Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Tretiranje slada prije mljevenja
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 361
Joined: Nov 2012
Reputation: 4 Location: Chicago, USA
Tretiranje slada prije mljevenja
Mislim da o ovome nismo do sada pricali na ovom forumu. Slucajno naletih na jednu stranicu na kojoj se ovo spominje.
Naime rijec je o vlazenju slada prije nego se samelje. Jednostavno se uzme ona posuda sa prskalicom i naprsce se i onda se promijesa slad. Kolicina vlage koja se dodaje je oko 2%.

Evo stranice na kojoj sam nasao ovaj postupak:
http://braukaiser.com/wiki/index.php?tit...nditioning

Da li vi ovoradite i sta mislite koliko ovo pomaze nama kucnim pivarima?
Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Tretiranje slada prije mljevenja
pomaže sigurno, jer se melje puno bolje, ljuskice ostaju čitave a sadržaj se sav isprazni. bolja je iskoristivost sigurno i brzina cijeđenja. ja iskreno to ne radim, jer mi je previše lijeno time da se bavim, pa samo povećam razmak na mlinu i malo krupnije meljem i podesim sebi iskoristivost na nekih 75%. to znači da u klasični recept moram dodati nekih 0,5 kg više baznog slada da bi dobio isti rezultat.

to meni ništa ne znači, ali nekoj komercijalnoj pivari ili mikro pivari, razlika od 3% ili 5% u iskoristivosti igra veliku ulogu, jer se time u većoj proizvodnji poprilično smanjuje cijena koštanja proizvoda, odnosno trošak sirovine.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 361
Joined: Nov 2012
Reputation: 4 Location: Chicago, USA
RE: Tretiranje slada prije mljevenja
Nije mi bas jasno zasto krupnije meljes? Da bi sprijecio da ti se ne zaglavi slad ili ima jos neki razlog?
Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,440
Joined: Nov 2012
Reputation: 8 Location: Doboj
RE: Tretiranje slada prije mljevenja
(15.05.2013, 04:46 )sarajevskopivo Wrote: Mislim da o ovome nismo do sada pricali na ovom forumu. Slucajno naletih na jednu stranicu na kojoj se ovo spominje.
Naime rijec je o vlazenju slada prije nego se samelje. Jednostavno se uzme ona posuda sa prskalicom i naprsce se i onda se promijesa slad. Kolicina vlage koja se dodaje je oko 2%.

Evo stranice na kojoj sam nasao ovaj postupak:
http://braukaiser.com/wiki/index.php?tit...nditioning

Da li vi ovoradite i sta mislite koliko ovo pomaze nama kucnim pivarima?

JA ovo radim redovno i mogu ti reci da vrijedi dodatnog vremena koje utrosis za pripremu slada. Sva ljuska ostane citava a zrno mljeveno, koristim lazno dno pa mogu sitnije mljeti slad i vazno je za cijedjenje da je ljuska citava.

banana
Find Odgovori
Alivio Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 18
Joined: Mar 2013
Reputation: 0 Location:
RE: Tretiranje slada prije mljevenja
Pošto sam napokon završio mlin sa valjcima u zadnjih par tura sam isprobao mljevenje namočenog slada i definitivno se oduševio ..
Osim što ljuske ostaju puno čitavije čini mi se da ima i manje prašine ..
Valjci nisu od inoksa već od običnog čelika pa sam se bojao da će hrđati nakon ovakvog načina mljevenja ali nema problema ..
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools