ringostar19
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 40
Joined: Oct 2014
Reputation:
2
Location: Banja Luka
|
Skuhano prvo pivo
This post was last modified: 25.09.2016, 03:33 by ringostar19.
Znam da je bilo tema na ovo. Ali sam vas htio pitati, naime, imam slad Pilsner NG i Crystal samljeven juče, ali zbog nekih obaveza moraću odloziti prvo kuhanje za nedjelju? Da li je to problem. Oni su u suhom i toplom najlonskim vrećama zapakovani( smljeveni u svezapivo). I još su u kartonskoj kutiji. Molim pomoć, hoce li nešto biti krajnjem proizvodu?
Hvala
I da li je dobro da sada uspem vodu za nedjelju ili da uspem u subotu?
|
|
|
Stane
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation:
5
Location: Tolisa (Orašje)
|
RE: Pomoć
This post was last modified: 11.08.2016, 08:40 by Stane.
(11.08.2016, 08:11 )ringostar19 Wrote: Znam da je bilo tema na ovo. Ali sam vas htio pitati, naime, imam slad Pilsner NG i Crystal samljeven juče, ali zbog nekih obaveza moraću odloziti prvo kuhanje za nedjelju? Da li je to problem. Oni su u suhom i toplom najlonskim vrećama zapakovani( smljeveni u svezapivo). I još su u kartonskoj kutiji. Molim pomoć, hoce li nešto biti krajnjem proizvodu?
Hvala
I da li je dobro da sada uspem vodu za nedjelju ili da uspem u subotu? Dobrodošao,
Neće biti nikakvih problema ali je bolje da slad bude na hladnom i suhom
Krajnji proizvod će biti super ako se ispoštuju i svi ostali procesi (temperatura ukomljavanja, boil, temperatura fermentacije itd)
Isto tako nije nebitan ni sam recept, slobodno postavi na forumu po kom receptu si planirao kuhati
Vodu slobodno uspi sada za nedjelju i ostavi poluzaklopljeno da neke zvjerke ne ulaze unutra a da klor ako ga ima, ispari.
|
|
|
ringostar19
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 40
Joined: Oct 2014
Reputation:
2
Location: Banja Luka
|
RE: Pomoć
This post was last modified: 11.08.2016, 08:45 by ringostar19.
Hvala Stane puno. Pa nije toliko vruce s obzirom da je u BL toliko zahladilo.
http://www.svezapivo.hr/recept_za_pivo_8 Ovo je recept, za pocetak mislim da je ok.
A hmelj i kvasac sam stavio u frizider. Mislite da je to ok?
|
|
|
Stane
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation:
5
Location: Tolisa (Orašje)
|
RE: Pomoć
(11.08.2016, 08:54 )ringostar19 Wrote: (11.08.2016, 08:50 )Stane Wrote: (11.08.2016, 08:44 )ringostar19 Wrote: Hvala Stane puno. Pa nije toliko vruce s obzirom da je u BL toliko zahladilo.
http://www.svezapivo.hr/recept_za_pivo_8 Ovo je recept, za pocetak mislim da je ok.
A hmelj i kvasac sam stavio u frizider. Mislite da je to ok? Ovo je pretpostavljam njihova verzija Kelša, probao sam ga i nije loše ispalo, pogotovo za prvo kuhanje i prelazak sa nečega na pivo.
Hmelj u zamrzivač a hmelj u frižider.
Hehehe... Mislis hemelj u zavmrzivac, a kvasac u frizider? Ili kvasac u zamrzivac, a hmelj u frizider? Meni logika kaze ovo prvo. :-) Hvala puno jos iedom Pogledaj gore pa ćeš vidjeti da nisi dobro pročitao
|
|
|
ringostar19
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 40
Joined: Oct 2014
Reputation:
2
Location: Banja Luka
|
RE: Pomoć
Al sada bas trebam pomoc. Naime, kuhao sam danas prvi put pivo i desilo mi se na kraju kada sam izmjerio OG doduse na alkoholometru da mi nije uopste potonuo. Nakon kuhanja sam uzeo i izmjerio na kraju kuhanja. Sta se desilo? Pivo je stavljeno na fermentaciju. Pomoc pliz
|
|
|
ringostar19
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 40
Joined: Oct 2014
Reputation:
2
Location: Banja Luka
|
RE: Pomoć
This post was last modified: 14.08.2016, 06:13 by ringostar19.
Nabavio sam hydrometar koji mi je pukao izgleda u putu dok su ga nosili. Pa nisam imao izbora nego da uzmem alkoholometar. Kupicu. Sada nemam pojma hoce li to valjati cemu? Hvala puno. Mislim da ce drugi put biti bolje. Da koristio sam pH metar ali na kraju kuhanja ( debil zaboravio) i dao mi je rezultat 5,7
Zaboravio sam ih staviti da izmjerim nakon masha. Hoce li to valjati cemu?
|
|
|
ringostar19
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 40
Joined: Oct 2014
Reputation:
2
Location: Banja Luka
|
RE: Pomoć
Dobio sam od komse mostomjer po BABO-u. Mogu li sa tim da izmjerim? Tj. da uzmem malo iz fermentora, on imam cesmu dole tako da ga necu otvarati. Sve je praceno u detalje da se ispostuje. Hvala, naravno idemo sa drugom turom. :-D
|
|
|