Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Iskoristivost - efficency
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

RE: Iskoristivost - efficency
dodatnim ispiranjem ces isprati jos malo secera ali dodati jos masu vode sto ce ti zapravo samo jos vise smanjiti efikasnost.

problem pokušaj riješiti kvalitetnim mljevenjem slada.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

aha..kužim, nisam računao na to jer sam gledao na više sladovine dobivene kroz ispiranje ili pak da to ispiranje traje duže od desetak minuta?
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

e ovako sad mene nešto muči. recimo ako i sam bude znao isformulirati pitanje da mogu dobiti racionalan odgovor.

dakle, pošto ukomljavam u fridžu od 25l realne zapremnine nekih do 21l. svi znate vjerojatno o kakvom fridžu govorim. stavim početnu vodu koja je na 72C koliko mi slad dopusti (ovisno o količini slada) i onda nadolijevam nakon toga sa ostatkom vode pošto sve u prvoj turi ne stane,dakle, nakon 60 min ukomljavanja dolijevam sa vodom koja je također 72C (primjera ako je u fridž stalo 20l dodam još onih 10l nakon 60min) i tako držim oko 15 min. zatim ispirem sa još 5-10l još nekih 10-15 min opet vodom koja je na 72C. dakle u fridžu se temperatura sa 72C spusti na oko 66-67C. nakon toga slad vadim i ocjedim ostatak u lonac.

dok sam kuhao sa manje slada, do 5.3kg primjetio sam da sam uz gore navedene postupke dobio hajdemo reći bolju iskoristivost (prema beertoolsu 74%), a dok je slad prelazio nekih 6kg ili 6.5kg iskoristivost mi se činila oko 66% prema beertoolsu.

da li je to moguće da je manja iskoristivost i do količine slada u malom fridžu?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

rale ne moze ti to biti razlog, ali moze biti dio razloga. ja ipak sumnjam na mljevenje. da li si oba puta koristio slad koji je isto samljeven?
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

da,cak je prvi put bio slad iz mlina kao zisov..sa valjcima,a druga dva su onaj mlinčic ža mak.
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 3 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools