Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

pitanje-zagoreli secer
attilasabli Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

pitanje-zagoreli secer
Hteo bi da pitam da li je neko vec probao, da kada flasira pivo,secer za flasiranje da zagori i takav secer sipa u botling bucket i stime da flasira?
Da li bi se time dobilo na tamnijoj boji,sladjem ukusu ili karamel ukusu piva?
Find Odgovori
berabera Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

RE: pitanje-zagoreli secer
(24.12.2013, 04:44 )attilasabli Wrote: Hteo bi da pitam da li je neko vec probao, da kada flasira pivo,secer za flasiranje da zagori i takav secer sipa u botling bucket i stime da flasira?
Da li bi se time dobilo na tamnijoj boji,sladjem ukusu ili karamel ukusu piva?
ako radis u kegove moguce je a za flase malo teze,dobijes na boji ali to nije to.isto kao da farbas porsea jupolom
Find Odgovori
attilasabli Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Re: pitanje-zagoreli secer
Pokusacu, ali u flasama, pravio sam pivo od bohemian pilsnera i municha pa mi pivo svetlozuto skoro belo,tj. belo je kao da je od brasna sa malo zute podloge, mozda i bude na kraju zuto, kad se istalozi.

Sent from my GT-S5570 using Tapatalk 2
Find Odgovori
berabera Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

(25.12.2013, 11:27 )attilasabli Wrote: Pokusacu, ali u flasama, pravio sam pivo od bohemian pilsnera i municha pa mi pivo svetlozuto skoro belo,tj. belo je kao da je od brasna sa malo zute podloge, mozda i bude na kraju zuto, kad se istalozi.

tesko u flasama ,kako ces znati gramazu,popucat ce flase.ja sam to radio na malo drugaciji nacin ,,,,,,karameliziram,hladjenje do tvrdoga stanja,samljeo u blenderu,stavio u keg
Find Odgovori
attilasabli Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Mislio sam da stavim secera koliko mi treba za 20 L, koliko sada cu da flasiram, u serpicu i da ga karamelizujem sa malo vode i tako ga karamelizovanog rastapam, znacu koliko mi ukupno treba secera za 20 L i tako rastopljenog i zagorelog, kao kad se pravi caj/sirup od zagorelog secera, u vodi ga sipam u bottling bucket i promesam i posle flasiram da se karbonizira.

Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

mozes ti to uraditi i dobit ces nesto boje ali nema sanse da ce to biti primjetna razlika. pivo se boji specijalnim sladovima. osim toga imas i pivarsku karamelu koja daje boju pivu i koristi se u komercijalnom pivarstvu, E broj: E150. moze se kupiti, ali neces valjda stavljati u domace pivo E broj Big Grin

znaci drugi put kristal slad, munich slad itd. a da ne pričamo o pH vrijednosti koju si imao u komini samo sa pilsnerskim sladom ako si radio s običnom vodom. sigurno preko 6, a to nikako nije dobro. dakle, funkcija specijalnih sladova nije samo okus i boja koje daju pivu, nego i stabilizacija kiselosti komine do određene mjere.....
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
attilasabli Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Stavicu sledeci put malo carafaa ili cara cristal koji imam kuci, popice se i ovo sto sam sada sbuckao, necu koristiti ni jedan E, zbog toga sam i hteo da pravim svoje pivo.

Find Odgovori
attilasabli Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Probao sam sada pivo posle 10 dana u fermenteru,pravljeno samo od bohemian pilsnera i municha, ima ukus limuna, ne osecam gorcinu, gazirano je malo. Nine pokvareno, moze li se tu nesto uraditi na popravci ukusa? Mozda dodatno skuvati malo nekog cara slada i ostaviti jos 10 dana u fermentoru?

Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

10 dana u fermentoru ne bi trebao ni pogledati fermentor, a kamoli da otvaras i probavas pivo. Nakon deset dana nista ne mozes reci o pivu koje ce iz toga poslije nastati. Fermentacija nakon deset dana je najvjerovatnije zavrsena ali ti sada traju postfermentacijski procesi. Taj uzorak ti nije mjerilo nicega i ja se ne bih brinuo. Nemas sta da popravljas. Ajde stavi cijeli recept sa opisom svega ako ti se da...
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
attilasabli Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Samo cu ukratko, odnos je 90% bohemian pilsnera i 10% municha, hmelj je bio magnum oko 40g na 18-19 L dobijenog piva. Sa 3 kg ukupnog slada sam poceo da kuvam. Danas sam ga flasirao posle 12 dana u fermentoru na sobroj temperaturi i 2 dana na terasi na hladnom da se istalozi pre flasiranja.
Moglo se piti to pivo pre flasiranja, samo sto ima smek na limun, ustvari ne znam kako izgleda pivo kad se pokvari, predpostavljam da mi ne bi palo na pamet da pijem kad bi ga pomirisao da je pokvareno, ovo moze da se pije, ne oseca se gorcina ili tek-tek videcemo sta ce ispasti za 20 dana u flasama.

Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools