Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


pomoč
josip Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 193
Joined: Feb 2015
Reputation: 0 Location: hrvatska
RE: pomoč
Pretpostavljam da može ali ću svakako provjeriti.
Upravo unosim pivo u sobu. Nadam se da neće pucati. Infarkt ču dobiti.
Bilo je mutno kad sam punio a sad je prekrasno bistro.
Nisam izdržao, otvorio sam jednu. Nije gazirano ali je okus prekrasan!!!
Nisam odgovorio u vezi mach tun posude.
Ovo prvo pivo sam flaširao direktno iz fermentora.
Druga posuda piše da je za sekundarnu fermentaciju.
Identična je prvoj samo nema otvor za vrenjaču.
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: pomoč
Ova druga posuda bi bila idealna za ukomljavanje (ako može izdržati temperaturu a da se ne deformira) također kao što sam već rekao koristi je i kao posudu za flaširanje.
Za sad ti je više nego dovoljna primarna fermentacija sekundarna će doći poslije.
Lakše sa probavanjem Big Grin
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: pomoč
(26.02.2015, 05:06 )jopovski Wrote: hoću stane, mange-tout mi je to pojasnio već.
Rodney ovo što jentrenutno u bocama je Muntons Premium Irish style Stout svijetlo.
A u fermentoru je isto takvo ali tamno.
Hvala vam svima na susretljivosti.
Zaista ste ljudine!!!!

irish stout ne može biti svijetlo, možda su i to pogrešno napisali na ambalaži. svejedno, možeš držati na sobnoj temperaturi 15-20 dana da se to fino karbonizira. i nemoj ih na svjetlost stavljati, nego na neko tamno mjesto.
Find Odgovori
josip Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 193
Joined: Feb 2015
Reputation: 0 Location: hrvatska
RE: pomoč
This post was last modified: 26.02.2015, 05:56 by josip.
u jednoj sobi sam ugasio grijanje i tamo je fermentor. Ja sam se preselio kod brata u sobu i tu sam stavio boce u plastični škaf. I pokrio sam sa dekom.
Pisalo je tako na konzervi da je svijetlo pivo.
Na drugoj je pisalo tamno.
Ma kakvo god da je, ja sam oduševljen i okusom i uspjehom. Stane neču više probavati. Ovu jednu bocu sam samo otvorio.
Imam dvije gajbe i 6 boca sa keramičkim ćepovima.
Ove s keramičkim su za degustaciju. Smile

ispravka mange_tout!
ove limenke sam dobio: Muntons Premium Lager
Muntons Premium Irish style Stout

ovo prvo je svijetlo koje je već u bocama a ovo drugo je tamno. dok sam ga pravio prekrasno je mirišalo. Smile
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: pomoč
vidim ja nešto mi sumnjivo Big Grin drago mi je da ti se pivo sviđa. uživaj.
Find Odgovori
josip Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 193
Joined: Feb 2015
Reputation: 0 Location: hrvatska
pivo iz konzerve
This post was last modified: 01.03.2015, 11:17 by josip.
evo mala pomoč od mene.
ako pravite pivo iz konzerve dobit če te upute koje ni u kom slučaju nisu točne.

ovdje ču staviti upute kojih se držite i imat če te savršeno pivo:


UPUTE ZA PROIZVODNJU PIVA:

1. U zagrijanu vodu stavite na 5 minuta limenku(e) s pivskim koncentratom kako bi se sadržaj omekšao. Potom pretočite sadržaj limenke(i) u, prije toga steriliziranu fermentacijsku bačvu. U limenku(e) dodajte malo vruće vode te isperite sav, eventualno preoostali koncentrat u fermentacijsku bačvu. Ovo je faza u kojoj se dodaje i šećer (dekstroza, suhi ili tekući koncetrat slada). Šećer se mora dodati kako bi pivo imalo željenu jačinu ako dodate 1 kg dekstroze dobit ćete pivo sa oko 5 % alkohola, ako dodajete suhi ili tekući ekstrakt dovoljno je pola klograma.

2. Zakuhajte ostatak vode na 75 stupnjeva kako bi je sterilizirali, dodajte tu vruću vodu u fermentacijsku bačvu, te dobro promješajte s prethodno steriliziranom plastičnom kuhačom. Provjerite da ima točno 23 litre zajedno sa otopljenim sladom. Poklopite sa poklopcem i ostavite da se ohladi na do 20-25° , ako želite ubrzati hlađenje možete fermentor staviti u hladnu vodu u kadi ili koritu te tako ubrzati hlađenje sladovine.

3. Sada je trenutak da provjerite temperature vašega piva, prije no što dodate kvasac – trebala bi biti između 20° i 25°. Zabilježite, upotrebljavajući hidrometar, relativnu gustoću vašeg piva. Zatim je potrebno areirati sladovinu najednostavnije je protresti fermentor dvije minute tako da se sladovina dobro zapjeni možete i koristiti štapni mikser koji ste (obavezno) sterilizirali. Ubacite kvasac direktno na površinu piva, bez miješanja, te na fermentacijsku bačvu pričvrstite poklopac sa vrenjačom u koju je najbolje usuti neki alkohol poput rakije.

4. Fermentacijsku bačvu stavite u prostoriju s relativno konstantnom temperaturom, idealno između 18 i 20°C. Fermentacija će započeti unutar 24h – potom ostavite bačvu da fermentira otprilike 14 dana. Ako imate dva fermentora pretočite pivo u drugi pazeći da ne pokupite kvasac sa dna te ostavite pivo još tjedan dana na odležavanju. Fermentacija je gotova kad se hidrometrom tri dana mjeri ista završna gustoća, ukoliko se mjenja tj. pada, fermentacija nije završila i nije preporučljivo pretakati pivo u boce.

5. Ukoliko upotrebljavate bačvicu 5 lit, pažljivo u nju pretočite fermentirano pivo, pazeći da ne umješate ostatak kvasca. Dodajte 50g šećera i pažljivo pričvrstite i dobro zategnite poklopac. Ostavite bačvu 2 dana na sobnoj temperature te je potom premjestite u hladniju prostoriju. Vaše će pivo biti spremno za otprilike 2 tjedna, no okus će stajanjem biti sve bolji.

6. Ukoliko korisitite pivske boce, prethodno ih sterilizirajte zatim u svaku uspite po 5 grama dekstroze ili jednu čajnu žličicu dekstroza šećera ne pretjerano punu, te utočite fermentirano pivo. Ostavite barem 2-3 cm zraka od vrha boce. Začepite boce i lagano ih protresite te ostavite na sobnoj temperaturi na tjedan dana, a potom ih premjestite u hladniju prostoriju da zrije. Vaše će pivo biti spremno za prvo kušanje kroz 2 tjedna. Ali, ostavite nekoliko boca da zriju koliko god da imate “živaca čekati”, jer ukus će s vremenom biti sve bolji! Kada budete istakali pivo, pazite da ne uznemirite eventualno preostali sediment na dnu boce.


evo još malo uputa:

VAŽNO - POČETNIČKE GREŠKE!

Steriliziranje – pivo je jako podložno raznoraznim infekcijama pa zbog toga morate sterilizirati opremu, crijeva za pretakanje ,boce ,čepove,hidrometar (ne vraćajte pivo iz menzure nakon mjerenja nazad u fermentor) tj. sve što dolazi u kontakt sa pivom nakon hlađenja sladovine što budete pedantnijiu tome manja je mogućnost infekcije zbog koje vam propada sav trud a da i ne govorim o odvratnom okusu koji će se urezati u organoleptičko pamćenje vaših okusnih pupoljaka.

Kvasac - treba biti dodan u ohlađenu sladovinu na već spomenutoj temperaturi do 25° i nikako se ne smije dodavati kvasac u vruću sladovinu (najgora opcija) jer sve preko 30° je riskantno, kvasac je živi organizam i to veoma termo labilan te zbog toga ga vrućina ubija a hladnoća umrtvljuje. Za to je bitno držati fermentaciju na zadanim temperaturama ovisno o vrsti kvasca koji se koristi ako se desi da temperatura naglo padne (premještanjem fermentora u prehladan prostor) umrtviti će se cijeli proces i pivo neće odfermentirati do kraja ostaće raznorazni neprevreli šećeri itd. i okus piva neće biti kakav očekujete, poželjno je nepraviti razliku veću od 5° tijekom vrenja. Zapamtite kvasci rade pivo mi im asistiramo pa stoga im treba omogućiti dobre radne uvjete.

Voda – za većinu piva potrebna je mekana voda znači voda koja ima manje karbonata i mineralnih soli u sebi većina gradova i mjesta u HR na sjevernom i istočnom djelu imaju tvrdu vodu a primorje i lika mekanu. Ne uzimajte ovo zdravo za gotovo nego provjerite kakva je voda u vašem mjestu da bi znali kakvu vodu imate. Mnogi koriste kupovnu vodu od destilirane (koju treba miješati sa običnom) do izvorske, svaku treba zagrijati do 75° do 15 minuta jer se može dogoditi da se zbog dugog stajanja na svijetlim mjestima u dućanima razviju bakterije u njima.

Areiranje sladovine - je potrebno zbog toga što kvasac treba kisik kako bi radio vrenje ako kvasac nema dovojno kisika neće moći kvalitetno odfermentirati sladovinu.

Šećer - potrebno je dodati dekstrozu kod kuhanja sa gotovim ekstraktom jer bez njega dobijemo relativno ukusnu no skoro bezalkoholnu pivu, znači uspemo skoro kilu dekstroze prilikom mješanja koncetrata a ostatak po 5 gr dodajemo u boce da bi dobili gaziranost tj. CO²


nadam se da sam i ja nekome pomogao s ovim Blush

evo dodat ču i u slikama:
upute i slike sam preuzeo sa webshopa http://www.positiv.hr/

[Image: 15UPRiM.jpg]

[Image: qxikfJP.jpg]

[Image: 3YwwoMP.jpg]

[Image: pg3zd4L.jpg]

[Image: zXYlrsV.jpg]

[Image: WzYJBvc.jpg]

[Image: E3qtogW.jpg]

[Image: h3lMFfl.jpg]

[Image: MWtkS9I.jpg]

[Image: tWisLqj.jpg]

[Image: Xu197ml.jpg]

[Image: HhahWDs.jpg]
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: pomoč
spojene dvije teme iz razloga što si obe postavio u vrlo kratkom periodu, a tiču se piva iz ekstrakta. shvatamo da si početnik, ali bi trebao obratiti malo pažnju kakve i koliko tema otvaraš. razlog ovome je da se održi kvaliteta foruma i da ti kao početnik dobiješ što više odgovora na svoja pitanja na jednome mjestu. ukoliko budeš otvarao mnogo sličnih tema ne vjerujem da će ti članovi na obje istovremeno odgovarati. sa druge strane se bez potrebe gomilaju teme na forumu, pa isti postaje nepregledan. ovakvih upustava o pravljenju piva iz ekstrakta na internetu ima mnogo i mislimo da je velika većina članova foruma sa tim upoznata. preporučujemo da malo pročitaš i FAQ http://volimpivo.ba/thread-1031.html jer tu ima dosta informacija koje te mogu uvesti u ovaj hobi. administracija.
Find Odgovori
josip Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 193
Joined: Feb 2015
Reputation: 0 Location: hrvatska
RE: pomoč
ok mange_tout!
mada sad više neznam što učiniti.
postavim pitanje na chatu, otjerate me da pišem na forumu.
postavim pitanje na forumu, dobijem sve ali ne i odgovor.
što se tiče ovih uputstva za pripremu, nisam zaista mislio ništa loše i spamati forum.
vjerovao sam da su korisne i da če nekome biti od pomoči.
ako je ovo nepotrebno slobodno uklonite, nikakvi problemi. Wink
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: pomoč
postavljana pitanja na chatu se vrlo brzo izgube i onda postanu bez ikakve koristi. chat je chat i služi za zezanciju. dobit češ uvijek odgovor i to je uvijek tako bilo na ovome forumu. radi se o tome da nema potrebe otvarati novu temu npr. u vezi sa flaširanjem, ako već ta tema postoji. ako ti je nešto nejasno u vezi sa flaširanjem nađeš temu koja se time bavi i tu postaviš pitanje. zato početnicima preporučujemo da imaju svoju jednu temu gdje bi mogli postavljati pitanja o svemu što ih zanima. tu mogu dobiti ili odgovore ili link sa temom u kojoj je to pitanje opširnije objašnjeno. samo je bitno da budeš malo u toku, šta se dešava i o čemu se piše na forumu.
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools