sjeti se kada radiš cold crash da temperatura uobicajeno bude oko nule i poslije toga flasiras i sve bude ok jer kvasac proradi na vecim temperaturama (za ale oko 14 stepeni). Dobro si napravio biće to ok.
WWW Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV

meni su boce nedavno bile izložene temperaturi od 50tak °C i nakon što sam ih pustio par dana na normalnima (18-20), kvasac veselo brčkao po boci i izgazirao pivo u bocama...
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools