Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Stabiliziranje temperature tokom fermentacije
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation: 3 Location: Mostar
RE: Stabiliziranje temperature tokom fermentacije
evo gledam ove grijače još uvijek, piše da su "Fully submersible", što znači da su cijeli vodootporni. Čitam malo i po netu da ljudi stavljaju i direktno u fermentor grijače koji se mogu u cijelosti potopiti, dok je neki opći konsenzus na ovom forumu da se to NE radi. Pretpostavljam da je to zbog toga što bi pivo moglo ući u grijač i napraviti nered...
Obzirom da imamo 2 grijača izvest ćemo mali test. Jedan ću potopiti u bure sa običnom vodom i ostaviti tako neko vrijeme da radi, čisto da vidim da li im je dihtung dovoljno dobar da voda ne ulazi u sami grijač jer mi to izgleda kao najveći problem kod ovakvoga principa
Find Odgovori
elektropionir Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 949
Joined: Nov 2012
Reputation: 3 Location: rajvoSa
RE: Stabiliziranje temperature tokom fermentacije
Kod mene je u akvarijumu koji sam imao "do neki dan" grijac bio u vodi kompletan.
Sad je akvarij rasformiran zbog seljenje i sl. gluposti ali radio je par godina bez problema komplet u vodi
Find Odgovori
Shone Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 52
Joined: Nov 2013
Reputation: 0 Location: Beograd
RE: Stabiliziranje temperature tokom fermentacije
(10.12.2013, 02:13 )civi Wrote: Upravo to i govorim ako sam ja grejao akvarijum od 180l vode ne vidim zašto ne bi moglo da se greje 100l vode i komine. Naravno na prvom mestu zavisi od same temperature prostorije u kojoj se drži fermentor brzine kojom će voda kružiti u spoljnom sudu itd. ali u principu lično mislim da se sa ovim grejačima i dve posude može komotno održavati temperatura. Moje pitanje je na početku bilo samo da li da ga stavim direktno u kominu ili spoljni sud teperaturu nikad nisam dovodio u pitanje.

Tebi bi bolje bilo da držiš ta dva grejača u rukama, dok dežuraš pored piva koje se hladi, zbog prehlade. A posle ih stavi pored fermentora sa pivom u kanti punoj vode, jer ti je komina ostala u mash tun-u. Teško da ćeš uspeti hermetički da zadihtuješ kablove koji ulaze u fermentor, a sa njima imaš još jednu brigu oko dezinfekcije.
Jedno pivo taman, dva piva mnogo, tri malo.
Find Odgovori
civi Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 53
Joined: Nov 2013
Reputation: 0 Location: Beograd
RE: Stabiliziranje temperature tokom fermentacije
Potvrdjujem da su ovi grejaci 100% vodootporni ponovo napominjem vodootporni da li ce i nakon duzeg vremena u komini ostati otporni to ne mogu da tvdim jer su oni namenjeni iskljucivo za grejanje vode u akvarijumima. Ove grejace sam drzao potpuno potopjene u vodu godinama i jedini problem je sto se na njih lepi kamenac. Opet se slazem sa musicom da ih nikako ne treba stavljati direktno u kominu vec u spoljni sud u kome mora da postoji cirkulacija vode. Dakle komina ima svoju prirodnu cirkulaciju, a voda u pomocnom spoljnom sudu mora da ima neku pumpu jer ako voda ne kruzi jednostavno ce se zagrejati oko samog grejaca jedna manja kolicina i termostat ce iskljuciti grejac i ostatak vode ce imati temperaturu okoline. Takodje nema potrebe za vise od jednog grejaca od 100-200w i jedne manje pumpe.
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation: 3 Location: Mostar
RE: Stabiliziranje temperature tokom fermentacije
Thinking outside the box, ili u ovom slučaju, inside fermentor Big Grin

Znači, u bocu usuti vode i potopiti grijač, a onda bocu potopiti u pivo. naravno sve sterilizirati
Find Odgovori
civi Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 53
Joined: Nov 2013
Reputation: 0 Location: Beograd
RE: Stabiliziranje temperature tokom fermentacije
ovako bi bilo najpametnije

http://www.youtube.com/watch?v=L4PplhAlVR0

beer
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation: 3 Location: Mostar
RE: Stabiliziranje temperature tokom fermentacije
(10.12.2013, 10:35 )civi Wrote: ovako bi bilo najpametnije

http://www.youtube.com/watch?v=L4PplhAlVR0

beer

najvjerojatnije da će nešto ovakvo i biti na kraju, samo istražujem različite opcije. samo moram naći "kacu" u koju mi mogu stati 2 fermentora od 60l Smile
Find Odgovori
Das Bier Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 501
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: citluk
RE: Stabiliziranje temperature tokom fermentacije
(10.12.2013, 12:31 )Pivdzija Wrote: daklem, naručena 2 komada ovoga. Od 200 watta. Planiramo još da uzmemo neku veliku kacu ili badanj ili šta ja znam u koju bi usuli vode i stavili burad za fermentaciju, te sa ovim grijačima grijali vodu. Meni pade na pamet još da bi se moglo direktno sa ovim grijati pivo u fermentoru. Da li je ta opcija izvediva? Ili možda ipak ne? Ako je izvedivo koje su mogući problemi (pretpostavljam da je infekcija jedan od njih, jer vjerujem da je teško očistiti ova čuda)?

Uvažavamo sva mišljenja, sugestije, prijedloge i kritike Smile
ja sa ovakvim grijacima odrzavam temperaturu u komori,neznam koliko je tebi potrebno da dogrijes,meni fali samo oko 3C i dovoljno mi je da stavim grijac u kanister od 5l vode da mi podigne temperaturu za 3C,
cak sam i smanjio grijac negdje na pola jer mi i previse dize temperaturu,
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools