This post was last modified: 15.08.2016, 09:28 by ringostar19.
(15.08.2016, 08:52 )Stane Wrote: Ovo je OK tako i treba da bude već sutra možeš očekivati da počme bućkati, jedini je problem što ćeš ti to sanjati pa se baš i nećeš naspavati
Hahahaha.... Ako se ne napijem dobre domaće brlje...
Pa zaboravim na to sve
This post was last modified: 25.09.2016, 03:32 by ringostar19.
Pozdrav dobri ljudi, naime, proslo je evo nešto više od mjesec dana kako smo skuhali svoj prvenac zvani SMaSH. Od sastojaka koje smo koristili su bile sledeće Slad Nova Gradiska 5 kg, Crystal 120 0,50 kg. Hmelj Tettnanger 50 g boil 60 min i 50g boil 0 min. Kvasac Safale US- 05. Količina u fementoru nakon kuhanja je trebala biti 23 L, nama je ispalo 25 L, tako da sam dobio nizak OG, ne znam tačno koliki je bio, jer nisam imao hidrometar, a moštomjer mi je pokazivao 9 (1.036), uglavnom imao sam nizak OG od predvidjenog 1.053, dok je FG bio 1.010 ( U medjuvremenu nabavljen hidrometar). Temperatura prostorije gdje je fermentiralo je bila sobna, dan, dva je bila 24 stepena, ali nikada iznad toga. Nakon 21 dan flaširamo, s tim što nismo pretakali u drugu kacu pa mjesali sa sećerom ( u ovom slučaju dextroza) nego smo sipali dozimetrom za sećer u flaše od 0,33 tj. 2g u svaku flašu (kojih je bilo 71). Čepljeno je sa 26mm krunskim čepovima i leptir čepalicom kupljenom u Fis-u, sa kojoj sam imao malo problema da začepim flaše (Zaječarsko, Nikišićko, Jelen). Piva je probana i ono što je većina ljudi koji su degustirali dali sledeće komentare: Slabo pjeni, slabo gazirano, kada se popije pa je "after taste" vodenkast, šmek na bijelo vino, nekome ukus na turšiju. Ali svima je bila ajmo reći zamjerka gaziranost i kada je ohladjena 12 sati. Mene interesuje vaše nekakvo mišljenje? I vaš savjet za dalja kuhanja? Iako je najbolje mišljenje da je neko od vas probao, ali sta je tu je. Ja sam razmisljao. Da nije do malenog OG pa kvasac nije mogao proizvesti toliko CO2 da opet ostane u pivu? Iako sam se mučio sa čepljenjem mislim da čepovi nisu popustili, jer sam par boca stavio pod vodu i nisu izlazili balnočići. Usput šaljem slike od piva.
Evo slika.
RE: Skuhano prvo pivo
Ringostar 19,znaj da si sada na drogi ali nodustaj.Pokušat ću ti dati nekoliko savjeta za bolji rezultat kod sljedećeg kuhanja.Neznam kako melješ što ima veliki uticaj na iskoristivost(ja sa 4,75kg skada dobijem cca 23-25 l wortajer meljem sa razmakom od 0,8mm na valjcima,iskoristivost 82-85%).U tvom receptu smanji "gradišku"i dodaj 350 carapilsa i 100g ječmenih pahuljica,podesi pH komine na 5,2-5-5pH ako možeš.U komljavaj na 68-70C.Za ovu količinu slada preračunaj vodu ugrubo cca36l.Pošto sad imaš hydrometar neka ti SG bude u rasponu od 1,039-1,041.Kad budeš kuhao prvih 15-20 minuta kuhaj agresivni,neka dobro vrije. Neznam u čemu kuhaš ali isparit će od 5-6l provjeri OG petnajstak minuta prije kraja pa dodavanjem vode ako je potrebno podesi na željeni.Na ovaj način ćeš dobiti pravu "šlag"pijenu koja će dugo ostati u čaši.Što se gaziranja tiče obavezno pretresi pivo u drugu posudu iz koje ćeš flaširati i u koju ćeš dodati šećer.Pošto ćeš dobiti gustu pjenu nemoj gazirati preko 5gr/l običnog šećera jer u suprodnom dobijaš jaku gaziranost ali pri otvaranju flaše pola piva izađe van jer se CO2 ne uspije probiti van i diše sve ispred sebe. Ako nejdeš na gustu i dugotrajnu pjenu (manje agresivno kuhanje i carapils)možeš ići i do 7 gr/l. Sa 05 FG će pasti oko 1,006 ukoliko ostane jako visok može se desiti da naknadno kvasac proradi u flaši i eto vulkana pri otvaranju. Kontroliši fermentaciju da blagovremeno poduzmeš radnje da se predhodno ne dogodi.Evo pokušao sam da ti pomognem ako nešto nije jasni pitaj.
This post was last modified: 25.09.2016, 10:46 by ringostar19.
(25.09.2016, 07:25 )branko21 Wrote: Ringostar 19,znaj da si sada na drogi ali nodustaj.Pokušat ću ti dati nekoliko savjeta za bolji rezultat kod sljedećeg kuhanja.Neznam kako melješ što ima veliki uticaj na iskoristivost(ja sa 4,75kg skada dobijem cca 23-25 l wortajer meljem sa razmakom od 0,8mm na valjcima,iskoristivost 82-85%).U tvom receptu smanji "gradišku"i dodaj 350 carapilsa i 100g ječmenih pahuljica,podesi pH komine na 5,2-5-5pH ako možeš.U komljavaj na 68-70C.Za ovu količinu slada preračunaj vodu ugrubo cca36l.Pošto sad imaš hydrometar neka ti SG bude u rasponu od 1,039-1,041.Kad budeš kuhao prvih 15-20 minuta kuhaj agresivni,neka dobro vrije. Neznam u čemu kuhaš ali isparit će od 5-6l provjeri OG petnajstak minuta prije kraja pa dodavanjem vode ako je potrebno podesi na željeni.Na ovaj način ćeš dobiti pravu "šlag"pijenu koja će dugo ostati u čaši.Što se gaziranja tiče obavezno pretresi pivo u drugu posudu iz koje ćeš flaširati i u koju ćeš dodati šećer.Pošto ćeš dobiti gustu pjenu nemoj gazirati preko 5gr/l običnog šećera jer u suprodnom dobijaš jaku gaziranost ali pri otvaranju flaše pola piva izađe van jer se CO2 ne uspije probiti van i diše sve ispred sebe. Ako nejdeš na gustu i dugotrajnu pjenu (manje agresivno kuhanje i carapils)možeš ići i do 7 gr/l. Sa 05 FG će pasti oko 1,006 ukoliko ostane jako visok može se desiti da naknadno kvasac proradi u flaši i eto vulkana pri otvaranju. Kontroliši fermentaciju da blagovremeno poduzmeš radnje da se predhodno ne dogodi.Evo pokušao sam da ti pomognem ako nešto nije jasni pitaj.
Hvala puno na savjetima @branko21. Što se tiče pH vrijednosti ona je iznosila 5.5, kao i kod ova dva poslednja kuhanja( u medjuvremenu su skuhane dvije ture APA) . Fora kod SMaSH-a je bila da su sladovi stajali samljeveni jedno 5 dana u hladnoj i tamnoj prostoriji, mljeli su momci iz svezapivo- Slavonski Brod. Da li je to uticalo na lošiju iskoristivost?
Kod posljednje dvije ture sam ja mljeo na mlinu tip 500 proizvodjač je Biowin Poljska, gdje smatram da sam bas dobro samljeo slad jer sam u drugoj turi imao OG 1.053 od trazene 1.052( tu smo koristili pola destilovane, pola česmovače) dok u trećoj turi smo isli sa destilovanom vodom i imali smo OG 1.059 i naravno u te dvije ture islo je Carapils slada jedno 3% od ukupne količine od 6 kg. Uz to smo koristili Caramunich II 6% i Pala Ale Malt 91%, a sladovi su samo prenoćili samljeveni. Isto šta se desilo kod prve ture tj. SMaSH-a je to da smo kuhali na umjerenoj vatri i da nije toliko isparilo vode, dok smo kod ove dvije ture bas isli malo jačom vatrom. Zapremina lonca nam je 36L - masiv emajlirani lonac, a zapremina sladovine nam je 31L, ukomljavanje smo radili na 68 stepeni sa dva ispiranja od 75 stepeni.
Sada kod nas je problem sto smo svi rastrzani pa nam se čini lakše da stavljamo šećer dekstrozu u boce pa preko njega pivo iz fermentora. Moje pitanje glasi koliko moram šećera da stavim dekstroze u boce od 0,33 L? Jer ona nije ista kao obični šećer (saharoza) i da spravljanje odgovarajuće koncentracije nije ista, još da napomenem da su mi momci iz svezapivo rekli da idem sa 2g dekstroze na bocu od 0,33, ali na kraju je ispalo da je malo i da zbog toga imam slabu karbonizaciju. I drugo pitanje je, pošto sam vidio da ste spomenuli ječmene pahuljice. Da li se mogu kupiti ječmene pahuljice koje se prodaju u supermarketima ili moraju biti iz specijalizovanih pivarskih šopova? Hvala Vam puno na ovim korisnim savjetima.
RE: Skuhano prvo pivo
Ringoostar 19,finoća mljevenja je jedan od elemenata za bolju iskoristivost.Tu moraš naći kompromis između bolje iskoristivosti i eventualnog štopanja sistema(sitno mljevenje) što dolazi naročito kod pšeničnih piva.Neznam kako cijediš kominu.Ja meljem sa razmakom valjaka od 0,8mm i imam cijeđenje preko sitnog mesinganog platna formiranog u obliku valjka i navućenog preko tri bakarne cijevi kojima su stjenke isječene sa velikim otvorima da wort izlazi van.Nemam problema sa štopanjem a relativno se brzo frižider za ukomljavanje isprazni.Neznam zašto radiš sa dodavanjem dekstroze u flaše,ako važeš to je užasno sporo ako uzimaš prema zapremini tu su odstupanja velika.Uzimanjem direktno iz fermantora pri kraju uzimaš puno kvasca ili ti ostane puno piva.Ima tu na forumu kako se to radi.Ja radim isključivo sa "šećerom".Što se pahuljica tiče da to su one iz trgovine i ja ih nabavim ponekad iz BiH (pakuje" Gamus"Tuzla a ima i drugih.Kad si krenuo u ove vode skini program-BREWTARGET za početnike odličan besplatan je.Sve zapisuj i poslije par tura pivo dobiješ kako hoćeš i nema lutanja.