sarajevskopivo
1.050 OG, 4,91% ABV
Posts: 361
Joined: Nov 2012
Reputation:
4
Location: Chicago, USA
|
Tretiranje slada prije mljevenja
Mislim da o ovome nismo do sada pricali na ovom forumu. Slucajno naletih na jednu stranicu na kojoj se ovo spominje.
Naime rijec je o vlazenju slada prije nego se samelje. Jednostavno se uzme ona posuda sa prskalicom i naprsce se i onda se promijesa slad. Kolicina vlage koja se dodaje je oko 2%.
Evo stranice na kojoj sam nasao ovaj postupak:
http://braukaiser.com/wiki/index.php?tit...nditioning
Da li vi ovoradite i sta mislite koliko ovo pomaze nama kucnim pivarima?
Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
|
|
|
pivska mušica
BeerFly Brewery
Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation:
18
Location: SJJ-WAW
|
RE: Tretiranje slada prije mljevenja
pomaže sigurno, jer se melje puno bolje, ljuskice ostaju čitave a sadržaj se sav isprazni. bolja je iskoristivost sigurno i brzina cijeđenja. ja iskreno to ne radim, jer mi je previše lijeno time da se bavim, pa samo povećam razmak na mlinu i malo krupnije meljem i podesim sebi iskoristivost na nekih 75%. to znači da u klasični recept moram dodati nekih 0,5 kg više baznog slada da bi dobio isti rezultat.
to meni ništa ne znači, ali nekoj komercijalnoj pivari ili mikro pivari, razlika od 3% ili 5% u iskoristivosti igra veliku ulogu, jer se time u većoj proizvodnji poprilično smanjuje cijena koštanja proizvoda, odnosno trošak sirovine.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
|
|
|
Alivio
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 18
Joined: Mar 2013
Reputation:
0
Location:
|
RE: Tretiranje slada prije mljevenja
Pošto sam napokon završio mlin sa valjcima u zadnjih par tura sam isprobao mljevenje namočenog slada i definitivno se oduševio ..
Osim što ljuske ostaju puno čitavije čini mi se da ima i manje prašine ..
Valjci nisu od inoksa već od običnog čelika pa sam se bojao da će hrđati nakon ovakvog načina mljevenja ali nema problema ..
|
|
|